Skocz do zawartości
adrianszef

Samsumg a hdmi cec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako że posiadam od niedawna ten tv chciał bym spytać czy jest możliwość uruchomienia jakoś hdmi cec aby włączając tuner nbox wlaczal się tv. Dodam że wcześniejsze starsze samsungi np es6100 działały w ten sposób. Możliwe by ten tv nie obsługiwał takiego połączenia? Dodam jeszcze ze wszystko połączone przez amplituner yamaha 673.

Druga część postu chce poświęcić na pytania o ten konkretny model. Czy matryca jakaś wadliwa itp. Ten akurat model który mam będę wymieniał bo dostałem z uszkodzona matryca. Jest jak by odbite palec czy coś w tym stylu w jednym msc i przy jasnych kolorach to widać oraz od góry do dołu pas szerokości 4 cm który rowniez czasami jest widoczny.

Czy te modele są ogólnie wadliwe czy trafiłem na taki egzemplarz. Pozdrawiam

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

7ce32e55b4a7b5e725d447bb23e01677.jpg

Edytowane przez adrianszef

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie model nie jest jakoś szczególnie awaryjny natomiast matryca trafiła Ci się raczej średnia bo od Sharpa i jest ich zdecydowanie mniej na rynku niż innych producentów. CEC trzeba włączyć w menu telewizora.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi właśnie jak w menu to włączyć? Nie widzę nigdzie. Strasznie ubogie to menu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W menu wybieramy System i tam jest zakładka Anynet+(HDMI-CEC)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety u mnie tego nie ma. Może w menu serwisowe ale tam już nie wiem gdzie szukać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście trzeba przewinąć stronę po wejściu do menu system żeby zobaczyć tą zakładkę.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ale nie wiem czy ten tv czy tylko mój model nie posiada takiej opcji :/ czy facrory reset w menu serwis może pomóc? ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś ciężko mi w to uwierzyć że seria H6200 jest pozbawiona tej funkcji, instrukcja obsługi też nic na ten temat nie mówi ?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To seria 6203 a to chyba różnica :/

Reset w menu serwisow również nie pomógł. Trochę szkoda ze takiej opcji nie ma w tym tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej kosmetyczna różnica niż jakiś istotny szczegół, w instrukcji na str. 173-175 nic nie jest napisane że CEC nie występuje w serii H6200.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak to bardzo duża różnica niestety bo podobno 6200 ma 4 a 6203 2 rdzenie. Tyle na szybko co znalazłem ale z ta pierdola hdmi nie mogę sobie poradzić i nic zajść

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie to zupełnie inna platforma niż w H6200 już kiedyś widziałem to cudo i bardzo się zastanawiałem nad niefrasobliwością Samsunga przy oznaczaniu modeli krótko mówiąc wpuszczają klienta w kanał, podobnie ma się sytuacja z modelami na rynek amerykański można się przy tym mocno pomylić, wygląda to na coś w tym stylu.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy wymianie muszę się zastanowić nad tym czy brać tego Czy może coś innego. Czy dopłata 700 zł i wzięcie tv ue55f8000 to będzie dobry wybór? ? Za kilka złotych mniej mógł bym mieć również 55h6400. Dodam że z bajerów kamer nie korzystam. Chodzi głównie o jakość obrazu. Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jest możliwa wymiana na 55H6400 to brać i uciekać jak najdalej :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet na korzysc tych 5 cali ?? mam ponad 4 m do tv od kanapy ale chyba bede musial sie przesadzic faktycznie na ten model 6400 ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz sam rozważyć te 5" ale fakt faktem że sprzętowo to Twój telewizor a H6400 to jak dwa różne światy.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dziękuję za pomoc temat uważam za zamknięty. Pozdrawiam

Kierowałem się tym że 6200 a 6400 to praktycznie takie same tv a 6203 to myślałem że jakaś nowsza wersja jeszcze a tutaj rozczarowanie, szczęście w nieszczęściu że trafiłem jakiś z uszkodzoną matrycą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi