Skocz do zawartości
  • 0
samir

DLNA Android i Windows 7

Pytanie

Witam po dłuższej przerwie, spowodowanej narodzinami córki, którą do tej pory nie mogę się nacieszyć :) Taka córeczka tatusia.

No dobra, to teraz na temat.

Jestem na etapie testowania urządzenia marki Cabletech URZ0193. Jest to dongle Wifi z systemem android, który podpinamy pod TV przez HDMI i dodatkowo USB do zasilania tego urządzenia. Dla bardziej zainteresowanych odsyłam tutaj.

Nie maiłem jak do tej pory okazji pobawić się z DLNA w żadnym urządzeniu ani telewizorze, dlatego kompletnie nie wiem od czego zacząć. Chciałbym oczywiście skonfigurować to tak, aby móc przesyłać strumieniowo filmy (najlepiej w HD) z lapka na tego dongla. Udało mi się wstępnie sprawdzić to za pomocą programu MediaHouse UPnP/DLNA Player zainstalowanym na androidzie, z kolei w lapku mam program Serviio, który służy za serwer DLNA, niestety płynność odtwarzania pozostawia wiele do życzenia.

Chciałbym wiedzieć czym to jest spowodowane.

Czy muszę odpowiednio skonfigurować sieć?

Czy to urządzenie ma wystarczające parametry aby poradzić sobie z plikami w HD?

Niestety nie miałem możliwości sprawdzić odtwarzania bezpośrednio z urządzenia, gdyż posiada ono tylko 1 wejście USB, pod które muszę podpiąć myszkę, żeby cokolwiek zrobić, ma jeszcze wejście na kartę microSD, ale w tej chwili nawet nie posiadam żadnej.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Podpowiem ci coś ... kiepski interes zrobiłeś ;)

Są już "gwizdki" o dużo lepszych parametrach (patrz: MK808 lub UG802) kosztujące już od 65$.

Poczytaj sobie tutaj.

A co do Wi-Fi w tych mini komputerkach to mam złą wiadomość. Jest bardzo niestabilne, stosunkowo wolne i mało czułe.

Dlatego nie nastawiał bym się na transmisję filmów HD bez czkawki.

Sorry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Całe szczęście jeszcze tego nie zakupiłem, tylko wziąłem na testy ;) Co do tego Wifi, to póki wszystko działa dość stabilnie i nie zauważyłem jakiś większych problemów. Dzięki za odpowiedź. W takim razie nie będę się już na to napalał, tylko poszukam bardziej wydajniejszego urządzenia. Mam starszy TV, a zależy mi, żeby miał neta i DLNA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Generalizuję ale wszystkie te chińskie wynalazki są nie do końca dopracowane.

Ważne aby wybrać taki model który ma najlepsze wsparcie producenta.

Do tej pory flagowym modelem był MK802. Najwięcej wypuszczonych poprawek. Pełne wsparcie ze strony niezależnych developerów (otwarte źródła).

Na chwilę obecną wydaje się, że jego następcą będzie właśnie MK808.

W tej chwili trapią go oczywiście wszelkie ułomności wieku dziecięcego ale jest wsparcie producenta. i liczę, że przez parę najbliższych miesięcy to wsparcie będzie.

Jedyne niebezpieczeństwo to co będzie z nim dalej. Jest oparty na kości Rockchip RK3066 która nie ma (jak na razie) otwartego kodu ...

Czas pokaże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi