Skocz do zawartości
maniek237

Wharfedale diamond 10.5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Jestem totalnym laikiem w sprzęcie audio i potrzebuję waszej pomocy.

Niedawno zakupiłem zestaw używane głośniki Wharfedale 10.5 + denon avr-1610, teraz przyszła pora na głośniki tylne, a za chwilkę na centralny, chodzi mi o głośniki tylne, miałem kupić te - http://www.agito.pl/glosniki-frontowe-wharfedale-diamond-10-0-wenge-2575-588250.html - tylko tu piszą że to frontowe i już zgłupiałem, będą dobre ?

Frontowe mam takie : http://www.agito.pl/glosniki-frontowe-wharfedale-diamond-10-5-wenge-2575-588245.html

Przy okazji zapytam odrazu o głośnik centralny bo chcę zakupić ten http://www.wharfedale.co.uk/Products/Product/tabid/78/PID/166/CID/179/language/en-GB/Default.aspx

ps. odrazu dodam, że sprzęt używany w bloku,nie za wielki pokó(6x3m)

j, muzyka, filmy, gry,

Najbardziej na początek zależy mi na odpowiedzi o głośniki tylne.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez maniek237

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Centralny będzie ok. Co do tyłów to proponuję wybrać coś na nieco większej średnicy głośnika średnio- nisko tonowego Wharfedale Diamond 10.1 ( na tych samych głośnikach co Twój centralny).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź, to teraz pytanie ostatnie dodatkowe i zamawiam - 10.1 czy 10.2 160 zł różnicy na parze , a zmieniać już raczej przez dłuuuuuugi czas nie będę.

Dziękuję i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz możliwość finansową i miejsce to najlepszym rozwiązaniem jest zakup tyłów i centralnego z serii 10.2 które są zrobione na 16cm głośnikach.

TO BĘDZIE SŁYCHAĆ

Edytowane przez fitarkus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im większy głośnik tym lepiej, ale nie wiem czy w Twoim przypadku kupowanie 10.2 było by wskazane. 10.5 nie są największe z tej serii, a 10.2 to największe podstawki. Musiałbyś posłuchać czy przypadkiem nie byłoby tak, że tyły grałyby mocniej niż fronty. A centralny (10CS) moim zdaniem dobrałeś dobrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10.5 oraz 10.2 są zrobione na tym samym głośniku .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem nadzieje na dłuższą dyskusję, ale kupiłem 10.2 , czekam na kuriera, do tego stety niestety, nie mam jakiejś fazy i pieniędzy na kable, kupiłem zwykły - 2x 2,5mm i jeszcze przez to, że przeważnie żydzę, tym razem pewnie przepłaciłem - kupiłem w leroy-merlin, zamiast kupić coś w sieci, 6 zł - 1m , a ile w tym miedzi , nie chce tego chyba wiedzieć, ale wiem, że 10.2 na moje wymagania spokojnie wystarczą, do tego dojdzie jak uzbieram centralny i wystarczy, chyba nie ma co się pakować w suba w tak małym pomieszczeniu, tak pięknie to gra przygłuchej osobie jak ja... Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że minęło kupe czasu od założenia mojego postu, ale teraz dopiero kupuję głośnik centralny i proszę jeszcze o podpowiedź czy kupić : 10 CS czy 10 CM ?

Przyznam, że liczę, że 10 CS (mniejszy) wystarczy, bardzo głośno filmów nie oglądam, i willi też jeszcze nie kupiłem, różnica między nimi w kolorze który chcę to jakieś 350-400 zł także dla mnie nie mało, znowu mam zagwostkę .

Proszę o krótką podpowiedź, dziękuję i Pozdrawiam.

------------------------------------------------------------

Wharfedale DIAMOND 10.5 (Przód)

- przetworniki wysokotonowe: 1 x 25 mm
- przetworniki średniotonowe: 1 x 50 mm
- przetworniki niskotonowe: 1 x 165 mm

Wymiary:
- 22,3 x 85,0 x 31,0 cm (szer. x wys. x gł.)

----------------------------------------------------------------------

Wharfedale DIAMOND 10.2 (tył)

- przetworniki wysokotonowe: 1 x 25 mm
- przetworniki średnio/niskotonowe: 1 x 165 mm

Wymiary:
- 22,3 x 36,4 x 30,1 cm (szer. x wys. x gł.)

Co kupić ??

-----------------------------------------------------------------------

Wharfedale DIAMOND 10.CS

- przetworniki średni/niskotonowe: 2 x 125 mm
- przetwornik wysokotonowy: 25 mm

Wymiary:
- 40,0 x 18,9 x 23,3 cm (szer. x wys. x gł.)

----------------------------------------------------------------------

Wharfedale DIAMOND 10.CM

- przetworniki niskotonowe: 2 x 165 mm
- przetwornik średniotonowy: 50 mm
- przetwornik wysokotonowy: 25 mm

Wymiary:

- 53,5 x 22,3 x 29,5 cm (szer. x wys. x gł.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się kupić 10 CM o 130 zł drożej niż CS. Teraz muszę tylko rozwiązać problem z wyjściem audio z TV na amplituner za pomocą HDMI bo za cholerę nie mogę sobie z tym poradzić, ale to poproszę o poradę w innym temacie. Dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się kupić 10 CM o 130 zł drożej niż CS. Teraz muszę tylko rozwiązać problem z wyjściem audio z TV na amplituner za pomocą HDMI bo za cholerę nie mogę sobie z tym poradzić, ale to poproszę o poradę w innym temacie. Dziękuję za pomoc.

Ja kupiłem 10 CS i teraz idąc za ciosem kupię tylne 10.1. Ale... mam trochę zwątpienia czy dobrze robię, czy nie lepsza byłaby kombinacja jak u Ciebie (10.2 + 10CM). Czy miałeś możliwość porównania CS i CM gdzieś na odsłuchu ? Szkoda że te 10.2 nie mają jeszcze głośnika średniotonowego, np. właśnie jak 10CM...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie pomogę, jestem totalnym laikiem, nie sprawdzałem jak grają obydwa, miałem kupić 10 CS, ale nie było na miejscu w sklepie, był tylko 10 CM na półce i sprzedawca wrzucił mi go jako powystawowy 300 zł taniej bodajże dlatego wziąłem, z początku przeraziłem się wielkością, ale spokojnie się zmieścił pod półką ;] , do mojego oglądania filmów pewnie spokojnie by wystarczyły i 10.1, te 10.2 nie są takie wielkie, może warto dorzucić 160 zł i łyknąć na tył 10.2? , niech wypowiedzą się mądrzejsi. Mam jeszcze pytanie - jaki kabel będziesz dawał do podłączenia głośników na tył ?

Bez zagłębiania się w temat kupiłem kabel taki jak na przód, 2,5 bodajże, puściłem go w listwie też na tylne głośniki, natomiast pan w sklepie Denona powiedział mi, żebym zmienił na dobry 1,5 bo będzie lepiej grało, jestem zielony, ciekawi mnie co o tym sądzicie :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

U mnie na 20m2 zestaw 10.7, 10.1 , 10CS daje radę.

Hej,

Zastanawiam się nad frontami. Tyły i centralny mam jak Ty (10.1/10.CS). Strasznie korcą mnie te 10.7, ale czy jest sens, aż tak mocno w nie inwestować ? Nie byloby lepiej wziąść 10.5 no i subwoofera jakiegoś ? Rozumiem że będziesz bronić swojego wyboru, ale zastanawiałeś się wogóle nad taką kombinacją ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ja wybierałem między 10.6 a 10.7, tutaj różnica zauważalna jedynie w "średnicy". Obie kolumny bardzo ładnie grają w niskich zakresach, subwoofer zbędny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi