Skocz do zawartości
chrisjan

HTPC i problem z powolnym bootup'em przy podłączonych HDD

Rekomendowane odpowiedzi

System (W7) postawiony na płycie Intel DH67BL z i3 T2105 i dysku SSD.

O ile w przypadku takiej "czystej" konfiguracji system wstaje w ok 20 sek. to już podłączenie choćby jednego z posiadanych przeze mnie WD EARS 2TB powoduje że proces wydłuża się 2 krotnie.

Tzn. czas jaki system startuje do momentu POST BIOS'u z prawie natychmiastowego wydłuża się do ok 20 sek, w którym następuje spinup dysków HDD.

W biosie ustawiona kolejność bootowania na SDD jako pierwszy, dyski HDD zawierają jedynie pliki mkv (usunięte z poziomu linux'a wszystkie windowsowe "śmieci", a i tak komputer na siłę chce sprawdzać czy na dyskach HDD nie ma systemu do uruchomienia..;/

Gdzieś wyczytałem że to może być problem informacji wrzucanych przez Windows do MBR dysków, i format powinien rozwiązać problem. Kiedyś przy okazji wymiany dysków porwałem się na formatowane 4TB powierzchni dyskowej, ale niestety bez widocznych rezultatów.

Czy jedyne rozwiązanie to zakup NAS'a?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam SSD i dodatkowy dysk talerzowy i system uruchamia się bardzo szybko.

Sprobuj ustawic w biosie w opcjach kontrolera SATA na AHCI Mode.

Przy uruchomieniu system pominie dysk talerzowy i system uruchomi a SSD.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne.

Od zawsze mam ustwaione AHCI.

Czyżby rzeczywiscie jakies smieci w MBR?

P.S. Co jest jeszcze charakterystyczne: to o ile ten wydłużony czas startu biosu wystepuje prze starcie z wyłączonego zasilania, to już przy resecie/reboot'ie tego efektu nie ma.

Edytowane przez chrisjan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pozostanie Ci zainstalować system przy dwoch podpietych dyskach.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to robi jakaś różnice?

Bo właśnie system instalowany był bez podpiętych dysków w obawie przed sianiem windowsowych "macek" na wszyskie podpięte napędy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy podpiętych dyskach System w trakcie instalacji przydzieli porty i ustawi dysk systemowy jako rozruchowy.

Pozdrawi9am,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrcze, nie mam koncepcji już. :(

Postawiłem system na nowo na SSD z obydwoma HDD wpiętymi - bez zmian.

Wyczyściłem jeden z dysków HDD (usunełem partycje, stworzyłem ją od nowa, przeformatowałem) i z podpiętym tylko tym dyskiem - nadal start biosu trwa ok 20 sek.

Najnowszy bios do płyty głównej ze strony Intela - bez zmian.

Zupdatowałem firmware SSD do najnowszego - nadal brak efektu.

Dla przypomnienia - z podpiętym jedynie dyskiem SSD start od momentu wciśnięcia power do załadowania XBMC ok 20 sek, podpięcie dodatkowego dysku HDD wydłuża ten czas do ok 40 sek (20 dodatkowych sekund na POST).

Wychodzi że jedyna opcja to NAS.... :angry2:

P.S. O dziwo w lapciu mam podobną konfiguracje SSD + HDD [z tym że 2.5 Seagate] (lapcio równieżna intelowskim chipsecie) i tam problem dłuższego startu biosu nie występuje. Może to wina WD Greenów które służą w moim HTPC za magazyn danych.

Edytowane przez chrisjan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie jest jakieś proste rozwiązanie,ale na odległość ciężko doradzić niestety:/.

Dyski mają jakieś zworki?,

Inny kabel?,

Inne gniazdo Sata?,

Testuj tylko z samym HDD talerzowym podpiętym różne opcje.

..Może coś w biosie ..odnośnie HDD,jakieś Sata opcje itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Newren

Te dyski mają zworki jedynie ustawienia zapisu zgodnego z Win XP zdaje się, kolejności dysków nimi nie ustawie.

Inne kable i porty też testowałem - bezskuteczcnie

W BIOSie nic poza kolejnością bootowania (która jako pierwsze u mnie wskazuje SSD) w zasadzie odnośnie dsków ustawić sie nie da.

@ pmcomp

WIem że Greeny są wolne (choć nie aż tak bardzo), ale za to bardzo ciche. Na potrzeby magazynu danych jak ulał.

Tylko po co system musi dokonać pełnego spinupu przed zabotowaniem z SSD skoro ma na sztywno ustawione że to on jest pierwszy? Trochę byłoby to słabe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S. O dziwo w lapciu mam podobną konfiguracje SSD + HDD [z tym że 2.5 Seagate] (lapcio równieżna intelowskim chipsecie) i tam problem dłuższego startu biosu nie występuje. Może to wina WD Greenów które służą w moim HTPC za magazyn danych.

No to pozostaje eksperyment z podpięciem do lapka dysku sprawiającego problem na HTPC.

Jeśli na lapku będzie nadal OK to zapewne winny bios HTPC a w przeciwnym razie problem lezy po stronie dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odepnij talerzowca i wystartuj z SSD . Jeśli płyta hot-swap, to podepnij talerzowca i włącz stoper.

Wyłącz stoper w momencie pokazania się (wraz z zczytaniem zawartości ) talerzowca w systemie.

Wnioski nasuwają się same. Komp stawia system na gotowo w chwili uzyskania pełni właściwości przez dyski. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi