Skocz do zawartości
covo

ktory z tych dwoch odb. TV jest lepszy?

Rekomendowane odpowiedzi

@ covo :)

Ahoj!

generalna zasada dot. sprzętu elektrotechnicznego:

im wyższy numer modelu tym jest on lepszy = lepiej doposażony/więcej może/lepsze parametry : :blink: wiem, że to banał...

Ja sam, subiektywnie, biorę pod uwagę (oprócz ceny i wielkości) także strukturę menu danego odbiornika i funkcjonalność pilota - np. Philips - parametrami jeden z najlepszych producentów - miał kiedyś tak pokręcone menu, że nigdy w życiu nie wziąłbym go do domu nawet gratis [no, może przesadziłem nieco], bo cenię sobie prostotę i łatwość obsługi tychże (pilota i menu) - ale jakie menu ma dzisiaj... nie wiem. :P Ty też tak możesz, ale nie musisz... doceniać piloty i menu.

Ba, dla mnie nawet estetyka też się liczy, ale parametry i wyposażenie przede wszystkim; z tym, że bez przesady, bo np. chyba powyżej 120 Hz oko ludzkie i tak nie zauważy różnicy - co innego fotoaparaty i in. urządzenia czego dowodem są rozmazane czy pasiaste fotki dawnych ekranów LCD/PDP a zwłaszcza CRT.

Oczywiście, doradzam Ci zapoznanie się osobiste z danym sprzętem = zanim kupisz wybrany model, to najpierw sam wypróbuj go fizycznie w sklepie/salonie/w domu nawet - poproś o pilot i normalny sygnał HD 720p a nie te 4K i wtedy testuj - przecież nie uświadczysz na co dzień prawdziwego 100% Full HD w PL :unsure:

Zresztą... możesz tak praktycznie porównać sobie sam dwa-trzy konkretne modele... pozmieniaj w nich parametry na jednakowe i popatrz na nie swoim, świeżym okiem, byleby na każdy pod tym samym kątem/oświetleniem/ustawieniem.

Dla oszczędnych istotna może być nawet różnica w ilości baterii zasilających pilot (są już takie na 1 szt.)

Aha! :excl:

Po wszystkim tym wrzuć nazwę i model do Google/BINGa i porównaj dostępne ceny w PL, UE i dalej. Jeśli Ci się nie bardzo spieszy to odwlecz zakup na jeszcze kilka tygodni/msc i poobserwuj jak cena twego "wybrańca" spada/fluktuuje. Jednocześnie monitoruj nowości, bo może coś wskoczy do promocji/wyprzedaży...

Najlepsze warunki dostawy i cena powinny też się liczyć... Do tego każdy towar zakupiony zdalnie możesz przetestować u siebie w domu, prawie przez 2 tygodnie i nawet ZWRÓCIĆ DO SPRZEDAWCY BEZ PODAWANIA PRZYCZYNY, jednak najpóźniej do 14 dni od daty odebrania go, BYLE W STANIE WSKAZUJĄCYM NA NIEUŻYWANIE, czyli bez ryski i w oryginalnym opakowaniu ;) Takie jest prawo Konsumenta w R.P.

Szczegóły na https://uokik.gov.pl/faq_umowy_zawierane_na_odleglosc.php#faq1256

Tyle ode mnie.

Życzę optymalnego wyboru i radości z użytkowania! + pzdrm! :rolleyes:

BarańskiA B)

Edytowane przez baranskia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
towar zakupiony zdalnie możesz przetestować przez prawie 2 tygodnie i ZWRÓCIĆ [....] ALE W STANIE WSKAZUJĄCYM NA NIEUŻYWANIE

zawsze mnie intrygował sens i logika tego warunku :) jak mozna zwrocic np. odb. tv mając wazny powod zwrotu (w koncu trzeba grata zapakowac, odeslac, poczta, napracowac sie, etc), ale bez podlaczenia do sieci i poklikania pilotem... Kolor obudowy nie taki? 2 cm jednak za szeroki? - tylko cos w tym stylu moze byc powodem zwrotu bez uzywania, czyli to, co widac tylko po otwarciu pudelka... Ktory sprzedawca uwierzy, ze jest zwrot tv bez podlaczenia? zwlaszcza, gdy zobaczy, że z tego, czy z tamtego jest rozpakowane (chocby pilot wypakowany z jakiejs... zgrzewki foliowej, na przyklad :) - wiec musial klient uzywac, przeto DO WIDZENIA ze zwrotem. Kiepsko to widze. Nie wiem,jak to w praktyce dziala.

Edytowane przez covo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

J6300 to już model z innej półki (niestety cenowo również). Test masz na hdtvpolska.

Brak płynności może być odczuwalny w sporcie, jeśli nie jesteś zagirzałym kibicem formuły 1 czy tenisa to z j5500 także powinieneś być zadowolony :)

przemawia do mnie 120Hz w j6300;

ale (troche) odpycha to, co uwaza sie za "takie fajne", czyli zakrzywienie. Ergonomicznie rzecz ujmujac, to podejrzewam, ze zakrzywienie moze dawac [i pewnie daje...] efekt przy zdecydowanie > 32", bo 32" to w sumie nie za duzy jest i predzej sie dostrzega, że MA krzywizne, niz planowany efekt z jej powodu. Po prostu duza "tafla" ekranu - to moze byc to dla zakrzywienia. A przy nie za duzym ekranie - obawiam sie, ze widzi sie "pokrzywiony ekran" i tyle...

Tylko powyzsze odpycha mnie od j6300. Do licha, wolalbym nie miec racji. W koncu 120Hz to nie 60Hz...

Edytowane przez covo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale masz rację. Przy tak małym TV, zakrzywiony ekran to nie jest najlepszy pomysł.

Edytowane przez vigoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to proste: 120Hz to sport. Nie oglądasz dużo sportu to możesz mieć 60Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polemizowałbym... 60hz do niczego nie jest dobre. Ani do sportu, ani do filmu. Upłynniacz przydaje się do wszystkiego. Chyba, że so konsoli to wtedy 60hz ma minimalny sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej ale jest wiele TV 60Hz, które mają upłynniacz do filmów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale przecież ten drugi suwak nic nie robi przy 24p? :DDDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przy "normalnym" oglądaniu np. Nc+ daje :)

Edytowane przez mafia35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze dwa tygodnie temu też miałem "ból głowy"....

napaliłem się na 4k... potem czytając to i inne fora, doszedłem do wniosku, że TV zmieniam mniej więcej co 4 lata, na chwilę obecną korzystam z Vectry, także wystarczy mi full HD.

w piątek przyszedł zamówiony Samsung 50 J6200... 5 dni zabawy i mogę zdecydowanie powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony

- kolory bardzo dobre (tak samo czerń),

- mecze i filmy akcji płynnie bez smużenia,

- połączenie bezprzewodowe z telefonem i laptopami bardzo proste,

- kanały HD zdecydowanie lepszy odbiór jak w Panasonicu tx-p42x20e (plazma)

- ogrom aplikacji

W ten oto sposób zadowolenie duże i zaoszczędzone ponad 1000 zł do tego co rozważałem, a 4K kupię jako kolejny za parę lat :)

u mnie skonczylo sie na... Panasonic -> https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-panasonic-tx-32cs600e?querystring=panasonic+32cs600

a wszystko to jako prosta konsekwencja tego tematu --> http://hdtvpolska.com/topic/36824-samsung-vs-panasonic/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi