Skocz do zawartości
liet2

Sony W829B - jak to jest z tym 3D?

Rekomendowane odpowiedzi

W odniesieniu do informacji zawartej w recenzji tegorocznych modeli z serii W8:

Sony W8 z niewiadomych nam przyczyn wyświetla obraz o jedynie połowicznej rozdzielczości pionowej, czyli tak jak technologia pasywna. Oznacza to, że zamiast 1920 x 1080 widzimy 1920 x 540. W prawdzie jest lepiej niż w okularach pasywnych, bo nie rzucają się w oczy brakujące linie, ale sytuacja jest w zasadzie absurdalna. Wykorzystana została technologia, której zaletą jest jakość obrazu i z tej jakości nie wykorzystano. Jeśli ktoś przykłada szczególną wagę do seansów w 3D to może być rozczarowany.

Chciałbym prosić kogoś, kto jest w kontakcie z przedstawicielami Sony (np. osobę która dostała ten telewizor do testów) o próbę uzyskania odpowiedzi na pytanie, czy funkcja 3D w tych telewizorach zostanie poprawiona. Mam tutaj na myśli połowiczną rozdzielczość pionową.

Ewentualnie proszę o wyjaśnienie jak to jest możliwe, że matryca, wyświetla obraz 3D w rozdzielczości 1920 x 540 przy 3D aktywnym?

Matryca ma odświeżanie na poziomie 100Hz+, więc w teorii nie powinno być problemu z wygenerowaniem klatek o pełnej rozdzielczości dla lewego i prawego oka. No chyba że jest coś o czym nie wiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Może to jeszcze ktoś potwierdzić ?

matryca VA z pasywnym 3D, firma AUO w Sony 42W829B

bo zamierzam kupić ten model 42W829B ,a nie chciałbym zrobić wtopy i kupić na IPS

oraz jak to jest faktycznie z tym 3D ?

To tego 42W829B jest dodawany drugi Pilot ?

Edytowane przez sony35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
matryca VA z pasywnym 3D, firma AUO w Sony 42W829B

W wątku pod recenzją W805 jest informacja, że Sony w 42" W805/W829 stosuje matrycę IPS z pasywnym 3D, nie VA. Pasywne 3D niejako implikuje zmniejszoną rozdzielczość ze względu na konieczność wyświetlania jednocześnie obrazu dla lewego i prawego oka. Co do faktycznego producenta matrycy to zdawało mi się, że jest to matryca od LG, ale mogę się mylić.

To tego 42W829B jest dodawany drugi Pilot ?

Co do pilota, to nie, nie ma drugiego w zestawie. Można go dokupić.

Edytowane przez liet2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wątku pod recenzją W805 jest informacja, że Sony w 42" W805/W829 stosuje matrycę IPS z pasywnym 3D, nie VA.

Moja informacja jest na 100% pewna o pomyłce nie może być żadnej mowy, tym bardziej że wtedy stały obok też inne tv z matrycami VA i IPS których matrycę też oglądałem pod powiększeniem. Zresza podawałem w temacie tez fotkę menu serwisowego modelu 42'' W829 i oznaczenie było typowe dla matryc firmy AUO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Więc jest matryca VA z pasywnym 3D, firmy AUO w 42W829B ? możesz podać linka do tej fotki sony 42W829B z tym oznaczeniem dla matryc AUO

Moja informacja jest na 100% pewna o pomyłce nie może być żadnej mowy,

. Zresza podawałem w temacie tez fotkę menu serwisowego modelu 42'' W829 i oznaczenie było typowe dla matryc firmy AUO.

Edytowane przez sony35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten kto twierdzi że jest na IPS to ma może jakiś dowód na to ? bo ja jak patrzyłem pod szkłem mikroskopowym (dobrym bo wyraźnie piksele są w nim widoczne) to miałem obok do porównania poprzedni model 42'' W8 i ten poprzedni W805A miał takie same kształty pikseli jak są w modelach LG IPS, ale ten nowy model W829B miał już piksele tego typu jak są w Samsungach na matrycach PSA. Jak nie masz jakiegoś bardzo mocnego szkła lub szkła mikroskopowego, to jeśli masz w miarę dobrą lornetkę, to możesz jeszcze spróbować przyłożyć tą węższą częścia do matrycy a tą szerszą popatrzyć, jak lornetki są w miarę dobre to już powinieneś zobaczyć kształt pikseli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeśli faktycznie ten model sony 42W829B nie ma upłynniacza ?i jest na IPSie? , to może lepiej zainteresowć się innym TV? np: samsung 46F6770 ? lub Philipsa 42PFL 7109

link do matryc -która z tych jest w 42w829B?

http://www32.zippyshare.com/v/54379332/file.html

Edytowane przez sony35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wrócę do tematu,jak patrzyłeś to piksele były typu na kształt PSA czy S-PVA ? w sony 42W829B

http://www32.zippyshare.com/v/54379332/file.html

A ten kto twierdzi że jest na IPS to ma może jakiś dowód na to ? bo ja jak patrzyłem pod szkłem mikroskopowym (dobrym bo wyraźnie piksele są w nim widoczne) to miałem obok do porównania poprzedni model 42'' W8 i ten poprzedni W805A miał takie same kształty pikseli jak są w modelach LG IPS, ale ten nowy model W829B miał już piksele tego typu jak są w Samsungach na matrycach PSA.

Edytowane przez sony35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o firmę Sony, to w ofercie na rok 2013, na matrycy S-PVA widziałem tylko model W9 w rozmiarze 42'' większe modele W9 były już na PSA.

Z oferty na ten rok nie widziałem żadnego modelu Sony na matrycy S-PVA w żadnym rozmiarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi