Skocz do zawartości
skorpion_r

Jak połączyć lcd , kino i nboxa

Rekomendowane odpowiedzi

Jastem w tych sprawach kompletnym laikiem więc bardzo proszę o pomoc.
Mam telewizor LG 42lc2r, kino LG LH-T 760IA, nboxa i wielki problem jak to wszystko podłączyć by jak najlepiej to wykorzystać.
Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='skorpion_r' post='22040' date='14.11.2006, 11:54 ']
Jastem w tych sprawach kompletnym laikiem więc bardzo proszę o pomoc.
Mam telewizor LG 42lc2r, kino LG LH-T 760IA, nboxa i wielki problem jak to wszystko podłączyć by jak najlepiej to wykorzystać.
Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi
[/quote]

Telewizor <> nbox > HDMI lub component

nbox <> kino > kabel optyczny (uzyskasz dźwięk 5.1)

To tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nbopxa mam do tv przez hd
kino w tej chwili do tv przez euro ale chyba tez kupie kabelek hd
natomiast co do połączenia nboxa z kinem to mam problem bo kino nie ma wyjścia optycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='skorpion_r' post='22066' date='14.11.2006, 13:58 ']
nbopxa mam do tv przez hd
kino w tej chwili do tv przez euro ale chyba tez kupie kabelek hd
natomiast co do połączenia nboxa z kinem to mam problem bo kino nie ma wyjścia optycznego
[/quote]

Używajmy nazw kabli. Kabel HD to zarówno kabel component jak i HDMI. Lepiej podłącz przez component masz lepszą jakość niż HDMI.

DVD też powinno być po HDMI a nie euro-scart

Jak nie masz optyka a pewno coaxial to poszukaj przejścia z opt>coaxial. A jak wystarczy Ci dźwięk 2.0 to podłącz przez chinche (L i R)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy udało się komuś znaleźć taką przejściówkę? Ja na razie mam problem a sama jej potrzebuję, więc chętnie skorzystam z pomocy :angry: Tylko mam wątpliwości co do tego jak to zadziała. Zaczełam się zastanawiać jak z tego uzyska się 5.1 i nie mam pojęcia. Przecież jeżeli z optyka przejdziemy z powrotem na analog to zostanie już tylko 2.0 czy się myle? Proszę o odpowiedź bo dzisiaj pół dnia się nad tym głowię :angry: Do poniedziałku już niewiele zostało a chce się przygotować odpowiednio idąc do sklepów na łowy recordera :D

Edytowane przez jula

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='jula' post='24344' date='25.11.2006, 23:43 ']
Czy udało się komuś znaleźć taką przejściówkę? Ja na razie mam problem a sama jej potrzebuję, więc chętnie skorzystam z pomocy :D Tylko mam wątpliwości co do tego jak to zadziała. [/quote]

Chyba znalazłem taką przejściówkę. Zestaw do samodzielnego montażu za 57 zł. Dostępny na stronie:
[url="http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=45482"]http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=45482[/url]
Nie wiem jak to będzie działało, ale z tego co piszą powinno być OK. Trzeba jeszcze dokupić kabelki - optyczny i koncentryk. Zawsze to tańsze niż gruntowna zmiana sprzętu, bo kina domowe z wejściem optycznym to raczej "wyższa półka".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nic nie ruszyło w tym kierunku. Jedynie od pewnego kompetentnego człowieka usłyszałam, że moje kino po prostu nie ma możliwości podłączenia dzwięku 5.1. Po co w takim razie takie w ogóle robią :( Dzwięk 5.1 mam tylko z płytek. Co prawda było kupowane jakiś czas temu i jeszcze wtedy nikt nie słyszał o ence, ale można się nieźle zdenerwować. Wtedy miałam bardzo małe potrzeby :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi