Skocz do zawartości
  • 0
iro88

Samsung UE46F6770 - włącza się i wyłącza

Pytanie

Witam,

Krótko o problemie: Po włączeniu do prądu telewizor samoczynnie włącza się, pojawia się na krótką chwilę ekran z logo Samsunga, po czym telewizor się wyłącza. Jest to cykliczne co 1-2 sekundy, bez przerwy. Wyłączenie z prądu nie pomaga, o dziwo po wyłączeniu jeszcze usiłuje się kilka razy włączyć. Każdej próbie włączenia się towarzyszy brzdęk jakiejś blaszki (stycznika) z tyłu telewizora.

Szperałem po sieci w tej kwestii i napotkane przeze mnie rozwiązania nie pomogły:

• przytrzymanie dłuższą chwilę przycisku "exit" (gdzieś wyczytałem, że to hard reset - w instrukcji o tym nic nie pisze)
  • wyczyszczenie panelu dotykowego na obudowie (jakiś paproch może naśladować klikanie on/off - nie wiem gdzie ten panel jest, więc pojechałem ściereczką dookoła każdy bok)
  • wyjęcie i ponowne włożenie baterii od pilota (mogło się coś zwiesić)
  • całkowite wyjęcie baterii z drugiego pilota (może przygniotłeś go jakąś książką i ciągle wciskany jest on/off)
  • odpięcie wszelkich urządzeń od telewizora (dysk zewnętrzny USB, komputer po HDMI)

Czy ktoś miał podobny problem z telewizorem samsunga i w jaki sposób sobie z nim poradził?

Błąd zgłoszony jest już samsungowi, nie wiem kiedy odpowiedzą w tej sprawie i czy konieczne będzie serwisowanie telewizora. Dodam, że kupowałem go na początku października tego roku (czyli nie minął nawet miesiąc od zakupu), a już są z nim problemy.

-- EDIT --

Jak doszło do usterki: Oglądałem VOD TVP jako tło, szykując sobie śniadanie, gdy skończył się odcinek wiadomości telewizor najprawdopodobniej przeszedł w tryb uśpienia (co mnie nie zdziwiło). W momencie, gdy miałem już talerz pełen kanapek usiadłem przed telewizorem, chcąc obejrzeć kolejny odcinek zwróciłem uwagę na to, że wydaje on dziwne dźwięki włączając się i wyłączając. Nic przy nim nie grzebałem stąd moje zdziwienie, że cokolwiek się z nim stało.

Edytowane przez iro88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mamy winowajcę: moduł zasilający.

Serwisant wymienił moduł w mgnieniu oka i wszystko zaczęło działać. Zobaczymy ile telewizor wytrzyma po wymianie. Mam nadzieję, że to nie wada konstrukcyjna, bo sytuacja może się powtórzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
U mnie to samo z tym że po 4 latach użytkowania - widocznie jakaś wada fabryczna

Telewizor ma 5 lat i właśnie pojawił się wyżej wspomniany problem. Czy moduł zasilania da radę wymienić samodzielnie czy tylko serwis? I jaki koszt tego modułu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
mam to samo.... jaka była u was cena naprawy modułu?

Jeszcze nie naprawiałam i sam jestem ciekaw jakie koszta. I czy da rade wymienić samodzielnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi