Skocz do zawartości
dawmac

SAMSUNG 50Q7 + DVD > DVD SONY > DVD PANASONIC S52

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Z dwa tygodnie temu kupiłem TV Samsunga 50Q7. Na początku miałem podłączony zwykły przenośny odtwarzacz DVD za pomocą kabelków chinch. Byłem bez TV przez trzy miesiące :P więc obraz podobał mi się straszliwie. Po tygodniu kierowca mój przywiózł mi z Polski mój DVD SONY DVBNS585P. Obraz był znacznie lepszy niż z przenośnego odtwarzacza DVD. Połaczony z TV był za pomocą kabla euro dość dobrej jakości. Dzisiaj kupiłem PANASONICa DVD S52. Połączony z TV za pomocą kabelka HDMI Porównują obraz do sony w normalnej rozdzielczości trudno zauważyć róznice. Przełączając rozdzielczość na panasonicu z 572 na 720p jest róznica na plus 720p. Obraz jest troszkę bardziej szczegółowy i jak by bardziej wyrazisty. Zmieniając rozdzielczość z 720p na 1080i osobiście uważam że ładniejszy jest obraz 720p. To takie moje spostrzeżenia, amatora. Jeśli ktos będzie chętny to mogę porobić jakieś zdjęcia ale to nie będzie profesjonalny test :)

To są moje odczucia, amatora. Nie mają na celu reklamowania, zachwalania jakielkolwiek firmy.

To co udało mi się zauważyć po dłuższej zabawie z Panasonickiem S52. Jakość obrazu zalezy praktycznie w 100% od jakości zapisanego materiału na DVD. Jeśli jest "kicha" na płycie to zmiana rozdzielczości z 576 na 720 czy 1080 nie poprawia jakości obrazu a wręcz przeciwnie ( w wyższej rozdzielczości filmy kiepskie wygladają jeszcze gorzej ). Natomiast jeśli jest dobrze nagrany materiał na DVD to zwiększenie rozdzielczości daje "widzialną" poprawę jakości ( najlepiej to widać na nowych bajkach Disneya :) ) Jak dla mnie morał z tego taki > aktualnie odwarzacze DVD sa na tyle dopracowaną konstrukcją i potrafią tyle wyciągnąć z płyty DVD że nie ma sensu kupno bardzo drogiego odtwarzacza DVD bo "cudów nie ma" i zwykły Kowalski taki jak ja nie zobaczy różnicy między takim Panasem a Denonem 3930 - wszysko zalezy od materiału jaki jest na DVD. Ja osobiście zaoszczędzone w ten sposób pieniądze wole wydać na HD DVD :) Jednak to moje zdanie, zwykłego zjadacza chleba i oglądacza TV :)

pozdr. dawmac

Edytowane przez dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi