Skocz do zawartości
herrborass

wydajny HTPC do programowania - a A8 3800(65W) vs 3850(100W) vs i5 3550S sandy bridge(45W?)

Rekomendowane odpowiedzi

PO sugestiach Falcona i phytona( z frazPC) zrezygnowałem z tworzenia htpc na e450 i doszedłem do wniosku ze zrobie sobie całkiem wydajny serwerek do którego bede mogł sie zdalnie łaczyć z mojego laptopa i na nim pracować (eclipse jboss oracle ). Czy to bedzie htpc.. chyba nie do końca. ale ponieważ bedzie stał w salonie pod telewizorem i będzie używay również do ogladania filmow i jako domowe centrum rozrywki czuje sie upoważniony do zamieszczenia tego posta w dziale htpc

podstawowe założenia

1) ma byc na tyle wydajny zeby dało sie na nim bezproblemowo pracować ( nie chce zeby jboss sie odpalał w 2,5 minuty a eclipse zwieszał na kolejne 5)

2) musi sie zmiescic w obudowie do 13 cm wysokości ( mam tak skonstruowana półkę pod telewizorem ze tylko takie obudowy da się wsunąć, ale jak juz wejdzie bedzie mial nad soba dodaktowe 4 cm tak ze nie bedzie tragedii z chlodzeniem). jak na razie obudowa http://www.mouseking.pl/p2260,obudowa-ms-tech-mc-1200-black-media-center-350w-pilot.html wydaje się najsensowniejszym rozwiazaniem

3) komputerek powinien byc, cichy i docelowo pracować na zasilaczu pico

4) w gry praktycznie nie gram choć czasem fajnie by miec taka możliwośc

Jak na razie rozważam 3 alternatywy z tematu i wychodzi na to ze warto poczekać az procesorki ivy bridge o obniżonym poborze prądu trafia do sklepów typu agito czy morele(sadze ze jakis miesiąc) . Druga sprawa jest chłodzenie procesora. Czy na ivy bridge da się zainstalować pasywny radiator? skoro ma to pobierać jedynie 45 W to powinno być to możliwe. Wtedy udało by sie uzyskać bezgłośny wydajny serwer, który jednocześnie byłby centrum rozrywki i przyzwoicie wyglądał ( brzmi kosmicznie ale ... :-) )

Czekam na komentarze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He he he ... to właśnie robi mój "HTPC" pod telewizorkiem :)

Ja co prawda programuję głównie w C++ ale projekty po parę milionów linijek kodu są na porządku dziennym.

Nie jest to mój główny komputer ale jako pomoc w debugowaniu projektów sieciowych sprawdza się doskonale.

I3-2100T wystarcza bez problemu. Zatroszcz się raczej o dużą pamięć. Bez 4GB (najlepiej z 8GB) będzie kulało.

No i dysk SSD na system. Wystarczy nieduży ale żeby całe środowisko się z niego uruchamiało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1)co do pamieci i dysku ssd to sprawa jest oczywista (java, i różniaste jbpm czy alfresco sa o wiele bardziej pamięciożerne od C++ dlatego 8 GB to absolutne minimum:)

2) chce zeby to był głowny komputer w domu (w sypialni postawie sobie terminal na jakims barebone)

3) jak na razie cały czas zastanawiam sie jaki procesor tam wsadzić, czy ze 100W A8-3550 mozna w cichy sposób odprowadzić ciepło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takim profilu zastosowań, to tylko Intel. Innej opcji nawet bym nie brał pod uwagę. Już i3-2100, to wydajność praktycznie na poziomie starszego i5-750. a byle G530, spokojnie może rywalizować z C2 Duo e8200. Ja mam w tym momencie komputer, który z założenia miał być HTPC, a jest w moich zastosowaniach tak wydajny, że praktycznie nie siadam do "dorosłej" jednostki.

Obudowa Antec ISK z zasilaczem Pico na pokładzie o wydajności 135W

Procesor G530/i3-2120 testuję zamiennie

płyta Gigabyte H61N-USB3

dysk SSD Intela 80GB

Resztę pamięci masowej, która może być potrzebna tymczasowo, załatwia mi mnogość interfejsów, esata, USB3.0

Do tego karta tunera SAT dwugłowicowa + czytnik kart chipowych na USB + pilot MC radiowy

Komputer jest praktycznie bezgłośny, w idle bierze 36W, podczas odtwarznia live Video Sat HD, maks 52W. a przypominam że na pokładzie jest już podwójny tuner SAT, który swoje ssie.

Responsywność i wydajność systemu znakomita, czego chcieć więcej?

Obudowa ma 9,5 cm wysokości :).

A z AMDkiem 100W będziesz mieć problem nie tylko z odprowadzeniem ciepła, ale jeszcze zasilić to trzeba. Pico może nie dać rady, a jak nie będzie pico, to zrobi się głośniej i wymiary obudowy nie te.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ... 100W to raczej cicho nie będzie. Nie schłodzisz tego bezgłośnie ... no chyba że ciekłym azotem ;)

Pod względem moc obliczeniowa/mocy pobieranej procki intela są sporo lepsze.

Marzy mi się : Intel-Core-i5-3570T - 3,3 GHz, 4 rdzenie i tylko 45W

A to to już kosmos: Intel-Core-i7-3770T - 3,7 GHz, 8 wątków, grafika HD4000 i też 45W

Do celów programistycznych wbudowane w procesor "karty graficzne" spokojnie wystarczają.

PS. Widzę że jestem zgodny ze Słowkiem. Używamy nawet tej samej płyty głownej.

Właśnie zauważyłem fajną aukcję na ebay'u. Jakby komuś brało mocy a mimo tego chciał zasilacz PICO:

12V-200W-24pin-MINI-ITX Power-Supply

I jeszcze jedno. Procesory od TDP do 45W spokojnie można schłodzić pasywnie.

Odpowiedni radiator (np. chwalony Kozuti jest b.niski i wystarczająco wydajny) i masz 100% bezgłośny komputer. O ile oczywiście zadowolisz się grafiką z procesora.

Edytowane przez Fantom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia, tak na szybko:

IMG_0041.JPG

IMG_0039.JPG

Płytę CD położyłem na obudowie, aby był punkt odniesienia, co do wielkości komputera.

EDIT

I jeszcze jedno:

IMG_0044.JPG

Przepraszam za jakość, ale telefonem robione.

Jakoś nie widzę opcji zapakowania tam AMDka, a dlaczego to pokażę niebawem, jak zrobię zdjęcia środka.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam to: INWIN BQ669 i jest jeszcze mniejsza od twojego Atnec'ka ISK 300 :)

Ale nawet niskoprofilowa karta graficzna nie wchodzi. Musiałem kombinować aby ją zmieścić.

Edytowane przez Fantom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano właśnie, a ja potrzebowałem kartę tam dołożyć, więc nie było opcji niższej. Ta i tak jest miniaturowa, jak na swoje możliwości. Wszystko jest w niej świetnie przemyślane i upakowane. Także cały tor chłodzenia, bezgłośnego zresztą.

IMG_0051.JPG

Zasilacz Pico z przodu, pod napędami

IMG_0052.JPG

Bezgłośnie, wolnobieżne wentylatory, które są ogromne w porównaniu z rozmiarami samej obudowy. Dzięki temu mają sporą wydajność mielenia powietrzem, przy praktycznie bezgłośnej pracy.

IMG_0053.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja obudówka ma ze wszystkich stron otwory wentylacyjne i siatki. Zrezygnowałem więc z dodatkowego chłodzenia.

Jest tylko box'owy wiatrak na procesorze który i tak nie przekracza nigdy 1000 obr/sek więc głośność zerowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to już kwestia podejścia, ja jednak jestem zwolennikiem wymuszonego obiegu powietrza. Oczywiście, to pod warunkiem, że sam obieg jest dobrze pomyślany. Taki układ gwarantuje chłodzenie także innych elementów, choćby, jak w moim przypadku karty sat.

Konwekcja naturalna, od źródła ciepła wewnątrz, nie daje niestety takiego komfortu elementom pobocznym, chipsetowi płyty głównej na przykład. A czy to się grzeje, a owszem, praktycznie każdy element w takim ciasnym komputerze, to źródło ciepła.

W moim przypadku, w zasadzie mógłbym zrezygnować w ogóle z wentylatora na procesorze. A te dwa większe, są od niego jeszcze cichsze :). A i tak miałbym zapewnione chłodzenie, chipsetu, procesora i karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co obserwuję lektura poprzedniego wątku dała do myślenia nie tylko mnie.

A już mi się wydawało, że mam wszystko przemyślane i poukładane, a tu proszę, nowe fakty i nowe możliwości.

Jak tak dalej pójdzie to nieprędko zdecyduję się na zakup o ile pseudo firemka z Allegro w końcu odda kasę za zwróconego Zboxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marzy mi się : Intel-Core-i5-3570T - 3,3 GHz, 4 rdzenie i tylko 45W

A to to już kosmos: Intel-Core-i7-3770T - 3,7 GHz, 8 wątków, grafika HD4000 i też 45W

To mamy podobne marzenia :P

Problem w tym, że żyjemy w technologicznym trzecim świecie i u nas trudno dostać taki sprzęt (a sprowadzenie z "zachodu" nie bardzo mi się uśmiecha)

Ja właśnie postawiłem minikomputerek oparty o Intel Core i3-2120T + ASRock Z77E-ITX + OCZ Vertex 4 + Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 - całość zamknięta w skrzynce Chieftec FI-02BC.

Teraz szukam jakiegoś fajnego chłodzenia do proca - myślałem o Prolimatech Samuel 17 tylko obawiam się, że zasłoni mi slot pcie (a chciałbym włożyć jeszcze grafikę Sapphire HD7750 Low Profile);

możecie polecić jakieś porządne/wydajne/ciche chłodzenie?

A i jeszcze jedno pytanie; czy zasilacz 200W (taki siedzi w budzie) nie okaże się za słaby dla comba i3-2120T (TDP 35W) + HD7750 (TDP ponoć 55 W)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i jeszcze jedno pytanie; czy zasilacz 200W (taki siedzi w budzie) nie okaże się za słaby dla comba i3-2120T (TDP 35W) + HD7750 (TDP ponoć 55 W)

Spokojnie wystarczy :) Procesor+grafika to 90W. Płyta+pamięci+napędy nie wezmą więcej niż 30-40W.

Ja mam PICO 120W i z grafiką HD5570 (40W) chodzi na styk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie...ja planowałem 150W zasilacz dać...procka mam tego samego.

Jednak pewnie na dniach/tygodniach sprzedam 2120T..potrzebuje szybszej grafiki w procku :)

Zobacz na początek czy boxowy od intela będzie Ci przeszkadzał..jak tak to wtedy podejmij decyzje o chłodzeniu.

Edytowane przez Newren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Należy też pamiętać, że nie wszystkie obudowy ITXowe dają możliwość obsadzenia wentylatora boxowego. W tej mojej nie ma problemu, ale niektóre są z niskie, aby on się ta zmieścił i trzeba kombinować z niskoprofilowymi chłodzeniami firm trzecich.

EDIT

A tak w ogóle, to czas na zmiany, biorę się za kolejny projekt, a to co wyżej, pewnie niebawem wystawię w dziale ogłoszeniowym. Może znajdzie się ktoś zainteresowany? ;) A już z Krakowa to totalnie preferencyjne warunki będę w stanie zaproponować i wsparcie techniczne, szczególnie jeśli chodzi o konfigurację tunera sat, w co akurat trzeba się wgryźć nieźle. Ale efekt wynagradza wszystko. Takiej jakości obrazu nie da żaden, samodzielny, stacjonarny tuner satelitarny. A próbowałem już wszystkie możliwe opcje.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się marzy taka obudowa jakiej nie ma jeszcze.

Ale ... można ją sobie zrobić tanio z czernej plexi. I w tym kierunku pójdę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakieś przemyślenia odnośnie ewentualnej ceny za cały zestaw już są? :)

Prawdę mówiąc nie wczuwałem się jeszcze w to za bardzo. Ale tak na szybko licząc:

Obudowa Antek ISK 300 350

Płyta Gigabyte H61N-USB3 320

Procesor Intel G530 160

Pamięć Kingston 2 x 1GB DDR3 50

Podwójny tuner sat DvbSky 952 320

Dysk SSD Intel 320Series 80GB 390

czytnik kart chipowych Phoenix USB 50

Pilot Media Center radiowy seria X10 20

Po cenach detalicznych, kalkulacja jak wyżej, wychodzi 1640zł.

Jeśli ktoś będzie chętny na całość jak leci i bez kombinacji, to oddam za 1250zł. Jeśli bez czegoś, na przykład tunera sat, dysku itd. to kwestia do uzgodnienia. Ale to jak coś to proszę o info na priva, zapodam w dziale ogłoszeniowym szczegóły, nie chcę tutaj śmiecić.

W każdym razie komputerek jest killer pod wieloma względami, głośność, pobór prądu, jakość obrazu, wymiary, funkcjonalność. Ode mnie, czy nie ode mnie, obudowę, tak czy inaczej, polecam w ciemno. Tuner sat też, ma bardzo wysoką czułość. jeśli ktoś chce w oparciu o PCta złożyć zaawansowaną jednostkę do tych celów, to w wersji dwugłowicowej nie ma lepszej opcji na dziś. Oczywiście z uwzględnieniem ceny. Bo lepiej można zawsze, tyle że z 5 razy drożej. jeśli ktoś zastanawia się nad Linuxem jako platformą, to nie ma problemu. Chyba najprostszy pod tym względem, Openelec, bez problemu obsługuje ten tuner. Ja co prawda jestem wygodnicki i jadę na DVBviewerze + recording service, co daje idealne wykorzystanie dwóch głowic, ale możliwych opcji jest oczywiście sporo.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się marzy taka obudowa jakiej nie ma jeszcze.

Ale ... można ją sobie zrobić tanio z czernej plexi. I w tym kierunku pójdę :)

No ba. Znam ten ból. Mnie też się marzą różne rzeczy w kwestiach HTPC. Każde rozwiązanie, to jakiś tam kompromis, pod jakimś względem. W jednym jest to dobre, w czymś innym co innego. Najlepiej jakby się dało to do kupy wszystko złożyć. Co oczywiście jest możliwe, szczególnie w oparciu o Linuxa. Ale kupę czasu niestety trzeba poświęcić na studiowanie dostępnych rozwiązań, dokumentacji, testy itd. Ale w sumie można i pod Windowsami, DVBviewer + XBMC jako komplet, w zasadzie załatwia wszystko co trzeba. Tylko czas, czas, czas, jeszcze raz czas. Szkoda, że nie sprzedają go jako towar w hurtowni. Miałby spore powodzenie :).

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Wstepnie zdecydowałem sie na nowego i3 ( Intel Core i3 2120T) czy jest do tego jakies pasywne chłodzenie, ewentualnie bardzo cichy wiatraczek? Wybrałęm obudowę http://www.ms-tech.de/eng/index.php/product/detail/pdcid/66/pdid/163 (wiem ze przepłacam, ale bardzo mi sie podoba tak ze cóż zrobić)

2) obudowa którą kupuje ma zasilacz w zestawie. Czy coś o nim wiecie? bo chce go wykrecic i użyć do innego zestawu a na jego miejsce wsadzić pico 150 lub 200W

3) jak to jest z tym wyjściem optycznym? Z tego co widze na karcie która chce kupic (http://www.agito.pl/plyta-glowna-asus-p8z77-m-pro-79-556476.html?attr=264-488572,265-1671) jest takie wyjscie ale i tak pewnie docelowo bede kupować kartę muzyczną tak ze czy jest sens inwestować w płytę z takim wyjściem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Procesor z TDP 65W ... Twój wybór. Na marginesie to nie jest już taki nowy procesor (ma półtora roku) :)

Jednak z pasywnym chłodzeniem może być już problem. Musisz poszukać.

2) Zasilacz PICO 150 powinien wystarczyć. Oczywiście najlepiej zainwestować w 200W. Zasilacze PICO mają świetną wydajność nawet obciążone w 50%.

3) Po co chcesz kupować kartę muzyczną? Przecież komputer podłącza się zazwyczaj cyfrowo (przez HDMI lub optyka) do amplitunera. Kupując osobną kartę nic w takiej sytuacji nie zyskujesz.

W dzisiejszych czasach miksowaniem dźwięku zajmuje się procesor, a dźwięk wyprowadzany jest przez "kartę graficzną" cyfrowo do amplitunera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i3 2120T ma TDP 35W.

Ja bym tam poczekał na i3 ivy bridge, które na dniach wychodzą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i3 2120T ma TDP 35W.

Ja bym tam poczekał na i3 ivy bridge, które na dniach wychodzą...

Fakt machnąłem się (zapomniałem o literce) :)

A co do czekania. Jeśli nie chce się za dużo wydawać pieniędzy to nowa seria aż tak dużo nie wniesie.

10-15% większa wydajność przy tych samych zegarach. Fakt że trochę obniży się pobór prądu. Ale nie aż tak wiele.

Chyba, że (wersja dla zasobniejszych kieszeni) wybieramy coś z listy którą proponowałem parę postów wyżej: Intel-Core-i5-3570T lub Intel-Core-i7-3770T

Tylko nie wiadomo kiedy wyjdą. Może trzeba będzie jeszcze poczekać parę (oby tylko) miesięcy.

No i ceny pewnie będą adekwatne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt machnąłem się (zapomniałem o literce) :)

A co do czekania. Jeśli nie chce się za dużo wydawać pieniędzy to nowa seria aż tak dużo nie wniesie.

10-15% większa wydajność przy tych samych zegarach. Fakt że trochę obniży się pobór prądu. Ale nie aż tak wiele.

Tak, ale jedyny wychodzący i3 3220T z TDP 35W ma wyższy zegar o 200mhz w stosunku do i3 2120T czyli tak ogółem wyjdzie pewnie nieco ponad 20% wyższa wydajność cpu.

No, ale oczywiście wszystko zależy od tego jak się będą kształtowały ceny tych nowych procków względem i3 na sandy bridge... zapewne, jak to zwykle bywa, trzeba będzie odczekać 1-2 miechy z powodu "podatku od nowości" ;) no ale jak ktoś może poczekać to myślę, że warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oh jak ktoś korzysta z karty graficznej w cpu...to na i3-2120T z MadVR lepszymi ustawieniami ..nie da się oglądać niestety.

Procek w sumie dużo nie jest obciążony..ale za to gpu w procku 100%.

Nowa seria ma Intel Quick Sync dużo szybszy.

Oczywiście zależy co do czego.

PS.3770T jest od dawna chyba....tylko jak to bywa w Polsce nie do dostania.

http://cenowarka.pl/eu/770304

U nas da się dostać 3770S...TDP 65W..ale moim zdaniem wystarczy obniżyć zegar do 2.4 i będzie tak jak T.

Tylko chyba nie ma sensu kupować tego proca...Haswell mocno zmieni wydajność w wbudowanym GPU.

Ja zmieniam z i3-2120T na i3-3225 tylko dla HD 4000.

Nie powinienem jakoś dużo dopłacić.

Ps 2.

Znacie jakąś alternatywę dla MadVR..tylko obciążającą CPU?.

Edytowane przez Newren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi