Skocz do zawartości
yoda

Poziom ścieżek dts hd ma

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Po skalibrowaniu zestawu kolumn z amplitunerem zauważyłem ciekawą rzecz:

np. w Star Wars Trilogy głośnik centralny jest jakiś cichszy, to samo dotyczy głośników przednich natomiast efektowe są "głośne" - czy to jest normalne ? Jeżeli nie to w jaki sposób ustawić poziomy, jeżeli kalibracja na sygnałach testowych daje inne wyniki niż na granym materiale ?

Nie chcę ustawień "na ucho", bo nie będę ich zmieniał co film.

Moze ma to coś wspólnego z ustawieniani kolumn w windowsie - tam są dwa rodzaje ustawień 5.1 - z kolumnami efektownymi za słuchaczem i z boku słuchacza - ja mam wybrane z boku. Nie mam układu 7.1 bo mam głowę blisko ściany i musiałbym mieć głośniki zaraz za nią.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę więcej szczegółów. Odtwarzasz media poprzez komputer, ale w jaki sposób? Jaki masz amplituner i czy dźwięk idzie zdekodowany przez wyjścia analogowe, czy cyfrowa transmisja przez HDMI?? ?

Edytowane przez Wicked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę więcej szczegółów. Odtwarzasz media poprzez komputer, ale w jaki sposób? Jaki masz amplituner i czy dźwięk idzie zdekodowany przez wyjścia analogowe, czy cyfrowa transmisja przez HDMI?? ?

Ampli z podpisu, audio poprzez hdmi jako pcm wielokanalowe.

Blu-ray-e gram poprzez TMT 5.3 - tam mam ustawione mix to uncompressed pcm czy jakoś tak.

Cały tor jest cyfrowy 192kHz 24bit 7.1 ale zestaw głośnikowy mam 5.1 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze efektowe sa glosniejsze to normalne, tak ma byc zgodnie z tym co mowi Chris Kyriakakis z Audyssey. Jesli chodzi o centralny to dopuszczalne jest podbicie go o 1 lub dwa db jesli uwazasz ze jest za cicho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi