Skocz do zawartości
Arghor

Jaki projektor dający dobrą jakość z odległości ponad 6,5 m?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich serdecznie

Mam pytanie jak w temacie - szukam projektora.

Wykorzystanie - kino domowe

Ekran (szara ściana) w odległości ponad 6,5 m od projektora (bez specjalnej możliwości zmiany odległości)

Zależy mi na dobrej jakości obrazu przy takiej odległości i ekranie najlepiej z 300 cali. Projektor może być bez 3d

Budżet - maks 10 000 zł, a lepiej mniej ;)

Co byście polecili?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekran 300cali? A w jakim pomieszczeniu chcesz to zamontować? Jak wysokie jest pomieszczenie? Bo chyba raczej szukasz ekranu do małego multiplexu a nie kina domowego?! Żaden projektor do 10tyś nie da Ci dobrego obrazu powyżej max 150cali.

Edytowane przez markus77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekran 300cali? A w jakim pomieszczeniu chcesz to zamontować? Jak wysokie jest pomieszczenie?

Szukam projektora do salonu. Ściana, na której będzie wyświetlany obraz ma 8 m szerokości i 5,70 m wysokości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko zważ że z 6m będziesz miał MYDŁO nawet oglądając po ciemku

Musisz celować w projektory ultrajasne z siłą światła minimum 4000lm Może być problem....z Twoim budżetem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko zważ że z 6m będziesz miał MYDŁO nawet oglądając po ciemku

Musisz celować w projektory ultrajasne z siłą światła minimum 4000lm Może być problem....z Twoim budżetem

A co można rozważać w wyższej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiesz jakiej wielkosci bedzie pixel na takim wielkim ekranie?!

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Salon ze ścianą 8x6? Boszeee, ja mieszkam w hobbiciej norze :D

Ja mam w tej chwili JVC RS49 (odpowiednik X500) w pokoju o wymiarach ok. 6,5m x 4,4m. Pokój ma zaciemnienie niemal 100%, obraz na razie jest prawie na całą szerokość ściany (nie mam pojęcia ile to cali przekątnej). Jak dla mnie jest OK, może i tobie by odpowiadało, ale dwie uwagi:

1. Nie ten budżet

2. Moja konkluzja po pierwszym seansie - "moje przekonanie, że 4K mnie zupełnie nie interesuje właśnie diabli wzięli".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aelirenn

Jak mam rozumieć punkt 2 ?

Jesteś zadowolona z pseudo 4K ? Widzisz poprawę obrazu poprzez skalowanie ?

Jutro jadę do stolicy na demo 2 modeli : Sony 55 oraz JVC 500 . Czy masz teraz jakieś negatywne uwagi , co do RS49 ? Oprócz braku automatycznej klapki na obiektyw .

Miłego dnia .

Maciej

Edytowane przez Tofikmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się wszędzie stanowczo wypowiadałam, że 3D i 4K mnie nie interesują i raczej nie będą w najbliższej przyszłości. No i właśnie zmieniłam zdanie co do 4K :)

Przy moim rozmiarze ekranu obraz HD ma po prostu za mało szczegółów.

Myślę, że HD jest dobre do ekranów co najwyżej o połowę mniejszych od mojego. Wtedy będzie właściwa ilość, hmmm, 'szczegółów na mm2 siatkowki' :) powyżej już potrzebne jest więcej informacji. Po prostu oko rejestruje więcej szczegółów niż człowiek świadomie odbiera, mózg odsiewa sporą cześć, więc nawet jeśli te dane są zbędne, to ich brak powoduje pewny niedobór poznawczy. Ot, taka moja teoria, może bez sensu :)

E-shifta nie testowałam, nie miałam kiedy. Teraz staram się zorganizować jakiś lepsiejszy dźwięk, bo przy 2.1 to wychodzi Teatr Telewizji ;)

O projektorze napiszę osobny wątek, żeby nie zaśmiecać cudzego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi