Skocz do zawartości
marek-aga

czy nbox HDTV może odbierać sygnał z Hotbirt i Astry jednocześnie

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym podłączyć do satelity konwenter który odbiera Astr. i Hot. razem , ale nie wiem czy bedzie działał z nbox HDTV ? Bardzo prosze o rade. Dzieki Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='marek-aga' post='27617' date='08.12.2006, 17:33 ']
Chciałbym podłączyć do satelity konwenter który odbiera Astr. i Hot. razem , ale nie wiem czy bedzie działał z nbox HDTV ? Bardzo prosze o rade. Dzieki Marek
[/quote]

[size=4]???[/size]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest możliwy na nboxie taki odbiór. Musisz mieć założonego "zeza", lub monoblok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam MONOBLOCKA twin i nie mam z nich żadnych problemów. Mam podpiętego Nboxa recordera i działa wszystko pięknie.
Nie rozumiem co masz na myśli pisząc astre i hotbird razem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='ivul' post='27624' date='08.12.2006, 17:47 ']
Mam MONOBLOCKA twin i nie mam z nich żadnych problemów. Mam podpiętego Nboxa recordera i działa wszystko pięknie.
Nie rozumiem co masz na myśli pisząc astre i hotbird razem...
[/quote]
chodyi mi o monobloka twin ale czy bedzie dzialal w nboxa nie w nbox recoder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='marek-aga' post='27626' date='08.12.2006, 17:51 ']
chodyi mi o monobloka twin ale czy bedzie dzialal w nboxa nie w nbox recoder
[/quote]
n-recorder ma zmieniony soft i jednocześnie można wprowadzić ustawienia anteny na Hot Birda i Astrę i dlatego on sam przełącza w monoblocku i wybiera satelitę po wybraniu kanału. Natomiast w zwykłym n-boxie nie ma takiej możliwości i chcąc zmienić satelitę każdorazowo w SETUP musimy zmienić ustawienia. Jak się pojawi nowy soft problem zniknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Sydon777' post='27800' date='09.12.2006, 17:47 ']
n-recorder ma zmieniony soft i jednocześnie można wprowadzić ustawienia anteny na Hot Birda i Astrę i dlatego on sam przełącza w monoblocku i wybiera satelitę po wybraniu kanału. Natomiast w zwykłym n-boxie nie ma takiej możliwości i chcąc zmienić satelitę każdorazowo w SETUP musimy zmienić ustawienia. Jak się pojawi nowy soft problem zniknie.
[/quote]

Mam zwykłego nboxa i soft z 25.10.2006 i przełącza satelity automatycznie, nie ma potrzeby wchodzenia w setup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='harry69' post='27902' date='10.12.2006, 00:29 ']
Mam zwykłego nboxa i soft z 25.10.2006 i przełącza satelity automatycznie, nie ma potrzeby wchodzenia w setup
[/quote]
Napisz jaką masz konfiguracje antena-konwerter-diseqc i jakie ustawienia w SETUP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Sydon777' post='27955' date='10.12.2006, 12:31 ']
Napisz jaką masz konfiguracje antena-konwerter-diseqc i jakie ustawienia w SETUP
[/quote]
Ciekawe, jak Ci to może działać, skoro w zwykłym n-boxie nie oddzielnego ustawienia LNB dla Astry i Hot Birda!. Mówimy o sofcie z 25.10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy tak samo bedzie dzialac jezeli podlacze dwa konwertery z dwoch anten,jedna ustawiona NA ASTRE A DRUGA NA HOT BIRDA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sydon777: Po co wprowadzasz ludzi w blad? Jak nie wiesz to sie doucz, zamiast glupoty opowiadac.

Otoz nalezy to zrobic tak:
Jesli mamy 2 konwertery (jeden na Astre, drugi na HB) lub 2 anteny (jedna na Astre, druga na HB, tak jak u mnie), to mamy dwa kabelki koncentryczne. Z tego trzeba zrobic jeden, przez tzw. DiseqC. Tutaj jest problem, bo nie kazdy DiseqC dziala. Ja mam 2x1 2.0 firmy Vector. Slyszalem, ze sa problemy z Diseqc'ami 4x1. HB trzeba wpiac do LNB2 a Astre do LNB1.
Stamtad jednym kablem idziemy do nboxa.
W nboxie dajemy na TVN, wchodzimy do Setup, Zolty, 728, ustawienia anteny.
Ustawiamy, zeby uzywal DiseqC i LNB2. Nastepnie ok, setup. Pewnie zaladuje sie nowa lista kanalow (i tu uwaga, przed wejscie do setup dobrze jest ustawic nbox na jeden z kanalow TVN. Nie wiem czemu, ale jak wejde przez TVP1 to nie chce sciagnac listy kanalow i po restarcie wraca do ustawien fabrycznych).

Taka konfiguracja u mnie dziala bezproblemowo. Prosze wiec ludzi takich jak Sydon777, zeby posiedzieli troszke nad robota a nie wylacznie wypisywali glupoty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Potwierdzam to co napisał kolega lemonpl - dokładnie tak trzeba zrobić - i pięknie działa.

PS. Ja miałem ustawionego nboxa na MGM jak podłączałem diseqC i też bez problemu ściągnęło listę kanałów i zadziałało od pierwszego razu...
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[u]lemonpl[/u] - ostry jesteś. Gdybyś poczytał uważnie to zwróciłbyś uwagę, że [u]marek-aga[/u] pytał
czy monoblock i nbox mogą odbierać Hod Birda i Astrę i miało to miejsce gdy [u]ivul[/u]
stwierdził, że monoblock i n-recorder pracują poprawnie. Ponieważ mam monoblock quad i
n-recordera a także zwykłego nboxa to wydawało mi się za stosowne wypowiedzieć się na
ten temat i podzielić się swoimi doświadczeniami. Nikogo moją wypowiedzią nie mogłem
wprowadzić w błąd. Wynikało z niej jasno, że zarówno n-recorder jak i zwykły nbox może
odbierać Hod Birda i Astrę. A jeżeli ktoś ma inną konfigurację i dla nboxa nie musi
korzystać ze SETUP to tylko się ucieszy. Jak [u]harry69[/u] stwierdził, że on ma zwykłego nboxa
i nie musi zmieniać ustawień SETUP poprosiłem poprostu "napisz jaką masz konfiguracje
antena-konwerter-diseqc i jakie ustawienia w SETUP" - nie pisałem, że jest to niemożliwe
tylko chciałem abym ja i inni się dowiedzieli w jakim układzie tak jest. I gdybyś następnie
Ty podzielił się swoim doświadczeniem jak to jest gdy są dwa konwertery i diseqc
zewnętrzny to wszyscy mielibyśmy pełny obraz możliwych sytuacji.
Ponieważ nie chcę więcej już się wypowiadać to proszę teraz Ty odpowiedz na pytanie,
które postawił [u]marek-aga[/u] jak będzie w przypadku monoblock - nbox. Edytowane przez Sydon777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja mam diseq viper 4x1 i niestety muszę za każdym razem zmieniać w żółty, setup, jak odbiera astre to bez HB, jak HB to bez astry, tak jak pisał Sydon777.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='mariuk' post='29401' date='15.12.2006, 20:02 ']
Ja mam diseq viper 4x1 i niestety muszę za każdym razem zmieniać w żółty, setup, jak odbiera astre to bez HB, jak HB to bez astry, tak jak pisał Sydon777.
[/quote]

na moim viperze 5/2 działa, na twoim 4/1 też powinno, nie wiem jakie masz konwertery, poczytaj jak jest w moim przypadku [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=3109&hl=diseq&st=120#"]tutaj[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam tak ustawione jak w twoim opisie, ale niestety tylko setup mnie ratuje przy zmianie satelity.Dodam, że próbowałem tak podłączyć nokie, pioneera, phla 3010. fergusona i skystar2 i one wszystkie działają bezproblemowo, tylko z nbox nie współpracuje. Edytowane przez mariuk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi