Skocz do zawartości
MarcZon

Ogniem i Mieczem [BluRay]

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem na premierze filmu "1920 Bitwa Warszawska" miły prezent w postaci wydania BluRay filmu "Ogniem i Mieczem"

Zawsze miałem do tej produkcji sentyment - tym bardziej upominek sprawił mi ogromną radochę !

W domu oglądam okładkę ... dźwięk podrasowany do DTS HD MASTER ... nieźle

Obraz 1080i - tylko - ale i to już coś w porównaniu do DVD

Odpalam nośnik w odtwarzaczu ... menu ładne, ostre ... start filmu ...

I od tego momentu jak patrzyłem na ekran to ... usiadłem z wrażenia. Totalna pomyłka !!

Obraz rzeczywiście 1080i ale ... coś jest nie tak ... jakbym oglądał DVD. Kompletny brak detali ... jakość IDENTYCZNA z DVD.

Liczyłem na silny sygnał i ostry obraz (nie spodziewałem się fajerwerków po filmie z 1999 roku) ale to co zobaczyłem przeraziło mnie.

Jaki jest sens pakowania kasy w BluRay skoro jakość obrazu jest identyczna z tym na DVD ?

Zupełnie jakby ktoś podskalował materiał do 1080i ... i tu koniec

Zdecydowanie nie polecam !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wydawcą tego czegoś jest ... ?

Brak kasy na porządny skan , więc można " ślepemu tłumowi" wcisnąć badziew w błękitnym opakowaniu .

Daj jakieś fotki. Może skan z BDinfo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo wiem jak na kompie zrobić screena - ale porównałem dokładnie obraz z DVD (które kiedyś kupiłem) oraz z BluRay - IDENTYKO !!!

Tylko i wyłącznie podskalowane do wyższej rozdzielczości ...

Wydawcą tego jest Tim Film Studio

W oficjalnej sprzedaży będzie od 20 października 2011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy serial nie leciał w całkiem przyzwoitej jakości na TVP HD ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie - to właśnie jest ten myk - TVP HD puszczało serial ale był on dokładnie w takiej samej jakości co DVD ...

I dlatego miałem nadzieję że wydanie BluRay będzie porządne ... niestety

Ciężko mi pojąć że materiał źródłowy jest tak kiepski że nie da się go opracować do super jakości HD ...

Myślę że albo komuś zabrakło kasy albo chęci ... pytanie tylko jaki jest sens wydawania na BluRay czegoś takiego

Wolał bym poczekać jeszcze ze 2-3 lata i wtedy otrzymać fajny produkt

Różnica jest jedna - na DVD trzeba odwracać płytę bo jest dwustronna ... a tu cały film na jednej stronie ... lol

Edytowane przez MarcZon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dopiero będzie kaszana ... Potop rekonstrukcja + Pan Wołodyjowski rekonstrukcja będą miały lepszy obraz niż Ogniem i Mieczem ... lol

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ze z innej beczki ale sobie przypomnialem wlasnie.

Ktos kiedys obiecywal wydanie bluray filmu "Rekopis znaleziony w Saragossie".

Jakies niusy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego mnie to nie dziwi? Gdyby mieli się do tego przyłożyć już dawno portale filmowe informowałyby o nadchodzącym, zremasterowanym wydaniu BD, a skoro było cicho to wiadomo, że będzie bubel.

Ciężko mi pojąć że materiał źródłowy jest tak kiepski że nie da się go opracować do super jakości HD ...
Nie jest, po prostu ktoś nie wie do czego służy Blu-ray i co oznacza skrót HD :)
To dopiero będzie kaszana ... Potop rekonstrukcja + Pan Wołodyjowski rekonstrukcja będą miały lepszy obraz niż Ogniem i Mieczem ... lol
A kiedy je zobaczymy?

Odnowiona wersja Krzyżaków ujrzała światło dzienne ponad rok temu, a wydania BD jak nie było tak nie ma. Dno, skandal i kompromitacja, nie zdziwię się jak nie będzie to to posiadało ani jednego dodatku na płycie, w USA klasyki traktuje się z należytym szacunkiem (nie mówiąc już o tym że są przede wszystkim wydawane), a u nas?

Edytowane przez Mierzwiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potop jest w końcowych etapach rekonstrukcji.

http://www.potop.pl/

to jest strona która odlicza czas do wydania BD odnowionej wersji.

Więcej info o Potopie tu ---> http://www.rekonstrukcjafilmow.pl/

Krzyżacy - TVP HD wyemitowało kiedyś odnowiony film - zrobił na mnie ogromne wrażenie - tak stara produkcja w tak rewelacyjnej jakości.

Czytałem kiedyś tekst w którym było napisane że BD Krzyżaków będzie wydane do końca 2011 ale u nas to różnie z tymi terminami bywa

Pan Wołodyjowski jest w trakcie rekonstrukcji - wiem tylko tyle że ma być ...

Ogniem i Mieczem - sorry ale wydaje mi się że póki nie będzie porządnie odnowiony - nie ma co sobie głowy zawracać bo zwyczajnie to samo zobaczymy na DVD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielka szkoda , ze z poczatkowych zapowiedzi o ukazaniu sie na BR klasyki polskiego kina nic nie wyszlo .... :-(

No nawet nowych polskich filmow w tym formacie nie widac !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polskich tytułów jest ze 40, ale kolega pisał o KLASYKACH, a nie o innych gniotach ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polskich tytułów jest ze 40, ale kolega pisał o KLASYKACH, a nie o innych gniotach ... :)

Kolega napisał że nawet nowych filmów nie ma więc mu odpisałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akuratnie Dom Zly jest bardzo dobrym filmem .... ;-)

Bardzo dobrych jest kilka, ale to nie są klasyki POLSKIEGO KINA ..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt !

Niestety z zapowiedzanych kilkunastu filmow ukazalo sie zaledwie kilka ... :(

I nie wiadomo czy reszta kiedykolwiek ujrzy swiatlo dzienne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwoliłem sobie sporządzić listę filmów które zostały już zrekonstruowane, cześć z nich już od dosyć dawna, oraz te które są już oficjalnie w trakcie, lub maja być lada moment. Lista zapewne jest niekompletna bo co raz pojawia się jakaś nowa informacja. Szkoda że "nowe wersje" można obecnie podziwiać jedynie w salach kinowych i w dodatku bardzo rzadko, a w takim mieście jak Lublin to już wcale :( 3 stare filmy wydane na blu-ray przez taki okres czasu sprawia ze chyba na prawdę jesteśmy 100 lat za murzynami w kwestii HD :D

Zrekonstruowane (bez tych wydanych już na Blu-ray):

Constans

Do widzenia do jutra

Eroica

Faraon

Galimatias czyli kogel-mogel II

Giuseppe w Warszawie

Jowita

Kogel-mogel

Krzyżacy

Lalaka

Ludzie z Pociągu

Matka Joanna od Aniołów

Nie ma róży bez ognia

Niewinni czarodzieje

Nikt nie woła

Noce i dnie (?)

Ostatni dzień lata

Rękopis znaleziony w Saragossie

Salto

Sanatorium pod klepsydrą

Seksmisja

Trzeba zabić tę miłość

Vabank

Vabank II czyli riposta

Wesele (1972)

Wielki Szu

Zaduszki

Zaklęte rewiry

+ seriale:

Stawka większa niż życie

Kariera Nikodema Dyzmy

W trakcie rekonstrukcji:

Człowiek z marmuru, Panny z Wilka, Człowiek z żelaza, Miś, Co mi zrobisz jak mnie złapiesz, Brunet wieczorowa porą, Poszukiwany, poszukiwana, Rejs, Potop, Pan Wołodyjowski

Po rekonstrukcji lub jeszcze w trakcie:

ABC MIŁOŚCI, ADA, TO NIE WYPADA!, CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA, DWIE JOASIE, FREDEK USZCZĘŚLIWIA ŚWIAT, KSIĘŻNA ŁOWICKA, LUDZIE WISŁY, PRZEZ ŁZY DO SZCZĘŚCIA, SPORTOWIEC MIMO WOLI , U KRESU DROGI

ciekawe linki:

http://www.sfkadr.com/wcs-po-rekonstrukcji

http://www.facebook.com/pages/KinoRP/133827756662012

http://www.bise.pl/odswiezanie-filmow-analogowych-rekonstrukcja-cyfrowa-polskiej-kinematografii-z-pko-bp/

Edytowane przez LukeLBN
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to fajnie !! :rolleyes:

Tylko kiedy doczekamy sie tych filmowi i seriali wydanych na BR w HD ...??!! :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego na tej liscie nie ma Dekalogu i Amatora Kieslowskiego ???!!! :o

Z przypuszczeniem graniczacym z pewnoscia osmielam sie twierdzic ,ze filmy te wraz z Rekopisem znalezionym w Saragossie bardzo dobrze by sie sprzedawaly wsrod swiatowych milosnikow dobrego kina ..

( Oczywiscie z napisami GB F i bez blokady regionalnej ...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym sposobem szybciej doczekamy sie wydania Rekopissu znalezionego w Saragossie na BR w USA lub GB niz w Polsce .... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi