Skocz do zawartości
Jac_e_k

Podłączenie projektora z ampli

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje pomocy od osób które posiadają projektor, odtwarzacz sieciowy (popcorn, itp.) oraz amplituner.
Jak macie rozwiązane podłączenie wszystkich tych sprzętów? Zakładając że stoją one po przeciwnych stronach pokoju.
Z jednej jest pod sufitem projektor a po przeciwnej, ampli + odtwarzacz.
Planuje projektor 3D, dlatego w grę wchodzi kabel HDMI 1.4, tylko czy przy tak dużych odległościach nie bedzie strat sygnału?

Proszę o pomoc osoby które mają takie rozwiązanie u siebie. Bardzo mnie to ciekawi jak to jest zrobioneicon_smile.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jest bardzo prosta, potrzebujesz dobrego(co nie znaczy drogiego) i odpowiednio dlugiego kabla hdmi.

Ja kupilem ten: http://www.amazon.co.uk/gp/product/B004XJCLA6

3D dziala bez najmniejszych zaklocen.

U mnie miedzy AVR, a projektorem jest jeszcze splitter hdmi, ktory niby wzmacnia sygnal, jednak i bez niego nigdy nie zaobserwowalem zadnych problemow z projektorem 3d podppietym za pomoca podlinkowanego kabla.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla 3D ważne jest aby amplituner miał HDMI w standardzie 1.4, kabel może być 1.3, byle był dobrej jakości (category2 czyli HighSpeed). Jeśli wychodzi Ci, że kabel powinien mieć ponad 15m, to lepiej użyj 2 kabli 10 m a pomiędzy nimi wstaw nsplitter, do którego przy okazji będziesz mógł podłączyć sobie telewizor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedz, ale zastanawiam się jeszcze nad jedna kwestią.

Jak to podłączyć wszystko razem?

Założenia:

- odtwarzacz podłączony pod ampli a dalej do projektora

- tv nie zawsze chciałbym oglądać przez amplituner, więc podłączenie przez n-ka -> ampli-> tv + podłączenie n-ka -> tv (tylko czym bo jest jedno HDMI ?)

Początkowo wybrałem sobie amplituner z jednym wyjściem HDMI ale jak zacząłem o tym bardziej myśleć to już nie jestem pewny czy jest coś takiego osiągalne?

Kolejny krok - zacząłem przeglądać apli z 2x wyjście HDMI, ale te co znalazłem to są w systemie 7.1 i w górę. Ja potrzebuje tylko 5.1.

Dlatego mam prośbę, jak by mi ktoś wytłumaczył jak (i czy można) to wszystko podłączyć.

Czy za pomocą amplitunera z 1 wyjściem da się to osiągną?

PS: Im więcej zagłębiam się w temat to mam wrażenie, że mniej rozumiem :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu rozważałbym TYLKO rozwiązanie z 2 wyjsciami HDMI

Ja kupiłem ampli nie tylko 3D z 2 wyjsciami HDMI ale do tego ze wsparciem dla 4K.... Mam spokój na kilka lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacku,

Nie potrzebujesz avs(amplitunera) z dwoma wyjsciami hdmi, wystarczy dobry splitter hdmi(przykladowo nsplitter), bedzie taniej.

Mozesz spokojnie podpiac dekoder n do amplitunera, a amplituner do telewizora, wiekszosc amplitunerow bez ich wlaczania(w trybie standby)potrafia przepuscic obraz z dzwiekiem bezposrednio do telewizora, wiec bedziesz mogl ogladac na telewizorze dowolny program.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam kable HDMI Supra. Nie są bardzo drogie, za to świetne. Mój ma 10 m i działa bez problemu. Słyszalem że nawet 15 działają bez zająknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi