Skocz do zawartości
Xkamz

Co wybrać - 55" do 5000 zł?

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam telewizora 55'' - 60"do salonu. 11 lat nie miałem telewizora. Ostatnim był 14'' telewizorek kineskopowy. Chciałbym wydać nie więcej niż 5000 zł, ale oczywiście jeśli znajdę coś tańszego, albo wyjątkowego w stosunku jakość-cena to też będzie godne rozważenia. Z racji, że mój ostatni telewizor był kineskopowy nie mam rozeznania. Coś tam poczytałem i wymyśliłem LG 55UF8557 albo 55UF8517, a ostatnio Panasonic 55CXE720E A co wy doradzacie?

Trochę danych i moich preferencji:

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok 35m2 tj. 5,5x7, salon z aneksem kuchennym
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? zazwyczaj 4,5 m, z rzadka bliżej
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? maksymalnie 4
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?na wprost, bokiem również
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? od południa - 2 okna na przeciwko telewizora; od wschodu - drzwi balkonowe i podwójne okno z prawej strony, ogólnie pokój jest bardzo nasłoneczniony, białe sufity i ściany jeszcze uwydatniają jasność
7.Jaki masz obecnie telewizor ? nie mam
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? wejścia HDMI, wifi, szybki smart, 3D, 4K na przyszłość, dobre multimedia, gdyż oglądał będę głównie z dysku zewnętrznego, ewentualnie nagrywanie na dysk zewnętrzny,
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? antena TV standardowa (koncentryk - naziemne TV), może kablówka
10.Jakie urządzenia będą podłączone? w przyszłości zestaw kina domowego albo amplituner z głośnikami, zapewne w przyszłości także konsola dla dzieciaków
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 3-7 godzin
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie wiem
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport 30%, filmy fabularne 20%, seriale 50%,
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16.Preferencje co do marki ? może LG, ale to moje subiektywne odczucie. Inne marki też wchodzą w grę.
17.Preferencje co do wielkości ? 55'' i wyżej
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? nie wiem. Dawno nie miałem telewizora, choć u moich rodziców w Samsungu LE32D.... wkurza mnie długa przerwa z czarnym ekranem w czasie przełączania pomiędzy kanałami (na tym samym źródle of kors); chciałbym aby nie smużył przy szybkich scenach, nie było też niespodzianek z obrazem: poświaty po poprzednich scenach, itp.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami, ale dzieci będą oglądać także w dzień
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4500-5000 pln
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? zależnie czy w zestawie są okulary. Jeśli za telewizor dam 5000 zł i przyjdzie mi jeszcze wydać dodatkowo 4x200 zł na okulary to wolę jednak technologię pasywną.
22. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Drobne światło z części kuchennej czyli z lewej strony (zachodniej)
23. Wolisz obraz ostry czy łagodny? nie ma znaczenia, z lekką przewagą na łagodny
24. Czy ważne jest wifi ? tak
25. Czy będziesz korzystać z widgetów?
do tej pory nie korzystałem i nie wiem jak to działa w telewizorach
26. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD? tak
27. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu - także w 3D i 4K, szybkość reakcji TV na polecenia, czytanie szerokiej gamy formatów plików filmowych oraz napisów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi