Skocz do zawartości
marten75

Asrock A330ion - rozbudowa czy wymiana?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam htpc zbudowany kilka lat temu na bazie plyty jak w temacie. Do tego 4GB i 1,5TB HDD. Na tym postawiony jest Openelec i windows8.1. Niestety z uplywem lat dysk jest juz zapchany prawie do konca no i tez zaczynam czesto trafiac na filmy ktore zaczynaja klatkowac np.47.Ronin.2013.BluRay.1080p.x264.DTS-HD.MA.5.1-HDWinG. I tutaj pytanie, czy dodanie jakiejs karty na slot PCI-E cos pomoze czy lepiej myslec juz nad zmianą komputerka? Po za tym zastanawiam sie caly czas jak rozwiazac problem z magazynem danych, czy dokupic i probowac upchac drugi hdd, czy ten co mam zmienic na wiekszy, czy moze jednak jakis zewnetrzny NAS lub podobne rozwiazanie? Prosze o porady forumowiczów którzy mają to już jakoś rozwiązane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój komputer jest już dość leciwy. Napisz jaką masz obudowę ? Bardzo dobrym rozwiązaniem (lecz niestety drogim) jest zakup NAS i na nim trzymanie biblioteki multimediów. Używając openelec bardzo łatwo można skonfigurować dostęp do biblioteki z serwera NAS. Działa to wszystko rewelacyjnie. W zależności jaką obudową dysponujesz może zastanów się (o ile pozwala Ci na to budżet) nad wymianą gratów na nowocześniejsze. Niedługo pojawią się nowe procesory Haswell Refresh i może wybierzesz coś z ich nowej serii - Pentium-y są wystarczające do HTPC. Ja do swojego HTPC wybrałem procesor i3-4130T (35 wat) ponieważ składałem zestaw z myślą o jak najniższym poborze prądu. Jakie kryteria są dla Ciebie najważniejsze ? Pobór prądu , cisza a może wydajność ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi