Skocz do zawartości
  • 0
dawmac

sprzet 5.1 a sygnal 7.1

Pytanie

Witam serdecznie po dluzszej przerwie :)

Mam takie pytanie, aktualnie wiekszosc filmow na BR ma dzwiek 7.1 i nie mozna wybrac zamiast DTS HD 7.1 dziweku DTS HD 5.1. Moj system jest 5.1 ( koncowka mocy 2.0, koncowka mocy 5.0, procesor dziweku maranz ) W procesorze wszysko jest ustawione jak nalezy czyli skonfigurowany system 5.1 i wyraznie zaznaczone ze nie ma dodatkowych glosnikow dla systemu 7.1. I teraz wlasnie mam zagadke > z plyty sygnal 7.1 ( bo nie moge wybrac 5.1 ) , na procesorze informacja na wyswietlaczu DTS HD 7.1 a system fizycznie jest tylko 5.1. Czy to znaczy ze czesc informacji muzycznych trace ? Czy tylko jest taka informacja na procesorze ale dziwek 7.1 jest przerabiany na 5.1 bez strat ?

Meczy mnie to od pewnego czasu :) a problem w tym ze nie ma jak tego sprawdzic :(

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie pamiętam tej strony ale są pliki demo z możliwością odsłuchu poszczególnych kanałów w swoim systemie. Jest plik DD + 5,1 i 7,1 . Wybierając ten drugi a mając skonfigurowany sprzęt 5,1 to dźwięk , który płynie na tylne głośnik surround jest słyszalny w głośnikach bocznych. Sprawdzone. Strony nie pamiętam bo piszę z fona a mam ją zapamiętaną na lapku w domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

poszukam w sieci, jak bys mial pozniej gdzies linka to podaj prosze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

dzieki, ale wszystkie praktycznie pliki wymagaja zaplaty a mam konto na paypalu ale firmowe i nie za bardzo bym chcial z niego korzystac.

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam,temat dzwieku 5.1-7.1 kanalowego jest bardzo istotny dla ludzi wchodzących w świat kina domowego,

ale jak widzac na tym forum nie mozna oczekiwać konkretnych odpowiedzi tzn gdzie jest dżwięk z dodatkowych

kanałów w systemie 5.1,zwłaszcza dla osoby nie posiadajacej jeszcze systemu kina domowego .Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Przeciez tam sie sciaga te sample za darmo. Dzwieki przypisane do kanalow tyl prawy beda wychodzic z prawego glosnika surround a tyl lewy z lewego i nic sie nie traci majac zestaw 5.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam,temat dzwieku 5.1-7.1 kanalowego jest bardzo istotny dla ludzi wchodzących w świat kina domowego,

ale jak widzac na tym forum nie mozna oczekiwać konkretnych odpowiedzi tzn gdzie jest dżwięk z dodatkowych

kanałów w systemie 5.1,zwłaszcza dla osoby nie posiadajacej jeszcze systemu kina domowego .Pozdrawiam.

Witam , wiesz to powiedz skąd się biorą dodatkowe dwa kanały w " 7.1 " z odseparowanych kanałów 5.1 starych formatów ( starych tzn. nie HD )

Edytowane przez czester15.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Zastanawialem sie jeszcze nad tym tematem i probowalem porownac ten sam material na systemie corki 7.1 ( onkyo 905 + B&W MT30 + PV1 ) a moim 5.1 ale jest zbyt duza roznica jakosciowa miedzy nimi i niestety ja nie potrafie uslyszec czy jest "wiecej" w systemie 7.1. Oczywiscie kazdy glosnik w systemie 7.1 "gra swoje " a u mnie jest tylko 5.1. Oczywiste jest ze system 5.1 kilka klas lepszy gra lepiej od zwyklego 7.1 i dlatego jakies konkretne porownanie nie jest mozliwe :( Najbardziej mnie drazni fakt ze procesor dziwku upiera sie i wyswietla komunikat ze dzwiek jest 7.1 pomimo ze w setup zaznaczone jest ze jest tylko 5.1 dlatego obawiam sie ze czesc informacji dzwiekowych trace a w najlepszym przypadku sa "upychane" do dwoch tylnich glosnikow. Jednak jako starego fanatyka HD jest to dla mnie bardzo niekomfortowa sytuacja :) bo nie wiem jakim kosztem odbywa sie to spakowanie 4 sciezek dzwieku przestrzennego do dwoch a w najgorszym przypadku utrata czesci materialu muzycznego.

Do niedawna nie bylo tak uciazliwe bo 99% filmow byla 5.1 a od niedawna standartem staja sie filmy 7.1 i co najgorsze bez mozliwosci wyboru z plyty sciezki dzwiekowej 5.1.

No coz, mysle ze bez kolejnych dwoch ekstra klockow sie nie obedzie bo mi to spokoju nie daje :)

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

bo nie wiem jakim kosztem odbywa sie to spakowanie 4 sciezek dzwieku przestrzennego do dwoch a w najgorszym przypadku utrata czesci materialu muzycznego.

Tylko zaawansowanego kinomana mogą trapić takie wątpliwości .

To co będziesz dostawiał dwa głośniki ?

Co to za twój procesor dźwięku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

najprawdopodobniej tak, doloze dwa glosniki jak nie uda mi sie znalez odpowiedzi na moje pytanie.

Procesor to Maranz AV8003 i jestem z niego bardzo zadowolony. Posiada mozliwosc podlaczenia wszystkich koncowek mocy za pomoca kabli XLR ( polaczenia zbalansowane ) jak rowneiz co bylo dl amnie bardzo wazne ma takie samo lacze dla CD a w przypadku mojej Wadia 860 jest to zbawienne rozwiazanie bo przetestowalem kilka ampitunerow i kazdy zabijal dziek CD i dopiero maranz nie wplywa na dzwiek z CD. Praktycznie jest bez odroznienia czy CD jest spiete bezposrednio do koncowki mocy czy dzwiek idzie przez procesor ( oczywiscie w Stereo ) . Szczerze polecam.

Wracajac do tematu to jak podepne dodatkowe glsoniki to dam znac czy ma to sens czy nie tylko musze cos znalez odpowiedniego do reszty systemu.

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

najprawdopodobniej tak, doloze dwa glosniki jak nie uda mi sie znalez odpowiedzi na moje pytanie.

Wracajac do tematu to jak podepne dodatkowe glsoniki to dam znac czy ma to sens czy nie tylko musze cos znalez odpowiedniego do reszty systemu.

pozdr. dawmac

Zainspirowałeś mnie tematem. Sprawdziłem jak to wygląda w praktyce zwykłego użytkownika KD. Od pewnego czasu posiadam system 7.1 a w zasadzie 7.2. System budżetowy. Spodobało mi się kiedy siedzę w kinie i dźwięk na sali kinowej otacza mnie z wszystkich stron, czuje się wtedy jakbym uczestniczył w środku całej akcji. Chciałem to przenieść na warunki domowe i... prawie się udało :rolleyes: , prawie bo brakuje mi takiej przestrzeni jaką jest sala kinowa. Niestety pokój o powierzchni ponad 20m2 to taka niewielka namiastka tego. Wracamy do odsłuchu; kupiłem kiedyś płytkę BR z dźwiękiem 7.1 i zapuściłem w moim kinie, płyta reprezentowała parę pejzaży z dobraną do obrazu muzyczką. Każdy głośnik grał swoje odpowiednio wyselekcjonowane dźwięki i grało to świetnie. Dopiero system mi pokazał co znaczy 7.1 kiedy zapuściłem TRON'a a już TRANSFORMERS 3 powalił mnie totalnie. Wczoraj zrobiłem ponowny test z pierwszą płytą wyżej opisaną. Poszło 7.1 a później 5.1 ze specjalnym nastawieniem na niektóre fragmenty dźwięku które leciały z tylnych głośników. Dźwięk , ten dźwięk w systemie 5.1 dalej był słyszalny z tyłu ale wydobywał się z głosników bocznych.Porównałem to z TR3 i Tron'em i efekt ten sam.

Nic nie tracisz ,wszystkie dźwięki zapisane na płycie w formacie 7.1 są zdekodowane do 5.1 jeżeli takowy sprzęt posiadasz. To tak jest jak w stereo, klikają na przycisk mono tracisz jakiś dźwięk - nie.

Tracisz tylko scene. Wszystkie dźwięki wydobywają się z głośników te które są słyszalne w stereo będą słyszalne w mono i analogicznie w 7.1 do 5.1.

W studio nagraniowym mixery zapisują wiele ścieżek dźwiękowych a później odpowiednio do wydań płytowych CD , SACD , AudioDVD , itd łączone w odpowiednią ilość kanałów ale tak aby końcowy odbiorca czuł się jakby uczestniczył w sesji nagraniowej lub koncercie i wszystkie te dźwięki są słyszalne w tych dwóch lub więcej kanałach.

Filmów 7.1 jest na razie niewiele , ale zdecydowanie to się zmienia. W małym pomieszczeniu aż takiej różnicy pomiędzy tymi systemami nie ma, ale przy salach powyżej 30m2 i odpowiednim ułożeniu widza względem głośników naprawdę dobre kino chce się obejrzeć. Nie zawsze dobry film ma świetną ścieżkę dźwiękową.<_<

Edytowane przez Jarojaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

jak bys mich chwile czasu i ochote to zrob taki test, odlacz dwa glosniki i ustaw w ampitunerze ze masz system 5.1. Wlacz Treansformens3 i posluchaj czy jest roznica. Oczywiscie scena sie zmieni ale czy jest slyszalna roznica w ilosci efektow specjalnych ? Zobacz tez czy na ampie masz info ze dziwek jest 7.1 czy 5.1.

Mnie najbardziej meczy fakt ze na plycie jest zapis dziweku 7.1 czyli na kazdy kanal osobna sciezka dzwiekowa i jak mamy system 5.1 to albo czesc informacji tracimy albo jest w jakis sposob skompresowany do postaci 5.1 a w takiej sytuacji musi sie to odbywac kosztem przestrzeni i ilosci szczegolow.

Druga sprawa to to ze procesor wyswietla info ze dzwiek jest 7.1 i tez nie wiem czy wysyla dzwiek w takiej postaci do kolumn ( u mnie do koncowek mocy ) czyli dwa kanaly sa "wysylane" w nicosc czy procesor/amp przerabia sygnal 7.1 na 5.1 i w takiej postaci wysyla dalej. Jesli tak to procesor/amp ma bezposredni wplyw na kompresje i lokalizacje dziweku z dwoch brakujacych kanalow. Kazdy wie jak brzmi dziwek 5.1 przerabiany ze stereo przez PLII i inne takie.

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Dokładnie tak zrobiłem - wyłączyłem w menu Onkyo tylne głosniki, z odtwarzacza wybrałem ścieżkę 7.1 i zapuściłem film. Dźwięki są i będą :rolleyes: tylko już jako dźwięki w wirtualnych tylnych kolumnach.

Zebyś mnie dobrze zrozumiał to opisze to tak - jak spadał jakiś odłamek budynku,zresztą czegokolwiek i było to słychać w tylnej prawej kolumnie potem w lewej to w systemie 5.1 ten dźwięk wydobywa się z kolumny bocznej prawej potem lewej a i tak to słyszysz gdzieś za sobą z prawej i lewej strony. :rolleyes: Ale ten konkrety dźwięk jest.

z5305911X,Prawidlowe-ustawienie-kina-domowego-w-pokoju.jpg system 5.1 gdzie boczne głośniki są z tyłu 129025.jpg system 7.1 gdzie boczne głośniki są równolegle z widzem.

Ale najlepiej sprawdzisz na tych plikach co kilka postów wyżej Ci podałem. One są do darmowego ściągania, klikasz na cyferkę, potem drugą i na kompie rozpakowujesz. Masz gotowy plik do sprawdzenia Swojego problemu.

Edytowane przez Jarojaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Druga sprawa to to ze procesor wyswietla info ze dzwiek jest 7.1

Procesor informuje tylko jaki dźwięk dostaje , poustawiasz parametry kolumn np. tylko na Frontowe ON , to i tak pokaże , że dostaje sygnał 7.1 . Tak bynajmniej jest w moim amplitunerze .

Jak miksuje tylne kanały do kanałów surrondu , tego nie wiem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Tak doświadczony użytkownik jak DAWMAC powinien wiedzieć, że wyświetlacz pokazuje to, co dostaje na wejściu.

Co potem z tym zrobi użytkownik, to już jego sprawa. Jeśli masz warunki, to dokup dwa pudełka i ciesz się z 7.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Bez dwóch zdań warto rozbudować kino do 7.1. Większość ampli ma też DPL IIx (5.1 -> 7.1).

100% filmów i koncertów 5.1 puszczam z DPL IIx MOVIE (nie MUSIC) - bo wtedy najważniejsze kanały (L R central i sub) są nietknięte a tylko z kanałów SL i SR wyodrębniane są SBL i SBR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Zdecydowanie polecam z 5.1 ->7.1 Dolby Digital EX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi