Skocz do zawartości
skrobeks

Seagate GoFlex 3TB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam podłączony twardy dysk do mojego Dune HD Maxa za posrednictwem USB. Jest to Seagate GoFlex 3TB. Wszytko działa dobrze. Jest tylko jeden problem. Po kilku minutach kiedy Seagae jest nieżywany przechodzi on w stan uśpienia. Kiedy wchodzę na niego aby na przykład włączyć film Dune ma problem z wyświetleniem zawartości. Dopiero jak wyłącze wszysko i załącze zawartosć jest widoczna.

Proszę o radę jak rozwiązać problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjdź na najwyższy poziom menu i wróć na dysk .

Jeśli to nie uruchomi dysku ze śpiączki, to musisz czekać na nowe firmware DUNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wprawdzie nie mam takiego dysku ale proponuje spróbować zainstalować na komputerze program Seagate do zarządzania ustawieniami HDD, podpiac dysk do tego komputera i zmienić przy pomocy tego programu czas uspienia dysku w przypadku bezczynności na "never", wtedy usypianie dysku powinno być kontrolowane przez hosta.

Niekoniecznie musi to zadziałać, bo inni użytkownicy maja z seria GOFlex podobne problemy ( http://forums.seagate.com/t5/GoFlex-GoFlex-Desk-GoFlex-Pro/Powering-up-and-down-issue-GoFlex-USB3-3TB/td-p/160838 ) ale spróbować nigdy nie zaszkodzi.

W podlinkowanej dyskusji pada nazwa aplikacji Seagate Drive Setings, ale zetknąłem sie z kontrola ustawień usypiania dysku w programie Seagate Dashboard, dedykowanenu serii Backup Plus Desktop Drive,, który rownież możesz spróbować.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usypianie dysków to najgorsza opcja jaką mogli wprowadzić w nowych twardych dyskach.

Mnie od tego strzela... nie będę mówił co. Czego się nie robi by dysk za długo nie służył klientowi, by musiał go zmienić po gwarancji. Takie starty i zatrzymania nie są zbyt zdrowe dla HDD.

Rozwiązaniem jest też poszukanie jakiegoś starego dysku, bez opcji zarządzania energią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi