Skocz do zawartości
kanti

Filmy 1080p o rozmiarach ok 3GB, jak z jakością tych mkv'ów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dawniej jak ściągałem filmy 1080p to zajmowały co najmniej 10 GB, nawet 16GB (przykładowo King Kong), jakość jest dla mnie wzorcowa.

Od pewnego czasu są wersje filmu opisane jako 1080p, z dźwiękiem DD lub DTS i też 1920x1080 (lub na 800), ale zajmują ok 3 GB, np Terminator 2 wersja rozszerzona 2,4GB.

Niższa jakość obrazu zauważalna moim nieprofesjonalnym okiem.

Release Name: Terminator 2 - Judgment Day
Size: 2.41 GiB
Video: AVC | 1920 x 808 | 2002 Kbps | 23.976 FPS | 2.40:1
Audio 1: English | 128 Kbps | 2ch | ACC
Audio 2: Hindi | 128 Kbps | 2ch | ACC
Runtime: 02h 33mn 36sec/

Konkluzja: Jaki jest sens takich kompresji, skoro niższa jakość jest jak najbardziej zauważalna, dla mnie jak divx, a może wprowadzić w błąd ludzi średnio zorientowanych, a chcących mieć film "1080p" czy po prostu "w HD", skoro głównie tacy średnio zorientowani sugerują się właśnie rozdzielczością a nie ilością KB na sek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sensu nie ma, ja nie tykam nic co ma mniej niż 8 Mbps ;-) Jak komuś zależy na jakości a nie koniecznie potrzebuje kopie BR 1:1 są fajne niescenowe wydanie np "grym" o przykładowych parametrach:

OURCE TYPE.......: Retail Blu-Ray (30,1 Movie / 39,8 GB Full)
ViDEO SPECS.......: x264 2PASS @ 14000+ Kbps (High@L4.1)
AUDiO SPECS 1.....: English DTS-HD 5.1 4515 kbps 24 bit (Core: 1509 kbps)
AUDiO SPECS 2.....: Commentary Director Roel Reiné
RUNTiME...........: 1h 39 min
MOViE CROPPED.....: No
FiLM ASPECT RATiO.: 1.85:1
RESOLUTiON........: 1920 X 1080p
SUBTiTLES.........: English, Chinese, Portuguese, Czech, Hungarian, Spanish,
Polish, Russian, Thai, Bulgarian, Greek, Korean, Turkish

tutaj jakość zarówno dźwięku jak i obrazu naprawdę jest niezła i na 40 calach różnica o ile jest to niewielka w porównaniu do BR

Edytowane przez Wicked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś jak czytałem artykuł o przerabianiu filmów Blu-Ray to podali jaki powinien być optymalny bitrate obrazu dla filmów HD 720p i Full HD 1080p. I te parametry są takie:

- Filmy HD 720p. Optymalny bitrate obrazu powinien wynosić od 4000 kbps do 8000 kbps. Format Audio do filmów dowolny.

- Filmy Full HD 1080p. Optymalny bitrate obrazu powinien wynosić od 8000 kbps do 14000 kbps. Format Audio do filmów dowolny

No i według tego artykułu, większy bitrate obrazu nie ma sensu ? Bo stracimy miejsce na dysku, a w zamian nic nie zyskamy. Moim zdaniem mają rację bo na płytach HD-DVD 30 GB, bitrate obrazu nie był wielki, a jakość obrazu była dobra. Czasami mam wrażenie że wysoki bitrate obrazu to tylko zapychacz płyty. Także filmy z niskim bitrate obrazu, omijać z daleka.

Pozdrowienia.

Edytowane przez grzegorz288

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że ktoś robi kompresję na 3GB to nie znaczy że tak trzeba, są osoby, które nie mają pojęcia i wrzucają takie filmy do sieci.

Wyżej już jest wspomniane jakie są dobre parametry.

Po następne jak masz miejsca na płycie 50GB to czemu maja ją nie zapchać, wolę wydania na 50GB niż 25GB szczególni że nie uśmiecha mi się płacić za 18GB nędznej jakości 80zł.

Zresztą w pierwszym przykładzie widać jakie to dno mały plik nędzne audio i pewnie przerobione z HD. Dobre parametry, odpowiednia osoba znająca się na rzeczy, źródło BD i efekt będzie rewelacyjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zapominaj, ze waznym czynnikiem jest zrodlo.

Jesli zrodlem jest np material z VoDu, o cieniutkim bitrate, nie ma sensu go dublowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jest.

Napisalem nie bez powodu o web-rippach, Ostatnimi czasy nowosci ukazuja sie na VoD-ach tego samego dnia co BD, lub nawet wczesniej niz dysk, stad tez rippy blurayow (Bluray.x264) pokazuja sie pozniej niz te z VoD-ow. czasem jest to kwestia dni a czasem tygodni., czy miesiecy ( w przypadku dokumentow, czy malych budzetowo filmow indie). Podobnie jest z rippami z telewizj. Tutaj "rozwadnianie" czy trzymanie wysokiego bitratu, z uwagi na generalny brak jakosci, mija sie z celem.

Odpowiedz na pytanie postawione przez autora watku, o cel i zasadnosc kompresji materialow HD do tak niskich strumieni, wydaje sie byc oczywista, a przynajmniej dla kazdego, kto wie co to Navi-X, Icefilms, 1Chanel, etc. Domyslam sie, ze maja byc one streamowane bezposrednio z internetu do playerow czy urzadzen mobilnych, w zwiazku z tym uwzglednienie ograniczonej szybkosci lacza i braku systemu audio surround i malego ekranu (tablet, sypialniany TV, laptop na wakacyjach) Jakosc takiego streamu nie jest oczywiscie w takim przypadku priorytetem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

binary o czym innym jest wątek a ty znowu o czym innym, teraz z filmów przeskakujesz na dokumenty teraz na kanały telewizyjne i na smartfony, kurcze normalnie już nie wiem i traci sens dyskusja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SebaFan

No przykro mi bardzo, ze nie zrozumiales. Moze przeczytaj jeszcze raz.

Zalozyciel watku poddaje zasadnosc istnienia takich slabych jakosciowo realeasow. Wszyscy skomentowali, ze im sie takie wydania nie podobaja , bo sa cienkie. Ja nie bede pisal rzeczy oczywistej, ze AVC 25mbps/DTS HD-MA 7.1 5mbps jest lepsze niz wydanie 1mps//2ch AAC128kb, zwlaszcza, ze nie tykam nawet "probek"

Ale sa tacy , co najwyrazniej je ogladaja masowo, a w jakich okolicznosciach , to masz wytluszczone w moim poprzednim poscie

Teraz kwestia dokumentow i wydan tv, ktora tak Ci nie pasuje. Zarowno ani w tresci postu inicjujacego watek, ani jego topicu, nie jest napisane, ze chodzi jedynie o rippy dyskow BD (nawet podany przyklad nie ma opisanego zrodla), Nie wiem, czy jest to niedopatrzenie autora, czy swiadomy wybieg. To kolejne osoby wypowiadaja sie o rippach dyskow BD.

Jeszcze raz, specjalnie dla Ciebie, powtorze. Takie "male", mocno skompresowane filmy*, z dwukanalowym dzwiekiem, powstaja glownie po to, aby bylo je latwo ogladac online ( czyli bez uprzedniego sciagniecia na dysk lokalny).

*- Celowo nie uzywam terminu releasy, bo grupy wydaja swoje rippy ciagle w specyfikacji wg okreslonej konwencji. To o czym tu gawedzimy, to sa "zabawy domowe", a przede wszystkim przerobki na potrzeby streamingu z serwerow hostingowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi