Jump to content
Sign in to follow this  
gutierez

Projektor 3D-jaki wybor

Recommended Posts

Witam,zastanawiam sie nad wyborem projektora 3D do salonu,odleglosc ogladania 3,5 metra,fajnie by bylo zeby wyswietlal ponad 100 cali z tej odleglosci.Salon podwojnie zaciemniony,projektor bedzie podwieszony do sufitu w osi symetrii ekranu.Mam do wydania max 10 k.Mam tv 3D panasonic 55vt30 i 5 par okularow,wiec dobrze by bylo,zeby te okulary pasowaly do projektora,ale to nie jest konieczne.Myslalem o panasonicu pt at6000,co polecacie?

W ciągu najbliższych tygodni będzie dostępny LED RGB Optoma HD91, ale trzeba będzie trochę przekroczyć budżet, ale napewno będzie warto. Ma bardzo dobre parametry.

• Like 1

Witam

Polecam z czystym sumieniem EPSON EH-TW9100

Mam go od 3-4 miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Porównywałem z Panasem PT6000 w Audiostrefie w Poznaniu. Po kilku godzinach porównań zdecydowałem się na Epsona mimo że jechałem po....Panasonica. Trzeba przyznać że oba projektory reprezentują naprawdę wysoki poziom.

Napiszę więc dlaczego ja wybrałem EPSONA

1

oba mają podobną deklarowaną jasność ale Epson w najbardziej Kinowych trybach ( z reguły ciemnych) jest wyraźnie jaśniejszy i przyjemniejszy od Panasonica w jego trybach Cinema 1 i 2

w obrazie 3D Epson bije jasnością Panasonica już wyraźnie

2

okulary migawkowe 3D w Epsonie komunikują się z projektorem radiowo ( przeszkody i miejsce siedzenia nie ma większego znaczenia) - to stabilne połączenie

okulary migawkowe 3D w Panasonicu komunikują się z projektorem na podczerwień. Trzeba siedzieć w pobliżu i bez żadnych przeszkód ( zagłówek, poduszka + projektor z tyłu i już może być problem)

3

obiektyw w Epsonie jest cały czas przy wyłączaniu chroniony przez elektrycznie zamykającą się z dwóch stron przesłonę. Przy włączaniu oczywiście się rozsuwa

Panas tego nie ma

Panas ma za to bardzo dobry PR nic nie ujmując jego rzeczywiście świetnej jakości obrazowi. Masę fabrycznie nazwanych systemu kreacji i ulepszeń obrazu u Panasonica Epson nazwał krótko - kalibracja ISF ( oprócz ustawień samodzielnych mamy 2 zdefiniowane tryby ISF Night i ISF Day - ja korzystam z NIGHT - jest z[beeep]isty! Jakość obrazu powala ).

Panas ma jeden element którego mi w EPSONIE zabrakło - możliwość puszczenia anamorphic picture. Natomiast oba projektory to DUŻE urządzenia ale Panasonic musi być wentylowany i mieć "luz" kilkucentymetrowy dookoła. EPSON nie - może stać w ciasnej wnęce a wentyluje się od przodu.

Co do jakości obrazu to naprawdę 2 dobre projektory .

Załączam link do porównania poprzedników obu modeli czyli

EPSON EH-TW 9000 vs PANASONIC PT-AT5000 ( oba w oznaczeniach fabrycznych na USA )

http://www.projectorreviews.com/projectors/pt-ae7000_vs_Epson_HC5010/index.php

Pozdrawiam

Panas ma jeden element którego mi w EPSONIE zabrakło - możliwość puszczenia anamorphic picture.

Mógłbyś rozwinąć ten wątek ?

Cześć BoDeX!

Nie wiem w czym ma pomóc założycielowi wątku odpowiedź na Twoje pytanie ?

Ale przecież wiadomo ;-) To NASZ stary wątek dyskusji.

Poszukałem i okazało się że do tego Panasonica dzięki jego zmotoryzowanemu lensowi i zoomowi z pamięcią - nie trzeba dokupować dodatkowego osprzętu przed obiektyw żeby pozbyć się [beeep]ych pasków w obrazie i puścić rasowy 2.4:1

"What is Panasonic's Lens Memory? It really gives you the choice of going with a Cinemascope shaped screen - typically 2.35:1, instead of 16:9, without spending the extra for an anamorphic lens. While Panasonic pioneered this feature in home projectors, there are now a number of others offering the same core ability - using the wide screen. Since zooming the lens is involved, only those projectors with motorized zoom can do it."

http://www.projectorreviews.com/panasonic/pt-ae8000/

Więc rozwinąłem wątek i oczywiście czekam na Twoje bezcenne uwagi.

Pozdrawiam

Dzieki wielkie,wlasnie takich odpowiedzi zyczylby sobie chyba kazdy szukajacy pomocy.Ile kosztuja okulary do tego projektora,bo moje panasoniki raczej sie nie przydadza?

... do tego Panasonica dzięki jego zmotoryzowanemu lensowi i zoomowi z pamięcią - nie trzeba dokupować

dodatkowego osprzętu przed obiektyw żeby pozbyć się pasków w obrazie i puścić rasowy 2.4:1

Tak, ale to jest tylko automatyka zoomu - nie ma to wiele (choć efekt podobny) wspólnego z " anamorphic picture "

Tutaj powiększasz jedynie obraz ( tracąc 280 pikseli w pionie ) , a w "anamorphic picture" projektor wyświetla sciśnięty

obraz na CAŁEJ KLATCE, która następnie jest "korygowana" poprzez anamorficzną soczewkę. Gdyby nie było w tym

wielkiej różnicy, to nikt by się w to nie bawił. Ale chwała Panasowi, że poszedł trochę w tym kierunku ...

Dzieki wielkie,wlasnie takich odpowiedzi zyczylby sobie chyba kazdy szukajacy pomocy.Ile kosztuja okulary do tego projektora,bo moje panasoniki raczej sie nie przydadza?

Do którego projektora bo nie zrozumiałem? Ok 300-400 kosztują do Epsona i Panasa. Ale jak chcesz wydać dychacza na projektor to umów się na oględziny obu. Wystarczy pewnie niewiele ponad godzinka i będziesz wiedział który brać. Ja pobawiłem się każdym i nie na trybach fabrycznych tylko kinowych oglądając na przemian te same fragmenty własnych pozycji blu ray ( filmy, koncert).

Obraz był dla mnie kluczowy, a później inne jak wielkość , możliwość instalacji i inne wyżej wymienione. I szedłem napalony na Panasa a wyszedłem z Epsonem.....

A uCiebie może być odwrotnie ale najważniejsze żebyś Ty o tm zdecydował

Jasna sprawa,ze przesadza ogledziny,tylko gdzie mozna zobaczyc wlaczone projektory?Nie widzialem tego jeszcze w zadnym sklepie.Mieszkam kolo Lodzi,moze znacie jakies lokalizacje?

A mała wycieczka w tak zacnym celu też nie powinna być problemem :)

Cinematic

ul. Piotra Ignuta 89
54-151 Wrocław
tel. +48 (71) 351 91 97
fax +48 (71) 353 62 21
mobile +48 607 078 488
e-mail: biuro@cinematic.pl

Otwarte:
poniedziałek - piątek w godzinach 9.00-17.00

a ja polecam optome hd83 :-)

bez gostingu i z bardzo wysokim ansi kontrastem okulary oczywiscie radiowe nie ma lepszeg 3d obecnie

każdy swoje chwali. Wiadomo. Optoma hd83 to świetny sprzęt ale "....nie ma lepszeg 3d obecnie" to głęboka przesada.

http://www.trustedreviews.com/optoma-themescene-hd83_Projector_review

vs

http://www.trustedreviews.com/epson-eh-tw9100_Projector_review

Ale to nie wszystko bo za chwilę ktoś napisze że to artykuły sponsorowane. Warto jednak swój sprzęt chwalić z pokorą - ja nie twierdzę że EPSON EH-TW9100 jest najlepszy bo to już byłaby przesada. Wskazuje jednak jego pozytywy i napisałem nawet czego mi zabrakło. Optoma HD 83 właśnie w 3D kompletnie nie jest najlepsza w 3D i to są fakty! Fakty to również to że to poprostu dobry projektor .

Warto jednak odnieść się oprócz swoich oczu na oględzinach i porównaniach do "doktorów" od projektorów z PROJECTORREVIEWS a ci rzeczywiście rzetelnie, bez sponsoringu wskazują wady i zalety projektorów. Epson i Optoma to 2 różne w projektorach technologie. LCD i DLP. Mają swoje różnice związane między innymi z zoomem, możliwościami instalacyjnymi itd. To zostawiam.

Myślę jednak że dla kolegi który ten post założył ważne będą napewno : czerń która jakość obrazu mocno definije i właśnie 3D o którym pisze kolega że u OPTOMY HD 83

"....nie ma lepszeg 3d obecnie"

Otóż jest. I to jest m.in EPSON

OPTOMA HD 83 ( w US HD8300 )

http://www.projectorreviews.com/optoma/hd8300/summary.php

Kilka cytatów z testów :

"HD8300 Black Level Performance is not a particular strength of this projector. It makes the cut as an "ultra high contrast" projector, with respectable blacks, but not a match for a couple of less expensive projectors and several in and around its price."

"Definitely could use more lumens for 3D"

"Overall, very nice on 3D, except for needing a bit more brightness, or an alternate solution such as a smaller, or high gain screen."

Czyli ładny ale ciemny jednak obraz wymagający dla 3D małego ekranu lub ekranu z wysokim gainem który wiadomo że pogorszy i tak już nie pochwalony poziom czerni.

EPSON EH-TW 9100 ( w US 5020biały lub 6020czarny) - 5020 w Polsce to EH-TW8100(biały) a Pro6020 w Polsce to EH-TW9100 ( czarny)

http://www.projectorreviews.com/epson/home-cinema-5020/summary.php

kilka cytatów z testu :

"

• Brightest 1080p, 3D capable projector we've seen
  • Clean 3D
  • Excellent black level performance (2D and 3D) "

"

For six generations, Epson has been the black level champ among the mid-price level projectors.

Nothing has changed in that regard. Well, not quite. The Epson still has a distinct black level advantage over the likes of the BenQ W7000, Panasonic PT-AE8000, Sharp XV-Z30000 and other competitors. The closest - a virtual tie, would be the Sony HW50ES. The Epson wins in most viewing but usually by a very small amount. On a couple of scenes though the Sony matches, and perhaps beats the Epson. Those two projectors are close enough to say "doesn't matter".

i ostatni :

"What really makes the Epson Home Cinema 5020 UB better in terms of 3D, though, (besides brightness and color), is drastically better black level performance. This year Epson has allowed dynamic features - most importantly, the dynamic iris, to function in 3D. It really makes the blacks as close to black as you could hope for in 3D."

Na koniec dodam że nie twierdzę że to najlepszy w czymkolwiek projektor . Ale nie rozumiem dlaczego kolega który powinien obiektywnie doradzić, podpowiedzieć pisze :

"...nie ma lepszego 3D obecnie" ?

Jest i to nie tylko Epson 9100 więc doradzę jeszcze raz :

Umów się na oględziny i dołóż jeszcze do tego OPTOMĘ HD 83

Wydając 10 - 12 tyś każdy pożądny sklep hi-fi/kino Ci to umożliwi

Pozdrawiam

wlasnie stoje przed zakupem projektora i przez 3tyg poszukiwan w necie wszelakich review wlasnie najbardziej zdecydowany jestem na epsona 5030B (usa) - 9200TW (europe)

na konkurencyjnym forum zalozylem temat ale zero odpowiedzi :(

witam
interesuje mnie projektor ktory zaspokoi moje oczekiwania jesli chodzi o czern , glebie kolorow , znakomite 3D , glosnosc (bedzie uzywany na codzien zastepujac TV oraz wieczorami do kina )

PARAMETRY POKOJU:
pokoj moj ma wymiary 8x4.2m
odleglosc montazu od sciany moze byc okolo 3-4m pod sufitem
siedzisko 3-4m od sciany na ktorej bedzie wyswietlany oraz

REKOMENDOWANE RZUTNIKI
rozeznalem rynek na zagranicznych forach pochlebnie pisza o :
-sony 55
-jvc dla 35
-Epson PowerLite Home Cinema 5030UB (TW9200)

-panasonic 6000
-bede chcial takze jakies tło kupic wielkosci okolo 100-120"

PRZESZLOSC :
mialem : plazma kuro 5090, ktora pokochalem i wspominam jak zaden inny dotad TV, pod wzgledem czerni niedoscigniony (szkoda ze nie produkuja 80" plazm) , obecnie sharp 80LE645 - brak czerni , niezadowalajace kąty patrzenia ...

OCZEKIWANIA:
bardzo dobrej czerni przy srednio zaciemnionym pokoju
rewelacyjnej jakosci czerni przy w pelni zaciemnionym pokoju
BDB ostrosc obrazu przy materiale HD

wspaniala glebia 3D (zakochany jestem w projekcjach imax) czy lepiej wypadnie LCD + aktywne okulary czy tez da sie uzyskac taka jakosc i glebie na projektorze
prosze o pomoc tych ktorzy mieli juz do czynienia z projektorami - ja nie widzialem obrazu z domowego projektora na zywo
dziekuje

review 5030UB aka epson 9200TW

http://www.projectorreviews.com/epson/epson-home-cinema-5030-ub-home-theater-projector-review/

Edited by michal nowak

5030 to dobry projektor, sam się do niego przymierzam. Na 3D za bardzo się nie nastawiaj, zainwestuj w dobry projektor / ekran 2D i ciesz się jakością kinową. Głównym problemem w 3D jest jasność do tego dochodzą powidoki i uciążliwość związana z okularami. Projektory nie są mocne w 3D, chyba że zastosujesz ekran DaLite HI-Power 2.8, ale wtedy cierpi 2D. Także albo rybki albo... Za to jeśli dobrze ustawisz 2D (ekran, kalibracja projektora, kolor ścian) to obraz cieszy oko jak żaden TV. Raz przekątna a dwa światło odbite. Mam plazmę 60", ale z utęsknieniem czekam na projektor (sprzedałem, żeby wymienić na coś nowszego).

a zaproponujesz jakis superowy ekran ktory wart jest uwagi ?

najlepiej rozwijany , wielkosc 100" lub 120"

taki zebym kupil i dlugo sie nim cieszyl .

miałem ekran rozwijany i nie polecę żadnego a to z tego względu, że prędzej czy później powstają na nim zmarszczki. Jednym przeszkadzają innym nie, mi dały się we znaki, dlatego teraz planuję porządny ekran ramowy. Jeśli dla Ciebie to nie jest opcja, poszukaj na necie, wybór ekranu jest równie ważny jak projektora. Wspomniany przeze mnie ekran Da-Lite nie marszczy się bo jest wykonany z grubego i ciężkiego materiału, ale to wyjątek wśród ekranów. Są też ekrany z napinaczami po bokach, które trochę polepszają sytuację.