Skocz do zawartości
Agrest-lag?

Wzmacniacz czy amplituner

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od dłuższego czasu nosze sie z zamiarem zaopatrzenia sie w sprzęt audio do mojego pokoju.

Im więcej czytałem na ten temat tym trudniej było mi wybrać i zmieścić sie w przedziale cenowym. Dlatego zwracam sie do was.

Szukam sprzętu do pokoju (4m x 6m) który można by było podłączyć do komputera. Pokój mam tak urządzony że 2 kolumny (które licze też mi doradzicie) bedą wisieć w narożach pokoju (2 może dokupie w dalekiej przyszłości).

Pisząc "sprzęt" oprócz 2 głośników mam na myśli jakieś "pudło" przez które przepuszcze muze z kompa.

No i zastanawiałem sie nad amplitunerami z funkcją radia internetowego. Jeżeli jednak dopłacanie do amplitunera drastycznie zaważyłoby na jakości dźwięku jaką dałby mi wzmacniacz to wtedy pytam: co innego polecacie?

Głównie słucham muzyki (trip-hop, ambient, lounge, ewentulanie rock) Filmy czy też gry myśle że i tak zawsze bede ogarniał na słuchawkach).

No i budżet do 2000zł.

Bo rozumiem że wieży nie mam co kupować bo szału nie bedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Może któryś z modeli Pianocrafta.

Przyjrzyj się. Maja b. dobre opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za zainteresowanie tematem przejrzałem co nieco i doszedłem do wniosku że radio internetowe jest w tych droższych modelach więc albo kupie coś droższego albo z niego zrezygnuje. Ostatecznie myśle że pójdę na łatwizne i kupie

Philips DCD8000

albo

Philips MCD909

tylko nigdzie nie można znaleźć opini o dcd 8000 co mnie boli

i tu też rodzi sie moje kolejne pytanie:

Jeżeli z tyłu jest tylko po jednym wejściu na głośnik lewy/ prawy

to czy da sie podpiąć 4 głośniki (łącząc kable po dwa do każdego wejścia)?

I czy nie spale wtedy sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Zapomniałem jak to na fizyce byłe, ale stracisz moć i uważaj aby sumarycznie opór był nie za mały.

Upieram się. :) Kup Pianocrafta. Dozbieraj, pożycz , na raty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup jakis amp uzywany do okolo 1000 - 1000zl. Jest duzy wybor czy z Danona, Yamaha, Onkyo ...... Fajnie zagraja z kolumnami za podobna kwote okolo 1000zl ( duzy wybor wsrod uzywek ) Kup jakies monitory albo wolnostojace ale normalne skrzynki. Zadne wieszane plastikowe nie zagraja chocbys sie wsciekl :) Za 1000zl mozna naprawde solidne skrzynki dostac i do muzyki ktorej sluchasz bedzie super. Podlacz je jak maja mozliwosc bi amping i bedziesz bardzo zadowolony. Ampituner daje duzo wieksze mozliwosci podlaczenia czy to kompa czy moze kiedys jeszcze jakies konsoli czy BR itd. Po za tym masz radio jak nie interenetowe ( z kompa masz przeciez prawie wszystkei stacje muzyczne i TV i radiowe ) to tradycyjne.

Za 2k mozna miec naprawde dobry dzwiek, wystarczy poszukac i kupic albo cos z uzywek albo modele ktore sa juz wycofane. Ty nie potrzebujez najnowszych modeli z 3D itp itd,

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli zaczynasz przygodę z audio,polecam forum audiostereo.pl. Tez polecam Yamahe PianoCraft

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biorąc wasze rady pod uwagę

nadal szukam czegoś pod muzykę;)

YAMAHA RX-V471

HARMAN KARDON AVR156

MARANTZ SR5003

wszystkie są w zbliżone cenowo ale zawsze jest jakieś ale

na te Yamahe rzekomo słabo gra z tej serii

Marantz nie ma wejścia usb a to jednak duże udogodnienie (tak raczej pozytywne opinie)

HK nikt nie narzeka ... a przydałby sie jakieś opinie zrównoważone

może ktoś z was miał doczynienia z tymi modelami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi