Skocz do zawartości
pgrzegor

amplituner + głośniki do DVB-T

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam

Planuje zakup amplitunera + głośników.

Zestaw ma służyć do oglądania naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T (30 %),słuchania muzyki (30%), filmy - kino domowe (30%).

Budżet to 3500 zł, pokój 16 m2.

Jeśli chodzi o amplituner to po przejrzeniu forum to byłby pioneer 921 plus głośniki Tonsil maestro S (same fronty - na tyle mi kasy wystarczy).

albo onkyo 609 plus głośniki Quadral Quintas 5000. Na czerwiec planowane są nowe amplitunery pioneera zatem może ich cena jeszcze spadnie.

Wiązłbym Onkyo 609 + QQ500, ale poczytałem forum i wychodzi na to, że Tonsile graja cudnie w stereo (do telewizji i muzyki nie potrzeba mi 5 głośników).

Może wybrać onkyo + głośniki tonsila?

Z tego co tu polecają to z Tonsilem gra super właśnie Pioneer(głownie polecany jest model starszy 920).

Nie wiem gdzie produkują Onkyo, ale ten Pioneer jest robiony w Chinach i tu są moje obawy.

Przydała by się też opcja przesyłania sygnału hdmi przy wyłączonym amplitunerze (Pass Through - przepuszczanie sygnału na czuwaniu Stand-by), ale czy onkyo 609 to ma?

Czytałem i podobno to nie zawsze działa w pionerach (musi być kompatybilny sprzęt).

Niestety w mojej miejscowości nie ma możliwości odsłuchania jak to gra w podanych zestawach dlatego będę wdzięczny za opinie.

A może coś zupełnie innego za te pieniądze?

Czy jak kupie same 2 kolumny frontowe Tonsil maestro to jak do będzie grało w kinie domowym (czy bardzo będzie odczuwalny brak pozostałych kolumn)?

Za dziękuję z góry za odpowiedzi.

Edytowane przez pgrzegor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Onkyo jest produkowane w Malezji

z samymi dwoma frontami tonsila nie będziesz miał dźwięku KD (5.1) ,ale zawsze możesz dokupić sobie pozostałe głośniki do kompletu

co do QQ5000 grają też bardzo dobrze no i masz za te pieniądze zestaw 5.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ostatnio mocno się zawiodłem na Pioneerze więc uważaj. Najlepiej porównaj z Onkyo, Denonem.... Ostatnio ostro tną koszty /pionek/ Z zewnątrz sprzęt wygląda rasowo ale wewnątrz najtańsza chińszczyzna

Jeśli Denon to też radziłbym raczej coś z oferty na 2012 rok - nowe modele na 2013r to też już masakra

Glośniki wybrałeś bardzo dobre. Z czasem pomyśl jednak o jakimś subwooferze. Żaden zestaw głośnikowy do kwoty 3000/kolumna nie zejdzie realnie tak nisko jak subwoofer...a i wtedy jego skuteczność jest w niskich rejestrach przy subie marna

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w Onkyo też tną koszta i jeżeli bym miał polecić z Onkyo to z serii 9 (TX-NR609)

nowe modele tak jak TX-NR 616 następca 609-tki jest dużo droższy i do tego golas

między innymi też nie ma się co łudzić że 609 spadnie na cenie,bo resztki 608-ek poszły do góry w niektórych sklepach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

1. Ogólnie to brać Onkyo 609, czy Pioneera 921 lub Pioneera 1020 (znalazłem za 1699zł) ?

2. Tonsil Maestro S jest faktycznie dużo lepszy od Quadral Quintas 5000 - czy warto wydać na głośniki Tonsila 5.0 2500 zł zamiast 1300 zł za Quadral?

Z jednej strony nie chce wydać za dużo, ale gorsze było by to, że później będę czegoś żałował że nie ma (np. telewizor już za mały (ale chyba wszyscy tak mają ;) ) a dodatkowo żona mówi że zamiast Dune Duo trzeba było kupić Dune Max (brak Blu-ray w jednej obudowie)).

Edytowane przez pgrzegor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz Onkyo i QQ nie będziesz żałował,a czy tak czy tak to suba będziesz musiał dokupić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kolumny QQ5000 i amplituner Onkyo 609 zamówione.

Mam jeszcze takie pytanie: czy jak kupię kabel głośnikowy na metry z szpuli (2x2.5 miedź beztlenowa) to muszę jakieś końcówki/złączki dokupić, aby ten kabel podłączyć do kolumn/amplitunera (nie wiem jakie złącza/wejścia na kabel mają głośniki, bo jeszcze ich nie mam). Do qq500 nie dają już kabli, bo obecnie sprzedają już wersję II tych kolumn, a kabel dawali gratis jak była wersja I?

Edytowane przez pgrzegor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz dokupić końcówek , łączy się odizolowany kabel . Jeśli wyjścia głośnikowe amplitunera i wejścia w kolumnach akceptują banany możesz w przyszłości zarobić przewody wtykami bananowymi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolumny QQ5000 i amplituner Onkyo 609 zamówione.

Mam jeszcze takie pytanie: czy jak kupię kabel głośnikowy na metry z szpuli (2x2.5 miedź beztlenowa) to muszę jakieś końcówki/złączki dokupić, aby ten kabel podłączyć do kolumn/amplitunera (nie wiem jakie złącza/wejścia na kabel mają głośniki, bo jeszcze ich nie mam). Do qq500 nie dają już kabli, bo obecnie sprzedają już wersję II tych kolumn, a kabel dawali gratis jak była wersja I?

Tak w moim przypadku były przewody w zestawie. Najprościej dokupić wtyki bananowe (zabronione w Polsce jak coś :P).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolumny QQ5000 i amplituner Onkyo 609 przyjechały i są już podłączone. Dźwięk super, dzięki za pomoc w wyborze dobrego sprzętu. Póki co to słuchałem głównie muzyki, ale już nie mogę się doczekać jak usłyszę dźwięk z jakiegoś dobrego filmu.

W komplecie były też kable.Co dziwne pytałem w kilku miejscach (Media Markt, sklepy internetowe i końcowy sprzedawca) i wszyscy twierdzili, że kabli nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogło być inaczej :) Z przewodami miałeś niespodziankę - mam nadzieję że nie kupiłeś innych :)

Nie wiem jaki masz gust muzyczny, ale polecam Ci posłuchać na tym sprzęcie:

Dire Straits - Brothers In Arms (1985) [DTS 5.1]

Mega jakość dźwięki i co ważne przestrzenny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W komplecie były też kable.Co dziwne pytałem w kilku miejscach (Media Markt, sklepy internetowe i końcowy sprzedawca) i wszyscy twierdzili, że kabli nie ma.

w komplecie z tymi kolumnami zawsze były kable-fakt że nie jest to jakaś wysoka jakość kabli,ale są

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi