Skocz do zawartości
Newsweek

N + Cyfra+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Ostatnio cos usłyszałem o konwerterach typu QUAD. Czy można by było odbierac na jednej antenie Nkę i Cyfrę+HD? Gdzieś słyszałem że można odbierać tylko z jednej satelity, a podobno Nka i Cyfra+ HD są na tym samym satelicie. Czy ktoś wie jak takie coś zmontować?
Pozdrawiam, Marek Romanowicz
Z góry dziękuję za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oczywiście można, wszystko leci z Hotbirda. Jeśli używasz n-boxa zwykłego i tunera cyfry - to wystarczy konwerter twin. Przy n-boxie recorderze, który potrzebuje dwóch sygnałów - kupujesz quad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeżeli to ma być przy jednym telewizorze, wystarczy Ci pojedyńczy konwerter.
Tunery SAT posiadają tzw. przelotkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale jak będzie miał rekorder n-ki to już nie starczy. Zamontuj quad - jedyny problem to te 4 kable które trzeba pociągnąć, ale będziesz miał instalacje na przyszłość i przyszły multiroom. Quad pójdzie na starej antence cyfry. Co do przelotki w tunerze to zwykle jeden tuner musi być wyłączony (standby) i wtedy nie jest możliwa kombinacja --> nagrywasz na n-ce, a oglądasz cyfrę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='lkemot' post='26387' date='04.12.2006, 10:57 ']
Ale jak będzie miał rekorder n-ki to już nie starczy. Zamontuj quad - jedyny problem to te 4 kable które trzeba pociągnąć, ale będziesz miał instalacje na przyszłość i przyszły multiroom. Quad pójdzie na starej antence cyfry. Co do przelotki w tunerze to zwykle jeden tuner musi być wyłączony (standby) i wtedy nie jest możliwa kombinacja --> nagrywasz na n-ce, a oglądasz cyfrę.
[/quote]
Jeszcze nie mam zadnej anteny. Czyli z tego co stad moge wywnioskowac to musze miec konwerter QUAD i wtedy bede mogl obejrzec i Nke Recorder i Cyfre+HD bo leca z tego smaego satelity. Ale teraz drugie pytanie. Jaka antena jest najlepsza i jaki konwerter QUAD kupic? To ma byc na jednym telewizorze. Czy to oznacza ze musze sa zamontowac antene?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To ja sie podepne, bo pytam juz na roznych forach, ale echo jesli chodzi o odpowiedz...
Mam teraz Cyfre (zez na talerzu) i jeden kabel wchodzacy juz do domu, teraz moje pytanie:
Da sie dolaczyc do tego zestawy jeszcze Nke tak, zeby nie ciagnac nowego kabla, a wykozystac ten juz istniejacy? Bo ogolnie szkoda mi kupic Nke i stanac z jakims problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja wstawiłem przed tunerami zwykły rozgałęźnik sygnału i odbieram i n-kę i cyfrę na jednym kablu z zeza, jednak są problemy z diseqiem (przełączaniem) i nie wiem czy czasem diseq nie poleci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No wlasnie zastanawialem sie jak bedzie z tym przelacznikiem, a nie pomaga gdy jeden tunak jest poprostu na "stent by"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bywa różnie, czasem musi być włączony, czasem wyłączony-to zależy z którego satelity oglądało się ostatnio-generalnie jednak działa! Nie trzeba drugiego kabla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi