Skocz do zawartości
takpoprostu

Projektor ultra krótkoogniskowy

Rekomendowane odpowiedzi

WItam,

niestety mimo szeregu prób nie jestem w stanie sensownie zamontować projektora by wyglądało to estetycznie a zarazem optymalnie dla wyświetlania obrazu. Takie dziwne ułożenie pokoju i mebli...

W związku z tym mam pytanie:

Czy można dostać projektor ultra krótkoogniskowy full HD do 3500zł ? Postawienie na stoliku pod ścianą będzie znacznie łatwiejsze niż wieszanie pod sufitem.

Jeżeli są takie projektory - jakie to modele polecacie ? Oraz jaką wielkość obrazu będzie można uzyskać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że nie było odzewu. Szkoda. Mam podobny dylemat ale większy budżet. Używałem przez 2 tygodnie Optoma GT5000. Rzucałem na ścianę, bez żadnego ekranu ani malowania ściany specjalną farbą. Zwykła biała ściana. W zwykłym salonie z oknami zasłoniętymi żaluzjami. Takimi zwykłymi drewnianymi żaluzjami.

Pierwsze wrażenie: WOW! Wielkość robi różnicę. Filmy z BR super. 

Gorzej wypadło porównanie obrazu z  PS4. Na starej plazmie barwa jest nasycona, bogata, super. Na projektorze w trybie ECO wyblakły kolor. Jakoś tak mętnie. Horizon wypadł słabo. Podobnie Batlefield. Dopiero podbicie kontrastu i jasności polepszyło efekt.

Projektor był wykorzystywany do gier i filmów.

Ogólnie byłem zadowolony z projektora i poważnie zastanawiam się nad kupnem. Od razu mówię, że układ Ultra Short jest dla mnie optymalny. Nie będę nic podwieszał pod sufit. Raz na dwa tygodnie będę zabierał projektor do innej miejscówki. Tam będzie służył przez weekend jako TV :-)

I teraz pojawiają się pytania.

1. Na rynku jest także Optoma GT5500. Rożnica oprócz ceny (1400 PLN!), to większy kontrast  25000 vs 23000 a także jasność 3500 vs 3000.

Czy warto dopłacać do wersji gt5500? Co dają mi w moich warunkach oba parametry? Salon jest jasny. całkowite zaciemnienie tylko wieczorem. Ściany jak pisałem bieluteńkie.

2. Ekran zamierzam kupić ramowy. Wielkość? 100 lub 120 cali?

Szary matowy?

Czy ktoś ma doświadczenie w projektorach ultra short i doborze ekranów w moich warunkach?

Liczę na pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi