- 0
Samsung 55KS7500 - 3/4 ustawień zablokowana
Pytanie zadane przez
Nexusprime
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
Pytanie zadane przez
Nexusprime
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
Witam
Natknąłem się dzisiaj na pewien problem.
Telewizor mam tylko podpięty pod komputer. Do tej pory używałem pełnego 4K czyli rozdzielczość 4096 i w tym trybie w opcjach obrazu dostępne są wszystkie funkcje w tym tryb GRY i tryb HDR+, oczywiście właściwa powierzchnia ekranu to 3840 pixeli. Problem w tym że kiedy zmieniam na rozdzielczość natywną czyli 3840 połowa funkcji znika a obraz znacznie traci na detalach co widać np po lekko zamazanych czcionkach. W zasadzie aktywne pozostają podświetlanie, jasność, kontrast, ostrość, diody smart led, hdmi uhd color, poziom czerni hdmi, tonacja kolorów, balans bieli i gama. Nie jestem nawet wstanie tak wyregulować telewizora aby kolory w AVS REC 709 się nie zlewały. Na 4K nie było problemu z wyregulowaniem.
Staram się zrozumieć tą sytuację bo Samsung zalecał mi używanie 3840, mi też się wydaje to właściwe skoro to jest maksymalna rzeczywista powierzchnia ekranu jednak czemu tyle opcji jest wyłączonych ? Czemu obraz tak mocno traci na jakości?
Oprócz tego funkcja upłynniania obrazu bardzo się sprawdza np w grach przy niskim fps a niestety przy 3840 jest wyłączona na stałe tak jak i kolor, odcień, czysty obraz cyfrowy, kontrast dynamiczny, tylko tryb rgb( bez którego nie jestem wstanie wyregulować niebieskiego) i przestrzeń kolorów.
Oczywiście mogę dalej działać na 4K ale raz że zmniejsza to wydajność a dwa że trzeba korygować "nadmiar" obrazu poprzez jego ściśnięcie co skutku deformacją.
Okazuje się że chodź telewizor jest UHD czyli 3840 pixeli to jednak aby wykorzystać cały potencjał trzeba przesłać sygnał 4K czyli 4096 pixeli.
Pomoże mi to ktoś zrozumieć o co tu chodzi?
Udostępnij tę odpowiedź
Odnośnik do odpowiedzi