Kamil75 0 Napisano 4 Października 2015 (edytowane) Witam, mój problem polega na połączeniu mojego komputera z TV tak abym miał 4k@60hz. Mam dwie możliwości: 1 DP 1.2 2 HDMI 2.0 Mój komputer ma dwie r9 290x, więc celuje w DP. Ale niestety miałem 3 kable DP 1.2 o różnych długościach 5m/3m/2m lecz za każdym razem jak starałem włączyć 4k@60hz ekran stawał się czarny i przeskakiwał na inne rozdzielczości. O ile się orientuje, po siedzę z tym problemem już od wakacji, poczytałem różne zagraniczne fora. Samo AMD zaleca do 4k aby długość kable Dp nie przekraczała 2m, lecz u mnie to nie pomogło. Później doczytałem żeby kabel DP spełniał HBR2, lecz doczytałem że ten co posiadam go ma, http://allegro.pl/kabel-displayport-1-2-dp-dp-m-m-4k-ultra-hd-2m-i5700843177.html Następnie dowiedziałem się o Multi-Stream Transport więc pogrzebałem w ustawieniach TV i przełączyłem z pojedynczego strumieniowania na auto a na ekranie pojawiły się dwa dublujące ekrany, więc ustawiłem w sterownikach AMD grupę ekranów Eyefinity lecz nic to nie dało, bo komputer był niestabilny i na dobrą sprawę raz udało mi się uzyskać poprawny obraz 4k@60hz ale trwało to max dwie sekundy po czym pojawił się czarny ekran. Jednemu użytkownikowi pomógł ten kabel https://jayvee.com.au/av-products/adapters/displayport/accell-ultraavr-displayport-to-displayport-version-1-2-cable-1-meter Niestety kabel musiałby mieć od 1,5m Myślałem również na przejściówce z DP 1.2 na HDMI 2.0 lecz nie jestem pewien tego rozwiązania. Jak myślicie co może być rozwiązaniem tego problemu? Pozdrawiam Kamil Edytowane 4 Października 2015 przez Kamil75 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 225 Napisano 5 Października 2015 A jaki masz TV? Czy to monitor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil75 0 Napisano 5 Października 2015 Panas AX800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
frend30 11 Napisano 8 Lutego 2016 Nie wiem czy temat dla Ciebie jeszcze aktualny, ale na dzisiejszy dzień to chyba najbardziej sensowne rozwiązanie od Club 3D: DisplayPort to HDMI 2.0 Compliant to DisplayPort Specification 1.2 Compliant to HDMI™ Specification 2.0 Supports full link training and no link training 24-bit color and 4:4:4 color sampling Internal YCbCr 4:4:4 /4:2:2 to YCbCr 4:2:0 conversion capability Supports UHD resolutions up to 3840 x 2160p @ 60Hz and 1080p 3D Repeater for HDCP 1.3 and HDCP 2.2 Powered by USB Port (no external power needed) w razie problemów z uzyskaniem 4K@60Hz piszesz do nich na adres: support@club-3d.com i wysyłają Ci nowe firmware - choć z tego co się orientuję nowa partia powinna już mieć sterowniki dla najnowszych urządzeń (pierwszy wypust się im szybko skończył) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach