Skocz do zawartości
  • 0
pbuda

Plazmy

Pytanie

Witam,
Mam kilka pytan technicznych, dotyczacych w szczegolnosci nowych plazm.

1. Problem wypalania logo - czy w nowszych plazmach ten problem nadal wystepuje?
2. 4/3 - czy ogladanie kanalow 4/3 bez rozciagniecia nie powoduje jakichs skutkow ubocznych?
3. Czy po podlaczeniu do komputera mozna bez klopotow ogladac filmy/grac?

Pytam sie, bo brat chce kupic TV i rozwaza mozliwosci. Do tej pory sobie wybral kilka TV (do 5000zl), tylko ze pytal sie mnie o rade, a ja osobiscie jestem sceptycznie do plazm nastawiony (szczegolnie ze wzgledu na pytania 1 i 2). W sobote jedziemy do Wawy obejrzec Philipsa 5411/5331, Panasa PV60, LG PC1R/PC3R i moze cos jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
[quote name='pbuda' post='26449' date='04.12.2006, 15:57 ']
Witam,
Mam kilka pytan technicznych, dotyczacych w szczegolnosci nowych plazm.

[color="#FF0000"]1. Problem wypalania logo - czy w nowszych plazmach ten problem nadal wystepuje?[/color]
2. 4/3 - czy ogladanie kanalow 4/3 bez rozciagniecia nie powoduje jakichs skutkow ubocznych?
3. Czy po podlaczeniu do komputera mozna bez klopotow ogladac filmy/grac?

Pytam sie, bo brat chce kupic TV i rozwaza mozliwosci. Do tej pory sobie wybral kilka TV (do 5000zl), tylko ze pytal sie mnie o rade, a ja osobiscie jestem sceptycznie do plazm nastawiony (szczegolnie ze wzgledu na pytania 1 i 2). W sobote jedziemy do Wawy obejrzec Philipsa 5411/5331, Panasa PV60, LG PC1R/PC3R i moze cos jeszcze.
[/quote]
no wlasnie widzialem ostatnio w Satrunie Panasonic TH-42PX600E oraz Pionner PDP-4270XA stoja obok siebie i caly czas leci na nich Discovery HD i co zauwazylem wypalone znaczki Discovery HD i to na Pionierze jak i na Panasonicu. Edytowane przez HDTVPOLSKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

co to jest "obuch dwoch" ? :lol:

1. Niestety w wiekszosci plazm wypalanie wciaz ma miejsce, ale juz nie w takim stopniu co dawniej.
2. Poza zmniejszeniem widzialnego obszaru obrazu, nie sadze.
3. Telewizor to nie monitor ale do filmow i grania sie nadaje. Jesli tylko ma wejscie VGA lub DVI/HDMI to niepowinno byc wiekszych problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
1. Przy odpowiednim użytkowaniu (odpowiednie dotarcie) i w modelch, które mają jakieś wbudowane mechanizmy zapobiegające temu problemowi - wypalanie jest marginalnym zjawiskiem

2.Jakie skutki - nie rozumiem?

3.Jeżeli tv posiada odpowiednie wejście i obsługuje odpowiednio wysokie rozdzielczości obrazu, to tak Edytowane przez MaBri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
[quote name='pbuda' post='26449' date='04.12.2006, 17:57 ']2. 4/3 - czy ogladanie kanalow 4/3 bez rozciagniecia nie powoduje jakichs skutkow ubocznych?
[/quote]

Chodzi mi o to, czy nie bedzie to mialo podobnego efektu do wypalania logo. Czytalem gdzies kiedys, ze plazmy byly robione do wyswietlania obrazow ruchomych, wiec pozostawienie czesci ekranu bez ruchu (w tym ukladzie paskow po bokach) moze prowadzic do roznych efektow ubocznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
[quote]Chodzi mi o to, czy nie bedzie to mialo podobnego efektu do wypalania logo. Czytalem gdzies kiedys, ze plazmy byly robione do wyswietlania obrazow ruchomych, wiec pozostawienie czesci ekranu bez ruchu (w tym ukladzie paskow po bokach) moze prowadzic do roznych efektow ubocznych.[/quote]
Raczej nie bo jak cos jest czarne w plaźmie to się piksele nie świecą więc nic się nie wypali, jak już to obszar ekranu gdzie będzie obraz szybciej sie wypali niż te czarne paski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

[quote name='Yuiren' post='26601' date='05.12.2006, 09:48 ']
[color="#FF0000"]co to jest "obuch dwoch[/color]" ? :)

1. Niestety w wiekszosci plazm wypalanie wciaz ma miejsce, ale juz nie w takim stopniu co dawniej.
2. Poza zmniejszeniem widzialnego obszaru obrazu, nie sadze.
3. Telewizor to nie monitor ale do filmow i grania sie nadaje. Jesli tylko ma wejscie VGA lub DVI/HDMI to niepowinno byc wiekszych problemow.
[/quote]

Sorry tak jakos wyszlo z tym "obuch dwoch hihihi :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
pbuda - tak jak mówisz, jedź pooglądać i zwróć baczną uwagę na pv60. Ostatnio cena poleciała w dół dając wręcz wybitny stosunek jakość/cena tego modelu. Edytowane przez MaBri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
[quote name='HDTVPOLSKA' post='26454' date='04.12.2006, 18:25 ']
no wlasnie widzialem ostatnio w Satrunie Panasonic TH-42PX600E oraz Pionner PDP-4270XA stoja obok siebie i caly czas leci na nich Discovery HD i co zauwazylem wypalone znaczki Discovery HD i to na Pionierze jak i na Panasonicu.
[/quote]

A w ilu rogach zaobserwowałeś to zjawisko ? Jednym, dwóch ? czterech ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
[quote name='HDTVPOLSKA' post='26454' date='04.12.2006, 18:25 ']
no wlasnie widzialem ostatnio w Satrunie Panasonic TH-42PX600E oraz Pionner PDP-4270XA stoja obok siebie i caly czas leci na nich Discovery HD i co zauwazylem wypalone znaczki Discovery HD i to na Pionierze jak i na Panasonicu.
[/quote]

Na logo Discovery HD to zjawisko nie może się pojawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
[quote name='MaBri' post='26661' date='05.12.2006, 13:13 ']
Na logo Discovery HD to zjawisko nie może się pojawić.
[/quote]
wlasnie ze sie pojawilo jest widoczne w gurnym prawym rogu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
to ze takie logo sie pojawia na plazmie jak sie oglada kilka godzin jeden kanal to prawda...

tylko, ze ono znika! po jakims czasie. dokladnie tak samo jest z lcd! mowie co widzialem w MM. mozna sie przejsc do sklepu wieczorem i zobaczyc. zolte trojkońciki zwlaszcza.

dziwne ale jeszcze chyba nikt nie mowil ze cos takiego jest tez w lcd... ktos ma podobne odczucia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi