Skocz do zawartości
gizewo

50-55 cali, full HD, a może UHD do nc+, blu-ray

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie chciałbym się przywitać. Czytam to forum od lat i kilka razy mi pomogło. Dzisiaj postanowiłem się zarejestrować i założyć ten temat, gdyż czytając za nic nie mogę dopasować tematów i odpowiedzi do swoich potrzeb. Jest sporo i pewnie dostanę kilka propozycji tematów lub postów z odpowiedzi na moje pytania. Jeśli tak będzie, to gapa ze mnie i przepraszam. No więc tak, im więcej czytam, to bardziej jestem skołowany. Po czterech latach użytkowania tv sony kdl-40ex720 postanowiłem wymienić na większy. Jestem z niego bardzo zadowolony, jeśli chodzi o obraz, kolory, płynność. Dźwięk słaby, ale filmy idą przez kino. Multimedia także słabe, ale nie korzystam. W nowym telewizorze najbardziej zależy mi na obrazie, żeby nie był gorszy.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 23m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1, czasem 2, czasem 2+dziecko
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? ma wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? nie ma znaczenia, zasłaniam żaluzje
7. Jaki masz obecnie telewizor ? sony kdl-40ex720, samsung ue40es6100
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? matrycę 120Hz
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD (nc+, blu-ray)
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? dekoder z dyskiem nc+, blu-ray z dyskiem
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? w tygodniu 3h, w weekend 7h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, przyrodnicze, tematyczne, bajki, sport(kolarstwo, rzadziej piłka)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? pewnie tylko, żeby oglądać HBO GO, jeśli nie będzie HBO GO, to przez urządzenie zewnętrzne
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55 cali, lub 50 (tańszy)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? kiepskie kolory, słaba płynność
19. Preferencje co do marki ? sony, ale niekoniecznie, ale może być sony
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? jak będzie, to będzie, teraz mam w dwóch i nie oglądam, ale jeśli ma lepszy obraz, to może być
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5500zł, ale to max, a najlepiej jak najmniej

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? rozważę

Najwięcej mam wątpliwości, czy Full HD, czy 4K i czy z 3D, czy też nie. Na razie nie zamierzam zmieniać kina. Działa dobrze, są filmy na blu-ray. Oglądamy nc+ i HBO GO. Wiem, że w internecie są już treści 4K, ale nie interesują mnie dema lub filmy bez dźwięku przestrzennego. Filmy oglądamy głównie z dźwiękiem przestrzennym, chyba, że żonka jakiś serial, to wtedy bez kina. Mimo wszystko 4K kusi, tylko na dzień dzisiejszy i w mojej sytuacji, po co? Jeśli chodzi o 3D, to do sony nawet okularów nie mam, a na samsungu oglądałem raz, po przywiezieniu do domu.Domownicy też parcia nie mają. Jeszcze rozmiar, obawiam się, że 50 cali będzie za mały. No, może coś zaproponujecie, dzięki.

Edytowane przez gizewo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przeczytaniu testów i opinii na forum moje typy to:

Sony kdl-55w755c

kdl-55w805/8/9c

kd-55x8508/9c

Wszystkie maję matrycę 120Hz, dobre opinie. 3D generalnie nie potrzebne, ale jak znajdę promocję i różnica w cenie nie będzie duża, wezmę z 3D. Pozostaje kwestia 4K. Internet mam po kablu. Mieszkam w miejscu, gdzie długo jeszcze będę miał, z przyczyn technicznych, gwarantowany 10mb. Sąsiad chcąc oglądać coś w 4K z internetu, ma ciągle problemy, za mała przepustowość. Tak, jak pisałem, trochę kusi, bo telewizor kupuje się przecież na lata i człowiek chciałby być przygotowany. Ale znowu czy nie lepiej poczekać ze cztery, pięć lat i wtedy już zainwestować. Kupujemy filmy na blu-ray i oglądamy wyłącznie filmy na nc+. Poza tym żonka czasem jakiś babski program obejrzy, ja przyrodniczy (nie TEN przyrodniczy), discovery, córka bajkę. Dysk mam podłączony do blu-ray,blu-ray do amplitunera, tv do amplitunera, nc+ do tv. Jeśli nie zobaczę różnicy z tej odległości między FullHD a UHD, to może za kwotą, która zostanie, zrobić kalibrację? Jednym słowem jest ogromne parcie na to 4K. Najbardziej sprzedawcy w sklepach zachwalają, jaki to bajeczny obraz, nawet gdy podamy FullHD. Ale z opinii wymienionego wyżej sąsiada, lepiej wziąć dobre i większe FullHD. On teraz by tak zrobił, no może jeszcze by wziął dużo większy ekran 4K(do tv ma 3,5m, tyle co ja), teraz ma 55 cali, a jest niezły gadżeciarz i musi mieć wszystko najnowsze, cena nie gra roli. Może znajdzie się ktoś na forum, kto zaproponuje jeszcze jakiś inny sprzęt z żywymi kolorami i płynnością, który w dużej części będzie odpowiedni do moich warunków. Dodam jeszcze, że wiem, iż wybór należy do mnie i to ja mam podjąć ostateczną decyzję. Moim zdaniem dobrze jest posłuchać, lub poczytać ludzi, którzy mają większe doświadczenie.

Edytowane przez gizewo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi