Skocz do zawartości
mobor

sieciowy odtwarzacz AUDIO - tak czy nie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ograniczenie tylko do 96 kHz mi nie przeszkadza - z prostego powodu. Mam olbrzymie problemy ze zdobyciem muzy - choćby - w "zwykłym" 96 kHz (Bolton, Streisand, stary Iglesias, Buble)

Ograniczenie jest - niestety - sprzętowe (nie do przeskoczenia) - analizowałem tech-spec scalaka od obsługi USB...

Wejście z frontu faktycznie nie jest optymalnie rozwiązane. Wg mnie ideałem byłby frontowy slot na karty SD/SDHC/SDXC (ze wskazaniem na ten ostatni tryb)

Wtedy podpięty pendrak czy kabel od twardziela nie demoluje uroku frontu

W obsłudze i nawigacji po folderach pomaga 3 liniowy display OLED (dla mnie megaistotne było to by można było nawigować bez potrzeby odpalania tv)

U mnie DLNA po kablach śmiga jak złoto (przetestowałem na razie na linii router z USB->amplituner) Bardzo szybko biegam po katalogach, wchodząc do katalogu z ok 40 pozycjami lista utworów pojawia się od razu, start pliku w ciągu ok 1-2 sec max. Czekam na spadek cen twardzieli - wtedy uruchomię NAS'a /już kupiony/)

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty to mnie zaskakujesz :rolleyes: NAS a jaki? Ja poluje na synology. Dysk już mam :rolleyes: Ale póki co mój popcorn C200 grymasi. Nie chce mu się odtwarzać muzyki tzn. muzyka nagrana jako 5.1 idzie ale flaci i wav niestety nie. Sekundy mijają a w głośnikach głucho. W audio/ video mam następujące ustawienia:

HDMI audio: włączone

PCM: Downmix

AAC: Downmix

WMA Pro: Downmix

DTS: Passthrough

Dolby Digital: Passthrough

Wydaj mi się, że wszystko ok. Wcześniej grało :angry: Z filmami nie ma najmniejszego problemu.

Ustawienia jak się okazało mam jak najbardziej prawidłowe, tylko głośność w popcornie miałem na 0 :lol:

Pytanie co do NASa jak najbardziej aktualne.

Edytowane przez lidi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam NAS'a Synology DS211j ale jak powiadam - na razie jest nieodpalony. Oryginalnie zapakowana nówka :)

Czeka na dyskowy WSAD :)

Jeśli chodzi o mnie - odtwarzanie flac'ów na Popcornie A200 (ta sama platforma sprzetowa co C200) odbywa sie bez najmniejszyhc problemów.

Jako źródło robi router Draytek Vigor 2130n /bardzo wydajny/ z wpiętym pendrakiem. Ten sam router zasila we flac'i mój ampli - bez problemu. Wszystko po kabelkach

W NAS specjalnie nie inwestowałem ponieważ ruch sieciowy u mnie będzie raczej skromny. Na raz może będą 2-3 (max) sloty do NAS'a więc te 128 MB RAM powinno wystarczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam NAS'a Synology DS211j ale jak powiadam - na razie jest nieodpalony. Oryginalnie zapakowana nówka :)

Jeśli chodzi o mnie - odtwarzanie flac'ów na Popcornie A200 (ta sama platforma sprzetowa co C200) odbywa sie bez najmniejszyhc problemów.

Jako źródło robi router Draytek Vigor 2130n /bardzo wydajny/ z wpiętym pendrakiem. Ten sam router zasila we flac'i mój ampli - bez problemu. Wszystko po kabelkach

W NAS specjalnie nie inwestowałem ponieważ ruch sieciowy u mnie będzie raczej skromny. Na raz może będą 2-3 (max) sloty do NAS'a więc te 128 MB RAM powinno wystarczyć

No ładnie, to sprzęt mamy/będziemy mieli dość podobny: AMP DENON, Popcorn C200, NAS synology (jaki model jeszcze nie wiem) i pewnie Marantz. Zwróć uwgagę, że do synology już jest nowe oprogramowanie 4.0 na razie do wyższego modelu. Do niższych modeli ma być 12 stycznia. Stronę pronas.pl pewnie znasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prnas.pl oczywiscie ze znam :)

Wybralem SYNka własnie ze wzgledu na ten kapitalny soft - najlepszy na rynku. Na CDR.info są swietne tutoriale przy okazji testu DS211i - to mnie przekonało

Ale decyzje o zakupie podjąlem dopiero na tym forum gdzie okazało sie że ten synuś moze spokojnie streamować 2-3 obrazy bluray równolegle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prnas.pl oczywiscie ze znam :)

Wybralem SYNka własnie ze wzgledu na ten kapitalny soft - najlepszy na rynku. Na CDR.info są swietne tutoriale przy okazji testu DS211i - to mnie przekonało

Ale decyzje o zakupie podjąlem dopiero na tym forum gdzie okazało sie że ten synuś moze spokojnie streamować 2-3 obrazy bluray równolegle

To pewnie potrafią inne NASy ale Synology wygrywa podejściem do klienta. Tutoriale, możliwość zobaczenia dema oprogramowania. Może to będzie przykład dla innych firm. Nie wystarczy coś zaprojektować i wyprodukować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak możesz sprawdz czy sterując telefonem czy tabletem widać i da się sterować flacami. Są sprzeczne informacje, jedni piszą, że jest ok, inni że się nie da.

Tutaj http://pronas.pl/sterowanie-zasobami-dowolne-urz-dzenie-dlna-t2403.html informacja, że się da.

A tutaj http://pronas.pl/synology-popcorn-c200-t2474.html że nie

Edytowane przez lidi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mobor

Czy podłączałeś zwykły HDD (nie wiem np. 500gb) i odtwarzałeś z niego muzykę 24/96? jak to idzie? nie ma problemów ? Lepiej raczej z oddzielnym zasilaniem czy może być 2.5"?

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi