Skocz do zawartości
pmcomp

The Towering Inferno (1974) - Płonący wieżowiec - Blu-Ray

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

thetoweringinfernobr.jpg

film ten wyszedł na niebieskim nośniku już dośś dawno. Ja przypomniałem sobie o nim przy okazji zapowiedzi dwóch innych hitów z mojego dzieciństwa czyli Trzęsienia ziemi i Bitwy o Midway, które mają wyjść jeszcze w czerwcu.

Tak więc dzisiaj zapodałem prawie 2 godziny i 45 minut emocji ... a raczej podróży w przeszłość do czasów mojej młodości, do kina Wisła przy Placu Wilsona, upps ... wtedy Placu Komuny Paryskiej. To była sala wielkością i kształtem przypominająca kino Moskwa. Moskwa zburzona, Wisła gra do dnia dzisiejszego. Kto chce poznać klimat kina i hitów lat 70-ych, a do takich z pewnością Płonący wieżowiec należy, ma szansę odwiedzić tą salę. A oglądałem tam jeszcze takie hity jak Gorączka sobotniej nocy, Mucha oraz wspomniane Trzęsienie i Midway. I zapewne jeszcze mnóstwo innych których już nie pamiętam.

Do rzeczy. Szczegóły wydania tutaj: http://bluray.highdefdigest.com/2274/toweringinferno.html

Gwiazdorska obsada z Paulem Newmanem, Steve McQueenem i Faye Dunaway na czele. Jak na tamte czasy film katastroficzny pierwszej próby, a wtedy sztuczne eksplozje oraz kartonowe makiety nikomu nie przeszkadzały.

Jeśli ktoś spodziewa się znakomitego dźwięku to może być zwiedziony. Niby DTS HD MA 5.1 ale praktycznie dźwięk ze środka, czasem z prawa i z lewa. Ale nie o to tu chodzi. Dobry transfer z taśmy 35mm pozwala cieszyć się znakomitym obrazem, pamiętając że to już prawie 30 lat na karku. Jesli młode pokolenie nie widziało tego filmu i będzie chciało zobaczyć to uprzedzam, że może być zawiedzione. Brak nowoczesnych efektów specjalnych, szybkiego montażu i ruchów kamerą. Brak komórek i fejsbuka. Ale klimat San Francisco lat 70-ych oddany bezbłędnie. I ten amerykański heroizm ... ba ... amerykanizm i mania wielkości oddane bezbłędnie ... do szpiku kości. Ten zły do końca zły w końcu ginie. Ale atmosfera i powolna akcja przez prawie trzy godziny sprawiają, że film ogląda się z łezką w oku i wielką przyjemnością

Polecam i ... czekam na Earthquake i Midway.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi