Skocz do zawartości
herrborass

wydajny HTPC do programowania - a A8 3800(65W) vs 3850(100W) vs i5 3550S sandy bridge(45W?)

Rekomendowane odpowiedzi

@Newren, jade na madvr od konca 2009 roku i nic lepszego nie znalazlem, lata mi bez problemu na E7400 ale z gpu 6570.

Mozesz ewentualnie sprobowac takiego ustrojstwa hehe (nie tylko do htpc) http://darbeevision.com/ :)

Edytowane przez makakam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to sie machnąłem, Chciałem kupić ivy bridge i3 3220T ale na ceneo znalazł mi procesor z drugiej generacji. (shit) widze ze nowsze i3 jeszcze nie sa dostepne....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze nowsze i3 jeszcze nie sa dostepne....

Niestety trzeba jeszcze poczekać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowych i3 jeszcze nie ma, jest to zgodne z polityką i "ścieżką" Intela w kwestii wypuszczania procesorów kolejnej generacji. Co do dokładnych terminów i planów Intela, to wybieram się się na konferencję dla dystrybutorów, 4 września i tam z pierwszej ręki wszystkiego się dowiem i Wam przekażę. Cierpliwości :).

A jeśli chodzi o rozważania w kwestii TDP, to nie trzeba koniecznie szarpać się na procesor z literką T. Tak naprawę od "zwykłego" procesora niczym się on nie różni, poza zmniejszonym taktowaniem i napięciami, a w konsekwencji, mniejszym maksymalnym TDP. Ale wystarczy kupić płytę, która ma w Biosie możliwość ustawienia max TDP. Wiele ITXów ma taką opcję. Taka płyta sama narzuca procesorowi obniżony mnożnik, jak i napięcia, w zależności od tego jakie TDP ustawimy. I robi nam się ze zwykłego procesora wersja "T". Jest trochę taniej i bardziej uniwersalnie. Gdyż zawsze w zanadrzu mamy możliwość ustawienia nominalnego TDP, gdyby z jakiegoś powodu było ono nam potrzebne. W procesorze "T" takiego komfortu już nie mamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oh jak ktoś korzysta z karty graficznej w cpu...to na i3-2120T z MadVR lepszymi ustawieniami ..nie da się oglądać niestety.

Procek w sumie dużo nie jest obciążony..ale za to gpu w procku 100%.

Nowa seria ma Intel Quick Sync dużo szybszy.

Oczywiście zależy co do czego.

.....

Ps 2.

Znacie jakąś alternatywę dla MadVR..tylko obciążającą CPU?.

Z MadVR jest jeden problem. Niespecjalnie nadaje się do pracy z grafikami zintegrowanymi w procesorze. Obawiam się, że nowe procesory Intela wiele w tej kwestii nie zmienią. Generalnie jest to dość stare oprogramowanie, które ma tendencję do gotowania grafiki, gdyż jest w stanie pochłonąć wszystkie zasoby, jakie ona udostępnia. Co generalnie nieco zabija ideę sprzętowego wsparcia ze strony grafiki. MadVR i podobne, owszem, ale z zastosowaniem samodzielnych grafik, z własnym chłodzeniem.

Ale po kolei, bo pewnie nie wszyscy łapią w czym rzecz. Mamy możliwe 3 metody renderowania obrazu:

1. Czysto programowa, gdzie wszystkie operacje wykonuje procesor, traktowany jako jednostka obliczeniowa.

2. Czysto sprzętowa, DXVA, gdzie odtwarzanie materiału Video, jeśli tylko jest kompatybilny, to wtey odbywa się praktycznie wyłącznie z wykorzystaniem karty graficznej.

3. Programowa, ale z dodatkowym wsparciem karty graficznej, na podobnej zasadzie, jak korzysta się ze specjalizowanego koprocesora, dla operacji zmiennoprzecinkowych.

Moim zdaniem, metoda 3, na której bazuje także MadVR ma na dziś więcej wad niż zalet, szczególnie w zastosowaniach HTPC o małym poborze energii i z ograniczonymi możliwościami chłodzenia jednostki, patrz kwestie głośności. Lepiej korzystać z czysto sprzętowego DXVA, które po odpowiednich konfiguracjach, też już jest w stanie zapewnić wystarczająco dobrej jakości obraz. A już na pewno sporo lepszej jakości, niż dowolny sprzętowy samodzielny odtwarzacz plików Video i Audio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej korzystać z czysto sprzętowego DXVA, które po odpowiednich konfiguracjach, też już jest w stanie zapewnić wystarczająco dobrej jakości obraz. A już na pewno sporo lepszej jakości, niż dowolny sprzętowy samodzielny odtwarzacz plików Video i Audio.

SlawekR

Czy byłbyś uprzejmy w wolnym czasie rozwinąć ten watek.

Z pewnością wszyscy użytkownicy, bez względu na wielkość budżetu przeznaczanego na klocki A/V, mogą skorzystać z porady, jak osiągnąć najlepsza jakość obrazu, zwłaszcza ze ostatni forumowy poradnik na temat czego używać i jak konfigurować software korzystający z dxva, ma już swoje lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slawek tylko zauwaz ze madvr od poczatku stawia tylko na jakosc bez kompromisow dlatego jest potrzebny dobry gpu. Ja mam 6570 w pasywie wiec zaden dodatkowy halas nie wchodzi w rachube.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slawek tylko zauwaz ze madvr od poczatku stawia tylko na jakosc bez kompromisow

No ok, tyle że od kiedy został wypuszczony, to praktycznie stoi w miejscu. Rozwój i kompatybilność softu zatrzymała się na poziomie Windowsa XP. Nie twierdzę, że jest to wada jakaś ogromna. Ale na pewno można to uznać za upierdliwość.

dlatego jest potrzebny dobry gpu.

Otóż to, dlatego byłbym bardzo ostrożny w polecaniu go do konfiguracji z grafikami zintegrowanymi. Do takich konfiguracji sprzętowych, to po prostu będzie rozwiązanie nieoptymalne.

Ja mam 6570 w pasywie wiec zaden dodatkowy halas nie wchodzi w rachube.

No i o niczym innym nie pisałem. Zewnętrzna grafika i można się bawić w MadVR. Ale w systemach miniaturowych, do tego Low Power, to się po prostu nie sprawdzi. Trzeba szukać innych opcji, może i kompromisowych, ale jednak bardziej optymalnych. Live Full HD, o przepływności 15Mbit, w DXVA na integrze, w procesorze Intel G530 i mamy obciążenie na poziomie 15% i 22W poboru energii na system. To samo przy MadVR i mamy niechybną śmierć techniczną sprzętu.

Generalnie to zdecydowanie powinniśmy odróżnić typowy, mocno zaawansowany, komputer HTPC od wydajnego niewielkich rozmiarów komputera o ultrawydajności obliczeniowej. Bo te jednostki charakteryzować się będą różnymi wymaganiami i innym podejściem do kwestii sprzętowej.

Osobiście, to przyznam, że gdybym stawiał na jednostkę o dużej mocy obliczeniowej, to nie oparłbym jej o zasilacz Pico. Wolałbym kupić OEMowego Seasonica, który i tak będzie praktycznie bezgłośny i o dużej sprawności elektrycznej. Ale za to będzie generować wymuszony obieg powietrza w skrzynce.

Jeśli już Koledzy rozważacie procesory o dużej wydajności, to znaczy że tej wydajności potrzebujecie, a skoro jej potrzebujecie to będziecie te procesory obciążać dość konkretnie. A tu cudów nie ma, bez wymuszonego obiegu powietrza zrobi się piekarnik, niezależnie jak dobry to jest procesor. Więc albo rybka, albo akwarium. Trzeba się zdecydować. Bo jeśli maszyna ma być wydajna, to ITX będzie po prostu marnym pomysłem. Dobry mATX, do tego dobry tradycyjny zasilacz i po problemie.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już Koledzy rozważacie procesory o dużej wydajności, to znaczy że tej wydajności potrzebujecie, a skoro jej potrzebujecie to będziecie te procesory obciążać dość konkretnie.

To nie jest do końca prawdą. Spójrz na nazwę tematu.

Gdy kompiluje projekt to potrzebuję przez moment szybkiego komputera (procesora, dysku). Powód dosyć oczywisty ... czekam albo 15 sekund na kompilację albo 30 sek ... a to robi sporą różnicę.

Tylko taka sytuacja zdarza się co kilka, kilkanaście minut. Czy ja wykorzystuję moc procesora przez cały czas?

Jednak ja tej mocy potrzebuję bo to mocno wpływa na stopień irytacji przy pracy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli chodzi o rozważania w kwestii TDP, to nie trzeba koniecznie szarpać się na procesor z literką T. Tak naprawę od "zwykłego" procesora niczym się on nie różni, poza zmniejszonym taktowaniem i napięciami, a w konsekwencji, mniejszym maksymalnym TDP. Ale wystarczy kupić płytę, która ma w Biosie możliwość ustawienia max TDP. Wiele ITXów ma taką opcję. Taka płyta sama narzuca procesorowi obniżony mnożnik, jak i napięcia, w zależności od tego jakie TDP ustawimy. I robi nam się ze zwykłego procesora wersja "T". Jest trochę taniej i bardziej uniwersalnie. Gdyż zawsze w zanadrzu mamy możliwość ustawienia nominalnego TDP, gdyby z jakiegoś powodu było ono nam potrzebne. W procesorze "T" takiego komfortu już nie mamy.

Hmm a to ciekawe rzeczy prawisz:)

bo wynalazłem następujący procek: i3 3225 2/4 3,3 GHz 3 MB HD 4000 55 W

z tego co wiem juz dostepny w Chinach i lada dzień pojawi sie w Polsce

czyli obniżając jego taktowanie można by uzyskach 35W- 40W i a jednocześnie miec w miare wydajne GPU HD4000 do grania?

edit:

Do grania mam na myśli takie lajtowe pogranie sobie w starcrafta 2 a nie w jakies mega wymagajace FTP.

Edytowane przez herrborass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli będziesz mieć odpowiednią płytę, to cała operacja sprowadzi się do ustawienia maks dopuszczalnego TDP dla procesora, resztą, znaczy taktowanie i napięciem, zajmie się już sama płyta i bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok. To jak wrócisz z tej konferencji to mozesz mi polecić taką płytę:-) ( uATX, j z wyjściem optycznym ):-) b.t.w. i3 z HD4000 moze strasznie namieszać na rynku mediacenter. Ktoś wreszcie pomyślał zeby połaczyć budżetowy procek o niskim TDP z w miare wydajną kartą graficzna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zdemontowałem i3-2120T i zamontowałem u siebie i3-3225...

W sumie jestem zadowolony.Docelowo i tak Haswell będzie.

Ale na przeczekanie jest ok.

Na materiale bd/1080p z HD2000 Madvr na bicubic było około 57-63%% zużycia GPU.

Co ciekawe Exclusive mode dużo nie zmniejszało zużycia GPU..po przełączeniu na full screen.

Tymczasem na HD4000 z enable gamma/softcubic/4tap lanczos..mam 63%(hd2000 gubił klatki)...ale w trybie full screen jest to 31%..oczywiście włączone jest dublowanie wyświetlaczy,co wpływa kilka % na wydajność.

Na pewnych 720p przy lanczos 4 taps...zdaża się 74%..lanchos 8 taps..przy up..GPU się nie wyrabia.

Moje docelowe ustawienia... powodują w oknie w zależności od materiału do 58% GPU....więc jest ok.

Generalnie jest ok...mogę na HTPC pograć w WoW..na niskich detalach ale to mi wystarczy.

Nie muszę włączać "dużego" kompa..jak się pojawi dodatek do World of Warcraft :D

Mały komputerek jest praktycznie już wyciszony..chodzi 24/h i wydajność jak na jego zużycie jest zadowalająca.

Edytowane przez Newren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm patrzylem na filmiki z gameplay na HD4000. Da sie grać ale zupelnie bez rewelacji co przy cenie procka ( ok 530 zł ) fajnie nie jest . Czy mozecie polecic jakąś karte graficzna low profile do HTPC? druga sprawa to myslalem zeby karte graficzna wlaczac tylko podczas grania a normalnie jechac na karcie z procesora, czy jest to wykonalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączanie jest wykonalne,ale czy opłacalne to inna sprawa.

http://pclab.pl/art45797-9.html

Takie coś nieco obniża wydajność karty graficznej.

A skoro karta i tak nie będzie topowa to każdy % mniej to sporo.

Ja przed wymianą i3-2120T na i3-3225, myślałem o dokupieniu grafiki zamiast procesora.

No ale moja płyta raczej nie pozwoli na to...może to i lepiej,skupiłem się na maksymalnej oszczędności prądu ,jako że HTPC chodzi u mnie 24/h.

Ja rozważałem HD 7750..ale..

Zerknij tutaj:

http://www.squidoo.com/best-low-profile-video-graphics-cards-for-gaming-2011-pci-express

Ten 7850 jest ok..ale to chyba nie do dostania w PL.

7750 już łatwiejszy...ale czy zadowoli Cie wydajność.

http://pccentre.pl/article/show/sapphire-radeon-hd-7750-low-profile/id=17892;page=6

Wszystko zależy..co będziesz chciał za gry uruchomić..jaka rozdzielczość,jakie detale.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7850 LP dało mi się znaleźć jedynie w sklepach us - koszt wraz z dostawą wyniesie jakieś 300$; jeśli to za dużo możemy wybrać 6850 LP - dostępność taka sama jak mocniejszego brata - w grę wchodzi tylko import zza oceanu. (zakup wyjdzie jakieś 200$). Najlepiej jest z dostępnością 7750 lp - w EU dostępny bez problemu, a i u nas, na technologicznej pustyni, możemy go znaleźć.

Sam kupiłem Sapphire 7750 lp i jestem zadowolony.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem ten artykuł o żonglowaniu ale chyba da sie to zrobić prościej. Moj telewizor ma chyba 4 wejscia HDMI tak ze po prostu przyłącze go dwoma kabelkami do komputera. :) Zastanawia mnie teraz inne inna rzeczy.

1)Czy można karte graficzną w ogółe wyłączać? tak zeby nie chodził na nich wiatraczek , nie ciągneły prądu i nie hałasowały kiedy oglądam film albo kiedy komputer działa jako serwer? Czy jest taka opcja w biosie?

2) Maksymaly zasilacz jaki chce podłączyć to pico 150W. Czy taki zasilacz pociagnie taką kartę graficzną?

3) Druga sprawa to bede składał drugiego htpc dla znajomego i on stwierdził ze chciałby i3 sandy bridge (wiadomo karta graficzna natych procesorach to porażka) i jakąś w miare dobra kartę graficzną z pasywnym chlodzeniem. Polecicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie lucid virtu w teorii ma to zrobić,między innymi.

Choć na dzień dzisiejszy..AMD np z serii 7xxx ma swoje rozwiązania:

ZeroCore Power

Czyli:Jak jest monitor wyłączony,karta powinna mieć odcięte w maxymalnym stopniu zasilanie.

I chłodzenie na karcie powinno się wyłączyć.

Napisałem w teorii,ponieważ różnie to bywa.

Np jak jest jakaś aplikacja działająca w tle,to mimo wyłączonego monitora,karta raczej się nie wyłączy.

Co do prądu to HD 7750 podaje TDP 50W...ale to nie to samo co pobór prądu,przynajmniej nie do końca.

Tu ma znaczenie także wydajność zasilacza...choć pico są bardzo sprawne.

Ciężko powiedzieć czy 150W starczy...moim zdaniem powinno starczyć,jeśli nie będzie dużo HDD...a w zasadzie tylko jeden.(talerzowy).

Zależy od CPU też..oczywiście nie ma mowy o podkręcaniu...ani CPU ani GPU.

No i trzeba obliczać potrzeby prądowe..dla całego maxymalnego obciążenia.

Np start HDD talerzowego dużo więcej pobiera prądu niż podczas normalnej pracy.

No ale wtedy z drugiej strony,CPU i GPU nie jest obciążone.

Nie ma co się łudzić..jak odpalisz grę..na co by nie mówić średniej karcie graficznej,to będzie ona obciążona w 99%.

A CPU 2 rdzenie..też będą pracowały konkretnie.

Link do interesujących Ciebie informacji odnośnie poboru prądu przez HD 7750.

http://www.techpower...HD_7750/24.html

Ale nie wiem jak wiarygodny.

Edytowane przez Newren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasadniczo w systemie ma byc jeden dysk SSD i drugi talerzowy podpinany pod usb3.0.

To co piszesz wydaje mi sie dziwne. Czy nie można po prostu dodatkowej karty graficznej wyłaczać w biosie przy starcie systemu? i tak komp 99% czasu bedzie chodził pod linuksem a windowsa bede uruchamiał tylko raz na tydzień zeby sobie pograć i wtedy nie będzie mi przeszkadzać wycie wiatraczka na karcie graficznej.

ps.

Zdaje sobie sprawę ze jestem lakiem. Ostani komputer składałem jakies 9 lat temu kiedy dopiero co wchodziły płyty główne ze zintegrowaną grafiką:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie są opcje,ustawiania w biosie,głównej karty,ale czy to wyłączy pobór prądu to nie wiem.

W sumie nigdy nie myślałem o aż takim wycięciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi