Jump to content
neverneve

Telewizor do grania na konsoli i oglądania filmów do 2300 zł

Recommended Posts

Jako, że przyszedł czas nowych konsol zdecydowałem się przenieść z monitora na telewizor, na którym oprócz większej wygody grania lepiej będzie się oglądać filmy. Chcę wydać maksymalnie ~2300zł.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Jest duże, dokładnych wymiarów nie znam.

2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok. 1.5m, okazjonalnie do 2.5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem? 1, czasem 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost + czasem bokiem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać
6.Jak słońce świeci w pokoju? Okno po prawej za telewizorem, niedługo z możliwością zasłonięcia

7.Jaki masz obecnie telewizor? Nie mam, gram na monitorze Samsung BX2450

8.Co chcemy aby telewizor posiadał? Najlepsza możliwa jakość obrazu i płynność, do tego niezauważalny input lag (gry), wejście USB i obsługa formatów MP4 oraz MKV, bardzo mile widziana obsługa napisów, dekoder DVB-T z MPEG4, Wi-Fi opcjonalnie
9.Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Telewizja cyfrowa i może w przyszłości jakiś dekoder satelitarny
10.Jakie urządzenia? Konsola Xbox One
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-6h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Nie wiem

13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy i teleturnieje
14.Czy zamierzasz serfować po internecie? Za pomocą telewizora raczej nie
15.Czy zamierzasz grać w gry? Zdecydowanie tak
16.Preferencje co do marki? Brak, warto aby była dobrze wspierana (serwis)
17.Preferencje co do wielkości? 40-47 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach? Za mało telewizji w życiu oglądałem, aby wiedzieć, jest to defacto mój pierwszy telewizor

19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2300zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D? Nie zależy mi na tym

Mam parę typów, które wybrałem, nie wiem tylko który wybrać (a może inny), gdyż zależy mi na najlepszym stosunku wielkości telewizora do jakości obrazu. Za mało sie orientuję, aby wiedzieć, czy może jakiś 42 calowy lepiej spisze się niż inny 46 calowy, dlatego prosze o pomoc.

Oto co znalazłem:
Panasonic TX-L42ET60

SAMSUNG UE46F5300

SHARP LC-46LE730E

Samsung UE46EH5300

LG 47LN575S

TX-P42ST50E

Mimo, że plazma się średnio nadaje do grania to jednak wspominasz o filmach. Tutaj ideałem z wymienionych byłby Panasnic ST50. Do konsoli dobre będą ET60 (słabe kąty są nie ważne - napisałeś o patrzeniu głównie na wprost) oraz Sony seria R470. W tej cenie mógłbyś tego ostatniego nabyć aż w 46 calach a będzie on lepszy od każdego Samsunga, Sharpa i LG, które wymieniłeś. Musisz się zdecydować na czym najbardziej ci zależy.

Mam małe pytanko. Chcę kupić telewizor LED. Interesuje mnie co najmniej 47 cali i większy. Nie chcę wypisywać 21 punktów co, gdzie i jak. Napiszę tylko, że głównie oglądam mecze piłki nożnej i inne sporty. Telewizor stoi w pokoju z ciągle zasuniętymi roletami na wysokości siedzącego człowieka. Jednak dla mnie w tym momencie priorytetem jest dobre radio wi-fi. Z zebranych dotąd informacji wiem, że oglądanie na TV bezpośrednio z wi-fi często wiesza obraz. Chciałbym tego uniknąć. Czy ktoś może mi doradzić jakiś model??? Może inne sugestie dotyczące wi-fi np. na co zwrócić uwagę. Acha kompletnie nie interesuje mnie 3D. Mogę wydać na TV do 3500 zł.

Możecie poszukać razem TV, z tym, że Ty masz większy budżet. Może lepiej załóż temat, będzie przejrzyście widać Twoje wymagania co do sprzętu? Obraz z wifi wiesza się jak ma się słaby router na bramie w domu. Po za tym działa bardzo dobrze, zależy też jakie multimedia ma dany telewizor. Warto zwrócić uwagę na LG 47LA691S, Samsung UE46F6770 i Panasonic TX-L47ET60E, tak na start.

A jaki router? To będzie nieźle śmigały filmy na platformie smart TV :). Ale czy router dobry i czy wytrzyma takie obciążenie. Masz częstotliwość 5GHz? Lepiej operować w tym paśmie jak mieszkasz na jakimś gęstym osiedlu, będzie lepiej działać.

Niestety to zbyt zaawansowane pytania. Nie mam pojęcia czy mam 5 GHz i nawet nie wiem jak to sprawdzić. Fakty są takie, że nie mieszkam na osiedlu tylko w prywatnym domu, a okolicę obsługuje lokalna firma : Host- Mikonet. badana speedtestem daje wynik 17 Mb/s przez wi-fi i całe 30 na kablu. O routerze wiem tyle, że to firma ZHONE i tyle, bo tak na nim pisze :) Ale onegdaj ktoś mi radził podpiąć do tego routera jakiś inny, ponieważ miałem kłopoty z obsługą nadawania n. W tej chwili na moją prośbę firma zmieniła mi ustawienia w centrali na starsze b i g. Choć prawdopodobnie to wina karty sieciowej w moim laptopie. Właściwie to mam dylemat, bo pewnie gdyby przywrócili mi ponownie ustawienia b/g/n to na nieszczęsnym CQ 58 (nota bene nowym) znów mogłoby mulić, a jest to moje narzędzie pracy???