Skocz do zawartości
lordKszyh

Czy zimny telewizor LCD smuży ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. U mnie ten efekt zwłaszcza po nocy zanika po jakiś 25 minutach. Telewizor ( patrz: sygnaturka ). Nie wiem czy to jest normalne :angry: i czy reklamacja to uwzględnia ? Piszcie jak to wygląda u Was. Pozdro !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='lordKszyh' post='27817' date='09.12.2006, 19:56 ']
Witam. U mnie ten efekt zwłaszcza po nocy zanika po jakiś 25 minutach. Telewizor ( patrz: sygnaturka ). Nie wiem czy to jest normalne :angry: i czy reklamacja to uwzględnia ? Piszcie jak to wygląda u Was. Pozdro !
[/quote]
matryca LCD jest zimna, czy pracuje 3 minuty czy 3 dni, nie powinno mieć to żadnego znaczenia,
coś jest nie halo z twoim TV zdecydowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='olatigid' post='27822' date='09.12.2006, 18:19 ']
matryca LCD jest zimna, czy pracuje 3 minuty czy 3 dni, nie powinno mieć to żadnego znaczenia,
coś jest nie halo z twoim TV zdecydowanie
[/quote]
Ale co może być od strony technologicznej nie tak skoro po jakimś czasie już nie smuży? Co za to odpowiada? Piszcie !!! Edytowane przez lordKszyh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę w żadnym telewizorze taki efekt nie występuje ? :(
Tylko w moim ? :angry: Na innym forum ktoś napisał że Sony 32v10 też tak ma... :)
Napiszcie czym może to być spowodowane skoro po kilkunastu minutach jest już dobrze...
HELP !!! HILFE !!! :)

Edytowane przez lordKszyh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='lordKszyh' post='28019' date='10.12.2006, 16:03 ']Naprawdę w żadnym telewizorze taki efekt nie występuje ? :P
Tylko w moim ? ;) Na innym forum ktoś napisał że Sony 32v10 też tak ma... :mellow:
Napiszcie czym może to być spowodowane skoro po kilkunastu minutach jest już dobrze...
HELP !!! HILFE !!! :)[/quote]

Jest to typowe zachowanie niektórych matryc LCD, w szczególności PVA/MVA. Większość matryc osiąga optymalne warunki pracy po około 30 minutach. Przynajmniej tak jest w monitorach LCD komputerowych zbudowanych na panelach w tej technologii. Polecam lekturę www.mva.pl i forum [url="http://www.mva.pl/forum/"]http://www.mva.pl/forum/[/url]
Zresztą wszystkim polecam, analogia do telewizorów LCD jest praktycznie stuprocentowa. Dowiecie się dlaczego matryca IPS zastosowana choćby w telewizorach LG jest postrzegana jako lepsza do SD, ale za to ma słabszą czerń pod kątem. I dlaczego PVA Samsunga daje lepszą czerń i kąty widzenia za to ma bardziej nienaturalny obraz przy sygnale SD :) Zajmuję się monitorami komputerowymi od dość dawna i czytając zażarte dyskusje na temat przechodzenia czarnego w fiolet pod kątem w jednym monitorze i braku tego zjawiska w drugim od razu wiem na jakiej matrycy są telewizory uczestników sporu i jakie za moment wyartykułują odczucia na temat swoich telewizorów :P

Pozdrawiam
Sławek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam
problem może nie identyczny ale podobny. Od pewnego czasu pojawiła się plama / smuga o lekko różowym zabarwieniu. Widoczna jedynie przy statycznych panoramach, i gdy tło jest dosyć jasne. Jest widoczna czasami, ale zawsze w tym samym miejscu. Zbieram się zgłosić do serwisu, ale obawiam się że to może być coś z matrycą - a telewizor po gwarancji!!!!. A może to N-box?
Sharp 32P50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='slawo' post='33406' date='07.01.2007, 13:07 ']Witam
problem może nie identyczny ale podobny. Od pewnego czasu pojawiła się plama / smuga o lekko różowym zabarwieniu. Widoczna jedynie przy statycznych panoramach, i gdy tło jest dosyć jasne. Jest widoczna czasami, ale zawsze w tym samym miejscu. Zbieram się zgłosić do serwisu, ale obawiam się że to może być coś z matrycą - a telewizor po gwarancji!!!!. A może to N-box?
Sharp 32P50[/quote]

Problem nie identyczny, ani nawet nie podobny. Zjawisko opisywane w poście pierwotnym to naturalne i typowe zachowanie matryc LCD, a to tutaj mi wygląda na uszkodzenie telewizora i proponuję czym prędzej zgłosić się z tym do serwisu. Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='lordKszyh' post='27817' date='09.12.2006, 18:56 ']Witam. U mnie ten efekt zwłaszcza po nocy zanika po jakiś 25 minutach. Telewizor ( patrz: sygnaturka ). Nie wiem czy to jest normalne :) i czy reklamacja to uwzględnia ? Piszcie jak to wygląda u Was. Pozdro ![/quote]

Don't worry ! Ja u mnie zauważyłem to samo zjawisko ale zanika po jakiś 15 minutach. Gdzieś czytałem ze większośc LCD tak ma tylko na jednych widac bardziej a na innych mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi