Skocz do zawartości
  • 0
Gregor50

pilot włącza dwa urządzenia

Pytanie

Witam wszystkich forumowiczów

Mam następujący problem, kupiłem nowy telewizor Philipsa i okazuje się że pilot od niego włącza mi również inne urządzenie, w tym wypadku komputer HTPC. Czyli gdy włączam TV to czy chcę czy nie włącza się HTPC, sytuacja jest bardzo denerwująca, poza tym zbyt częste uruchamianie komputera też skróci jego żywotność.

Czy jest na to jakiś sposób? Tylko proszę nie piszcie abym zmienił telewizor :)

Jeśli ktoś ma jakieś rozwiązanie to bardzo proszę napiszcie

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A jaką masz w HTPC czujkę iMon moze ? dziwne troche zeby akurat kody z pilota zgadzały sie 1:1 :) a moze to nie pilot włącza komputer a np włączone masz sterowanie HDMI ?

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Sterowanie HDMI na 100% nie bo jak zasłonię kompa książką to się nie włącza więc widać że to przez IR idzie.

Pytasz o czuję a ja nie wiem jak mam to sprawdzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Może pytanie jaka to obudowa, czujki iMon z reguły montuje sie do obudów HTPC, niestety nie wiem jak można rozwiązać łatwo ten problem, moze jest jakas możliwość zmiany adresu kodów IR w telewizorze w menu albo w menu serwisowym ciężko powiedzieć.

Najprostszym rozwiązaniem byłby zakup innej zewnętrznej czujki IR na USB do komputera, oczywiście wtedy nie da sie włączać komputera z całkowitego wyłączenia.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

To jest komputerek EB1505 Asusa taki jak na fotce

Ten odbiornik IR znajduje się w tej dziurce obok wejścia na kartę pamięci.

Natomiast w menu telewizora nie ma opcji do ustawień pilota, ale kto wie czy może menu serwisowym coś by było.

Telewizor to wysoki model Philipsa pfl9707, więc może będzie coś miał.

Zapytam googla :) dzięki za podpowiedź.

eb1505.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Nie mogłem nic znaleźć o kodach serwisowych do mojego TV, ale .....

Powiedzcie czy dobrze myślę

Gdybym taki odbiornik IR podłączył poprzez USB do kompa, z pilota wgram częstotliwości do mojego Logitech Harmony, to powinno to zadziałać?

Oczywiście w kompie wyłączę wewnętrzny odbiornik IR.

pilot.jpg

Edytowane przez Gregor50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam

Pilot który wybrałeś zadziała bez problemu o ile Twój komputer posiada dwie opcje w biosie
Po pierwsze powinien mieć obsługę trybów zasilania i możliwość ustawienia S3
(głębokie uśpienie ,nic się nie świeci i nie kręci, zasilana jest jedynie pamięć ram i cześć płyty głównej oraz porty USB).
Kolejną funkcją jaką powinien posiadać BIOS jest możliwość wybudzenia komputera za pomocą portu USB,
funkcja ta w biosie będzie nazywać się mniej więcej tak : "Wake up lub Resume from S3 to USB device" .

Jeśli nie ma tych opcji w biosie to nie da się włączyć komputera inne funkcje w tym wyłączanie będą działać normalnie.

Na upartego w każdym komputerze można zrobić uruchamianie za pomocą jakiegokolwiek pilota bez względu na bios ,ale to już zabawa z lutownicą.

Obejrzyj dokładnie pilot do telewizora, szczególnie w zasobniku baterii.

Niektóre piloty mają możliwość wyboru zakresu kodów za pomocą mikro przełącznika.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Tylko fitarkrus te włączanie o którym wspominasz to włączanie jedynie ze stanu uśpienia komputera, nie ma możliwości włączania normalnie komputera jak przyciskiem Power na obudowie takimi czujkami na USB, pisze tak na wszelki wypadek zeby nie było rozczarowania :)

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Wielkie dzięki Panowie

Ok sprawdzę w biosie czy są te opcje. Ale jeśli dobrze rozumiem to jeśli nie będzie tego wybudzania to wówczas musiał bym włączać komputer ręcznie ale później już by działał z pilotem tak? Również można by go wyłączyć. W sumie to nawet takie coś będzie już akceptowalne dla mnie.

Bardzo ciekawa sprawa z tym pilotem i mikro przełącznikiem, ciekawe czy u mnie jest coś takiego, sprawdzę i napiszę czy było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam

Dokładnie tak, jeśli nie ma tych opcji w biosie to jedynie będziesz musiał ręcznie włączać.
Na Twoim miejscu odnalazł bym centralę serwisową Philipsa ,tam gdzie naprawiają telewizory, poprosił jakiegoś technika do telefonu i opisał problem.

Każda firma produkująca RTV ma co najmniej trzy pełne zestawy kodów

,być może istnieje jakaś kombinacja klawiszy na pilocie która zmienia te zestawy.

PeterMac ,napisałeś bardziej łopatologicznie to co jest zawarte w moim poprzednim poście

,a tak "na wszelki wypadek" to ksiądz ...uja nosi :lol: .

Niemniej jednak ktoś nieobeznany w temacie faktycznie mógł by źle zrozumieć więc dziękuję za wyjaśnienie .

Na zakończenie dodam tylko ,że komputer w trybie uśpienia S3 pobiera tak znikomy prąd ,że nie ma to znaczenia dla rachunków.

Warto również wspomnieć że z tego trybu "wstaje" w trzy sekundy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

No to co piszesz fitarkus było by dla mnie idealne, poszukam takiej centrali serwisowej i zadzwonię, zobaczymy jak mnie potraktują :)

Jeszcze raz wam dziękuję za pomoc, oczywiście opiszę na końcu jak spraw się zakończyła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Sprawdziłem i w biosie nie mam tych opcji o których piszecie więc raczej zewnętrzny czujnik IR odpada.

Pozostaje mi tylko dzwonić do Philipsa ale z tego co słyszałem nie będzie łatwo, ale spróbuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

No niestety z serwisem Philipsa rozmawiałem i Pan mi powiedział że nie ma takiej możliwości aby kodami zmienić częstotliwość pilota.

No więc pozostaje mi zasłaniać komputer książką :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam

1 Zaklej czujnik w komputerze czarną taśmą izolacyjną.

2 Kup pilota zgodnego z Windows Media Center

Ja kupiłem kiedyś taki:

http://www.amazon.co.uk/gp/product/B003ZV3J72/ref=oh_aui_detailpage_o06_s00?ie=UTF8&psc=1

Jeśli Ci nie odpowiada że przy komputerze dynda jakiś kabel

to weź komputer pod pachę i poproś jakiegoś radioelektronika by Ci zamontował czujnik wewnątrz obudowy,

To jest bardzo proste i nie wymaga jakiś szczególnych uzdolnień.

Problem rozwiązany

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi