Skocz do zawartości
Shadow_Defender

Zotac Zbox Nano XS AD11 Plus - Włączanie pilotem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem posiadaczem Mini komputera firmy ZOTAC, model Zotac Zbox Nano XS AD11 Plus. Pytanie brzmi : W jaki sposób uruchomić komputerek poprzez dołączonego pilota ? Nie potrafię w żaden sposób zmusić go do uruchomienia.

Bardzo proszę o pomoc .

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli jest to czujka IR osobno podpinana pod USB to sie nie da prawdopodobnie, przynajmniej tak jest w pilotach MCE do PC. Zapewne wyłączanie działa ?

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz czy masz w biosie opcje Wake on USB...Jesli tak to ja wlacz. jak nie to najprawdopodobniej [beeep].

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Wake on USB to nie działa tylko na zasadzie wybudzenia z trybu hibernacji/uśpienia ? bo jak komp jest wyłączony całkowicie to nie daje raczej zasilania na porty USB.

Firma np. iMON Soundgraph w swoich panelach do obudów HTPC rozwiązuje to na zasadzie specjalnego adapteru łączącego zasilanie płyty głównej a zasilaczem z dod. kabelkiem który idzie do panelu iMON z podczerwienią, wtedy można kompa normalnie włączać z pilota nawet całkowicie wyłączonego.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to na default Zotac ma to na OFF w biosie :blink: Shadow_Defender włącza Ci tez komputer z pilota jak go całkowicie wyłączysz uprzednio ?

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PeterMac - Ogólnie jestem bardzo zdenerwowany oraz zawiedziony. Sprzęt specjalnie dla mnie składany przez firmę Zotac, niestety, kompletnie nieskonfigurowany w biosie do poprawnej pracy.

Największe problemy :

- Niewłączona funkcja POWER ON pilota ( Włączoną, włącza sprzęt gdy jest wyłączony )

- podejrzewam złe ustawienia dotyczące portów USB, gdyż zdarza się, że przestają działać .

Największy jednak problem dotyczy niestabilności sprzętu, raz na dany czas występują samoistne restarty, nie wiem czy to wina źle ustawionego biosu czy samych podzespołów ? Restarty występują przy instalacji jak i już zainstalowaniu OPENELEC oraz XBMCBUNTU - wątpię, że to wina systemów .

Dołączona antenka USB - wi-fi jest tragiczną, nie umiem w żaden sposób połączyć się przez wi-fi będąc na linuksie. Ludzie piszą, iż antena dołączana do Zotaca to badziew i lepiej zainwestować w inną..

Wczoraj cały dzień siedziałem nad pracą przy konfiguracji Zotaca, niestety bezskutecznie, gdyż wciąż występują restarty + nie potrafię połączyć się poprzez Wi-fi. Ostatecznie w dniu dzisiejszym jadę zawieść sprzęt do serwisu znanego gdzie mam nadzieje pomogą nad konfiguracją sprzętu, jeżeli nie pakuje i zwracam cudownego nieskonfigurowanego Zotaca .

EDIT

Miało być tak pięknie, myślałem, że raz, dwa postawię XBMC i wszystko będzie pięknie działać :(

Kupiłem Zotaca ze względu na wymiary, jednak to był błąd, gdyż miałem kupić Xtreamer ULTRA 2 ( sprzęt posiada już zainstalowany OPENELEC, tak wiec na pewno jest dobrze skonfigurowany do pracy )

Edytowane przez Shadow_Defender

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi