Skocz do zawartości
spoon

MEGA-TEST 2013 Sony Bravia KDL-46W905 Triluminos Display Sony W905 W900 (następca HX850)

Rekomendowane odpowiedzi

HDTK dokladnie wszystko sie psuje ale fakt faktem ze samsung i lg maja z awaryjnoscia problem, ale na pewno sa i tacy uzytkownicy ktorym te tv sie trafily ok i sie nie psuja , patrzac chocby u mnei w pracy :-) jest kilka i na razie jest ok :-) ale powiem ci szczerze ze nie bardzo wierze ze samsung cos zmieni odnosnie kolorow czy podswietlania moze troszke bedzie lepiej ale i tak sony bedzie w tym lepszy nie wspominajac juz o plynnosci ktora to uwazam ze sony ma najlepsza na swiecie ten parametr, a ktory dla mnie osobiscie jest bardzo bardzo wazny... i nawet efekt halo nie przeszkodzil mi w zamowieniu hx 955 bo ogladam przy swietle wiec praktycznie tego nie widze a przynajmniej tak jest u mojego sasiada ktory ma hx 920 i wystarczy ze wlaczy 3 kinkiety na scianie i my tam nic nie widzimy zeby bylo to dokuczliwe przy calkowitej ciemnosci tak jest to widoczne ale dla tych co ogaldaja przy swietle to jest to niezauwazalne... Pozdro..

Edytowane przez lolek126

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalałem cenę 2799 Euro co przy obecnym kurcie daje jakieś 11620PLN. To oczywiście cena orientacyjna. Jestem ciekaw czy w Polsce będzie ona wyższa od tej przeliczanej w Euro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mieszkam w Polsce...

Nie widać tego na pierwszy rzut oka bez zagłębiania się w Twój profil, a nie uściśliłeś tego w swoim pytaniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@binary: nie, mówiłem, że na zakup daję sobie czas do końca roku. Poczekam aż opadnie kurz, poczytam recenzje chłopaków Gmera i Maćka, potem użytkowników, jak to wychodzi faktycznie w praniu i wtedy na spokojnie wybiorę zapewne pomiędzy W905, F8000, a być może jakimś Philipsem 8000. To, że źle mnie odebrałeś i wysnułeś zbyt daleko idące wnioski nie musi wcale znaczyć, że tak jest w rzeczywistości :)

EDIT: to, że na początku zajarałem się pierwszymi informacjami o nowym modelu, wcale nie znaczy, że od razu złożyłem preordera ;) Tak samo potem było z F8000, ale ostatecznie mi przeszło i czekam spokojnie.

Edytowane przez sPoOnBoY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ach wiec tyle halasu o nic...

Moje wnioski w tej kwestii pozostaja niezmienne od poczatku.

Nikt nie pisze swoich pierwszych 50 postow, angazujac sie cos czego jeszcze nie ma ;)

Czekam z niecierpliwoscia przyszlego sezonu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

binary: no popatrz, to czyni mnie idąc Twoim tokiem myślenia wyjątkowym. Widzę po tym, że jeszcze nieraz w życiu Cię coś zaskoczy - współczuję :) Z mojej strony koniec offtopu, bo admini znowu będą się musieli niepotrzebnie nasprzątać postów nic nie wnoszących merytorycznie do tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestes Kolego ani troche wyjatkowy... Ale nIe przysparzajmy niepotrzebnej pracy adminom .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

LINK

Na tej stronie podane są orientacyjne ceny nowych modeli sony.

Sony KDL-65W905B – 14999,-
Sony KDL-65X9005B – 26999,- 4K
Sony KDL-55W905B – 10999,-
Sony KDL-55W807S – 7499,-
Sony KDL-55W805B – 7499,-
Sony KDL-55X9005B – 16999,- 4K
Sony KDL-50W685B – 4499,-
Sony KDL-50W655B – 3999,-
Sony KDL-46W905B – 7499,-
Sony KDL-40W905B – 5499,-.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza sie w euro agd rtv w 900 w 55 calach ponad 10500 plus ponad 2200 jak sie nie myle za gwrancje 5 letnia- oczywiscie gwarancja jest na dodatkowe 3 lata ubezpieczyciela a nie sony... takze ci co chca kupic lepiej sie wstrzymac bo ta cena nie jest przynajmniej jak dla mnie nie akceptowalna - rok temu hx 850 byl tanszy.... ze 2- 3 miechy polezy w sklepie i zejda na ziemie z cenami... wt 60 zeby nie bylo milej tez kosztuje okolo 11 tys :-) i z okularami pasywnymi a nie jak sony aktywnymi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh ja czekam na dowodowy test bo to to taki trochę opis. Nawet zdjęć nie ma ... Telewizora w realu;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na trustedre... to taki test organoleptyczny bez wyników, kalibracji. To samo whathifi więc trzeba czekać na bardziej profesjonalny. Fakt jest faktem że cudów nie ma się co spodziewać, czerni czy kontrastu tegorocznych plazm tym bardziej. Ciekawe że w zeszłym roku HX 850ke odznaczyli editors'choice a w9 tylko recommended..

Póki co rządzą następujące modele: GT,VT,ZT i niesamowita F8500, jasna jak led prawie o ile to komuś potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, ale wklejam zgodnie z założeniem tego tematu cokolwiek udaje mi się znaleźć na temat tego modelu. Jednak skoro pojawił się na trusted to być może lada moment pojawią się profesjonalne testy z pomiarami itd. Jedno co udało mi się wywnioskować z tego testu to to, że to taki HX850 z ładniejszymi bardziej nasyconymi kolorami, które ponoć według nich biją te w konkurencyjnych modelach. Natomiast F8000 postawili jakby nieco wyżej pod względem równości podświetlenia. Czas pokaże, już niedługo powinniśmy wszystko wiedzieć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dam sobie rękę uciąć, że wczoraj miał tam ocenę 9/10, a dziś jest 10/10... Zresztą cache google potwierdza to co napisałem... http://bit.ly/ZYT0Wf

Edytowane przez D_S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam. Też widziałem 9/10. Dziwne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad. kolorów, czy to triluminos, czy panasonicowy DCI 98% color space i tak kalibruje się w/g Rec.709 więc tu niczego to nie wnosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

HDTK: tak ale tu bardziej im chyba chodziło o nasycenie, oddanie itd. Bo wiadomo, że dopóki mamy REC 709 to nic to nie zmieni, no chyba, że mieli włączony ten ulepszacz, który jakoś tam niby poprawia gradację kolorów, ale z tego co zrozumiałem nie jest on zalecany do źródeł typu bluray, bo może robić nieprzyjemne rzeczy z obrazem.

Wiesz to tak jak wychodzi w pomiarach w niektórych tv, że np. dają za mało zielenii, czy czerwieni, to tu teoretycznie nie powinno być tego problemu. No ale poczekajmy do profesjonalnych pomiarów.

Edytowane przez spoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to telewizyjny rec 601 czy blurayowy rec 709, moze roznicy wielkiej nie bedzie ale w grach na ps4 ( a w900 podobno swietnie bedzie sie nadawal pod konsole) lub pod material 4k skonwertowany na dyskach bd bo sony planuje takowe bedzie juz lepiej to wygladalo z tym triluminosem.

Co tu duzo mowic beda testy, bedzie odpowiedni materiał pod triluminos to bedzie jasne komu nalezy sie palemka pierszenstwa w sektorze lcd. I zaden evolution kit tego nie zmieni.

Jesli cos ma sie wydazyc jeszcze przed oled to mysle ze wlasnie triluminos. ( oczywiscie nie mam tu na mysli bezwzglednej czerni)

Jak kto szprecha polecam stronke Cine4home

Mysle ze coraz bardziej zaciera sie roznica miedzy plazma a lcd i to za sprawa panasa i sony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no masz racje, różnica się zaciera ale w obydwie strony:). Najnowsze plazmy nie są już ciemne, są jasne a nawet bardzo jasne aż zbyt jasne i do kalibracji po raz pierwszy zjeżdżają w dół aby uzyskać 120cd/m2. Panasonic w końcu pozwolił nam europejczykom na wybór podświetlenia, min, med, max a najnowsza F8500 przy max podświetleniu na 20 wyciąga prawie 200 cd/m2. Nie wiem po co komu taka jasność zakładając że ogląda w normalnych warunkach ale jest. No i nie byłbym sobą gdybym nie wspomniał że na chwilę obecną tuż za OLED jest tylko jedna technologia, plazma a potem długo długo nic i...led. Bo OLED urzeka wszystkich plastycznością obrazu, czernią i kontrastem, głębią obrazu którą na chwilę obecną zobaczyć można tylko na plazmie.

Krótka piłka kontrast ANSI w GT60 = 27,741:1, 50VT60 =13,000:1

porównaj to do jakiś powiedzmy max 2,385:1 w sony 850:) przy czerni na ANSI 0,07 DO CZERNI 0,007 VT60 lub 0,005 w GT60

Wracając do tematu na what hifi jest unboxing video of W9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to na whathifi w filmiku mówią, że "review very soon" więc zaczyna się dziać. Tak jak mówiłem teraz już lada moment wysypią się testy i w końcu będziemy mogli coś powiedzieć o tym modelu zamiast gdybania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://areadvd.de/hardware/2013/sony_kdl55_w905.shtml

Mit dem Triluminos-Display ist der Sony BRAVIA KDL-55W905 für absolute visuelle Bestleistungen gut

wypadł sehr gut ale znowu bez wyników czerni/kontrastu same subiektywne opinie.

Strasznie blisko brzegu wejscia hdmi, kłaniają się łamane kabelki-są takie. Drugi pilot kosztował chyba z 50 centów, pierwszy z dolara:), natomiast sam tv wygląda bardzo ładnie z tą szmaragdową linią o której nie wiedziałem.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi