yoda 9 Napisano 18 Września 2012 Witam ! Po skalibrowaniu zestawu kolumn z amplitunerem zauważyłem ciekawą rzecz: np. w Star Wars Trilogy głośnik centralny jest jakiś cichszy, to samo dotyczy głośników przednich natomiast efektowe są "głośne" - czy to jest normalne ? Jeżeli nie to w jaki sposób ustawić poziomy, jeżeli kalibracja na sygnałach testowych daje inne wyniki niż na granym materiale ? Nie chcę ustawień "na ucho", bo nie będę ich zmieniał co film. Moze ma to coś wspólnego z ustawieniani kolumn w windowsie - tam są dwa rodzaje ustawień 5.1 - z kolumnami efektownymi za słuchaczem i z boku słuchacza - ja mam wybrane z boku. Nie mam układu 7.1 bo mam głowę blisko ściany i musiałbym mieć głośniki zaraz za nią. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wicked 4 Napisano 18 Września 2012 (edytowane) Trochę więcej szczegółów. Odtwarzasz media poprzez komputer, ale w jaki sposób? Jaki masz amplituner i czy dźwięk idzie zdekodowany przez wyjścia analogowe, czy cyfrowa transmisja przez HDMI?? ? Edytowane 18 Września 2012 przez Wicked Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoda 9 Napisano 18 Września 2012 Trochę więcej szczegółów. Odtwarzasz media poprzez komputer, ale w jaki sposób? Jaki masz amplituner i czy dźwięk idzie zdekodowany przez wyjścia analogowe, czy cyfrowa transmisja przez HDMI?? ? Ampli z podpisu, audio poprzez hdmi jako pcm wielokanalowe. Blu-ray-e gram poprzez TMT 5.3 - tam mam ustawione mix to uncompressed pcm czy jakoś tak. Cały tor jest cyfrowy 192kHz 24bit 7.1 ale zestaw głośnikowy mam 5.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
makakam 33 Napisano 18 Września 2012 To ze efektowe sa glosniejsze to normalne, tak ma byc zgodnie z tym co mowi Chris Kyriakakis z Audyssey. Jesli chodzi o centralny to dopuszczalne jest podbicie go o 1 lub dwa db jesli uwazasz ze jest za cicho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach