Skocz do zawartości
dawmac

Konkurs wśród amplitunerów - który według Was jest THE BEST

Rekomendowane odpowiedzi

Moje typy >

PIONEER SC-LX90 - bardzo dobre oceny w testach, lubie pioneera bo potrafia zrobic dobry sprzet od czasu do czasu :)

DENON AVP-A1HDA - nie najnowszy ale amp legenda. Sa wyzsze modele ale ten uwazam za jeszcze rozsadny ewentualny zakup. Chyba najbardziej znany i najczesciej testowany amp. Bardzo dobre recenzje.

ARCAM AVR-600 - klasyczny , bardzo dobry amp.

ONKYO TX-NR5009 - chyba najswiezszy w tym zestawieniu, nie drogi w porownaniu z konkurncja. Duzo nowinek, niby 4K itp itd.

YAMAHA dsp z11 ( ewentualnie z7 ) - rowniez bardzo dobrze oceniany amplituner

Moje oczekiwania - dobry dzwiek w kinie, potrafi poradzic sobie z trudnymi kolumnami JM LAB Utopia i polaczenia HDMI. Nie zalezy mi na 3D.

Ma ktos jakies uwagi ? Moze jeszcze jakis klocek dolozyc do rozwazania ? Caly czas mysle nad zmiana dwoch wzmacniaczy Parasound A5.1 + Gamut D200 + procesor Maranz 8003 na jeden amplituner. Spedzielm dzisiaj pol soboty aby jakosc klamoty estetycznie poukladac ale za duzo tego i dziesiatki kabli i coraz bardziej mysle o jednym amp. zamiast 3 klockow.

pozdr. dawmac

Edytowane przez SlawekR
cóż

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawid, ja bym zwrócił uwagę na obciążenie amplitunera. Jakie masz głośniki, 4 Ohm czy 8 Ohm. Jak masz 4 Ohmy, to tylko Onkyo dźwiga takie głośniki, szczególnie jak są duże...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yamaha z7 to podobno najdroższy model ze średniej półki w obudowie flagowca . Od najdroższego ze średniej półki różni się lepszym układem wizyjnym ( oba układy są tak dobre ,że trudno zauważyć różnicę między gorszym , a dobrym ) .

W Z 7 płacisz za układ wizyjny i za obudowę flagowca 5000 PLN . Z 7 to brzydki zwód marketingowy , który nie był stosowany przez Yamahę do czasów flagowca Z 9 .

Edytowane przez czester15.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką kwotę chcesz przeznaczyć ?

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Edytowane przez andsie1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz głośniki, 4 Ohm czy 8 Ohm. Jak masz 4 Ohmy, to tylko Onkyo dźwiga takie głośniki, szczególnie jak są duże...

JM LAB Utopia

;)

Edytowane przez AR-kadius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na amp okolo 20.000zl, ale mozna kupic taniej stary dobry klocek. Nie potrzebuje 3D bo to badziew straszliwy :), zalezy mi na dobrym dziwieku w 3D

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na amp okolo 20.000zl, ale mozna kupic taniej stary dobry klocek. Nie potrzebuje 3D bo to badziew straszliwy :), zalezy mi na dobrym dziwieku w 3D

pozdr. dawmac

W tym budżecie tylko procesor i końcówki mocy. Np Athem AVM 50 obecnie do kupienia za 8tzł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym budżecie tylko procesor i końcówki mocy. Np Athem AVM 50 obecnie do kupienia za 8tzł.

Podobnie jak kolega HQ150, mając "taki" budżet, szukałbym osobnego procesora, końcówek itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy Wy nie umiecie czytać ze zrozumieniem ? :)

Kolega chce się pozbyć swojego procka z 2 końcówkami i nabyć coś zintegrowanego na poziomie.

Stawiam na ARCAM AV600 - http://www.avland.co...r600/avr600.asp

zgadza sie. klockow za duzo i psuja wyglad pomieszczenia. Najprawdopodobniej pozostanie parasound A5.1 + maranz 8003. Trudno o amp ktory zrobi wszytko. Mialem umowione odsluch denona 4311 na dzisiaj ale kierowca rozpi..... ciezarowke i caly dzien zalatwiania. Z ciekawosci podloczylem swoje onkyo 905 i bylo beznadziejnie :( Obawiam sie ze nawet nowsze ampitunery nie beda znacznie lepsze od 905 .

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych wymienionych ampli, słuchałem tylko Arcama, i powiem tylko gdybym dysponował takim budżetem to bym się nie zastanawiał i AVR600 bym zakupił. Bezapelacyjnie najlepszy amp jaki kiedykolwiek w STEREO słuchałem :).

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych wymienionych ampli, słuchałem tylko Arcama, i powiem tylko gdybym dysponował takim budżetem to bym się nie zastanawiał i AVR600 bym zakupił. Bezapelacyjnie najlepszy amp jaki kiedykolwiek w STEREO słuchałem :).

Pozdro.

No tak tylko że głównym zadaniem amplitunera jest praca w trybie 5.1 czy wyższym. Stereo to co innego a kino domowe też zupełnie co innego.

Zresztą autor tego tematu też przytomnie zauważył że szuka dobrego dźwięku w kinie.

Szukanie dobrego amplitunera w stereo, to trochę jak szukanie dobrej ciężarówki do odwożenia dzieci do szkoły. Niby można, ale czy nie lepiej kupić jakiejś osobówki?

Ja tam zupełnie rozdzieliłem kino od stereo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadza sie. klockow za duzo i psuja wyglad pomieszczenia. Najprawdopodobniej pozostanie parasound A5.1 + maranz 8003. Trudno o amp ktory zrobi wszytko. Mialem umowione odsluch denona 4311 na dzisiaj ale kierowca rozpi..... ciezarowke i caly dzien zalatwiania. Z ciekawosci podloczylem swoje onkyo 905 i bylo beznadziejnie :( Obawiam sie ze nawet nowsze ampitunery nie beda znacznie lepsze od 905 .

pozdr. dawmac

Odnoszę takie samo wrażenie. Jak ma być jakość to niestety będziesz musiał drugi klocek jakoś przeboleć.

Ja ma tylko 905-kę, ale jak na fronty poszły Infinity RSIIIb zasilone z HK990, rozbudowałem system do 7.1 i troszeczkę popracowałem nad akustyką wnętrza, to też jest o niebo lepiej. Więc jeśli kiedyś będę wymieniał 905-kę, to chyba tylko na procesor i dodatkową końcówkę.

I każdemu radzę, jeśli chcecie wydać na amplituner ok. 10tzł czy więcej, to moim zdaniem to przestaje mieć sens. Lepszym rozwiązaniem jest właśnie procesor i końcówki mocy. Mogą być nawet używane, byle były zacne.

dawmac.

Gratuluję zwłaszcza kolumn. Cały system masz oparty o Utopie? 5.1 czy 7.1?

Do nich to chyba jeszcze wybitniejsza końcówka by się przydała.

Edytowane przez HQ150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak tylko że głównym zadaniem amplitunera jest praca w trybie 5.1 czy wyższym. Stereo to co innego a kino domowe też zupełnie co innego.

Zresztą autor tego tematu też przytomnie zauważył że szuka dobrego dźwięku w kinie.

Szukanie dobrego amplitunera w stereo, to trochę jak szukanie dobrej ciężarówki do odwożenia dzieci do szkoły. Niby można, ale czy nie lepiej kupić jakiejś osobówki?

Ja tam zupełnie rozdzieliłem kino od stereo.

Zgadzam się z tym że podstawowym zadaniem ampi jest praca w 5:1-7:1, ale nie ma w tym nic złego jak również poradzi się znakomicie i w STEREO, a AVR600 potrafi nie jednego zaskoczyć , nie mam pojęcia czy go słuchałeś czy nie, ale wg. mnie... NIE :P

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z tym że podstawowym zadaniem ampi jest praca w 5:1-7:1, ale nie ma w tym nic złego jak również poradzi się znakomicie i w STEREO, a AVR600 potrafi nie jednego zaskoczyć , nie mam pojęcia czy go słuchałeś czy nie, ale wg. mnie... NIE :P

Pozdro.

dawmac ma kolumny JM Lab Utopia. Naprawdę uważasz że, Arcam AVR600 powinien je napędzać w stereo?

I poradzi sobie z tym znakomicie, jak piszesz?

Edytowane przez HQ150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dawmac ma kolumny JM Lab Utopia. Naprawdę uważasz że, Arcam AVR600 powinien je napędzać w stereo?

I poradzi sobie z tym znakomicie, jak piszesz?

Nie mam pojęcia jak zagra z JM Lab Utopia (pewnie żaden amp się z nimi nie poradzi :) ) , ale wiem jak gra Monitor Audio i gra rewelacyjnie i w kinie i w stereo :). Zresztą autor chce zmieścić wszystko w jeden klocek i AVR600 jest całkiem niezłą alternatywą ( oczywiście odsłuch musi być ). http://www.cinematic.pl/amplitunery/arcam-avr600.html

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojęcia jak zagra z JM Lab Utopia (pewnie żaden amp się z nimi nie poradzi :) ) , ale wiem jak gra Monitor Audio i gra rewelacyjnie i w kinie i w stereo :). Zresztą autor chce zmieścić wszystko w jeden klocek i AVR600 jest całkiem niezłą alternatywą ( oczywiście odsłuch musi być ). http://www.cinematic...cam-avr600.html

Pozdro.

No to skoro sam wiesz, że żaden amp sobie z Utopiami nie poradzi, to czemu go polecasz?

Zgadzam się z Tobą że AVR 600 to wybitny klocek. Ale nie dla dawmac-a. Moim zdaniem lepiej żeby przebolał dodatkowy klocek w systemie, niż żeby kupował bardzo drogi amp który pogorszy to co ma obecnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawid, ale 905 nie da wystarczającego prądu na Twoje Utopie. Musiałbyś spróbować z ich modelem Integra, albo podłączyć na próbę inne topowe ampli od Arcama, Denona, Yamahy czy Pioneera (Susano).

Tak czy inaczej nie dziw się, że 4-ohmowe potężne Utopie potrzebują pół elektrowni prądu do ich napędzenia :-)

Pozd.

Arek

Z ciekawosci podloczylem swoje onkyo 905 i bylo beznadziejnie :( Obawiam sie ze nawet nowsze ampitunery nie beda znacznie lepsze od 905 .

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje typy >

PIONEER SC-LX90 - bardzo dobre oceny w testach, lubie pioneera bo potrafia zrobic dobry sprzet od czasu do czasu :)

DENON AVP-A1HDA - nie najnowszy ale amp legenda. Sa wyzsze modele ale ten uwazam za jeszcze rozsadny ewentualny zakup. Chyba najbardziej znany i najczesciej testowany amp. Bardzo dobre recenzje.

ARCAM AVR-600 - klasyczny , bardzo dobry amp.

ONKYO TX-NR5009 - chyba najswiezszy w tym zestawieniu, nie drogi w porownaniu z konkurncja. Duzo nowinek, niby 4K itp itd.

Moje oczekiwania - dobry dzwiek w kinie, potrafi poradzic sobie z trudnymi kolumnami JM LAB Utopia i polaczenia HDMI. Nie zalezy mi na 3D.

Ma ktos jakies uwagi ? Moze jeszcze jakis klocek dolozyc do rozwazania ? Caly czas mysle nad zmiana dwoch wzmacniaczy Parasound A5.1 + Gamut D200 + procesor Maranz 8003 na jeden amplituner. Spedzielm dzisiaj pol soboty aby jakosc klamoty estetycznie poukladac ale za duzo tego i dziesiatki kabli i coraz bardziej mysle o jednym amp. zamiast 3 klockow.

pozdr. dawmac

Kolego: Denon, Pioneer i Yamaha wyżej wymienione nie są amplitunerami. A najczęściej testowanym wzmacniaczem AV - był AVC-A1HDA, a nie procesor AVP-A1HDA ( Denona).

Pozdrawiam

Edytowane przez Deimos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi