Skocz do zawartości
  • 0
Dudman

1080i wygląda lepiej niż 1080p ?

Pytanie

Mam telewizor Grundig Vision 7 37-7850

Zdaje sobie sprawę, że nie jest to mistrzostwo świata, ale może uda mi się przy Waszej pomocy wycisnąć z niego tyle co się da :P

Do rzeczy. Mam z nim następujący problem:

Po podłączeniu do TV komputera przez złącze HDMI (karta graficzna Radeon HD6850) i po ustawieniu rozdzielczości FullHD... 1080i wygląda lepiej od 1080p!

Załączam obrazki:

1080p

1080p2.th.jpg

1080i

1080i2.th.jpg

Jak sami widzicie, ikonki z przeplotem są wyraźne, a bez niego... no po prostu brzydkie. Popatrzmy chociażby na te ikonki:

ikonka1080p.png

ikonka1080i.png

Nakłada się na to jeszcze problem z overscanem - mimo iż rozciągnąłem (przy pomocy tego suwaka w sterownikach który prezentuje poniżej) obraz do krawędzi tv to mam wrażenie że nie jest to ustawienie 'piksel w piksel'. Czy ktoś wie, jak powinienem na tym tv ustawić taką opcję?

ccchl.th.jpg

Żeby było jeszcze dziwniej, to kiedy odpalam coś na odtwarzaczu Sony BDP-S370 to w 1080p obraz jest żyleta.

Jak to się dzieje, że kiedy źródłem sygnału jest PC to czar pryska i widzę obraz w takiej słabej jakości?

Na chwilę obecną oglądając filmy z pc/grając na pc używam rozdzielczości 1080i25 (mój tv ma tylko 50Hz). Obraz daje radę (jest lepszy niż 720p według mnie), ale przy włączeniu synchronizacji pionowej maksymalna liczba fps wynosi 25, co w przypadku gier nie jest ultra-płynne (zwłaszcza że mój komputer bez problemu radzi sobie ze wszystkimi grami w FullHD). Dlatego chciałbym korzystać z 1080p50Hz, tylko co tutaj zdziałać żeby obraz był wyraźny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja miałem podobny problem na plasmie Panasonic. W ustawieniach telewizora musiałem wyłączyć jakiś tryb, który przycinał lekko ekran. Być może masz podobnie, a suwakiem w sterownikach ekranu próbujesz tylko to skompensować co powoduje niewyraźny obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Kurcze no, tylko że nigdzie w ustawieniach nie mam takiej opcji :( Da się to jakoś wymusić "siłą" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Poszukaj w ustawieniach lub instrukcji Trybu PC, czy czasem nie ma jakiejś opcji do jego włączenia. Swojego czasu miałem juz kupic do PCeta TV LG 32LD450 32" obraz po hdmi był idealny, ale własnie dopiero po przestawienu w tryb PC. Ten TV ma tez bardzo niski input lag.

Z tego co pamiętam, lepszy obraz był tez po kablu dvi-hdmi, bo tv uzywał starego przesyłu informnacji po hdmi-hdmi i obraz był rozmyty jak u ciebie.

Reasumując, poszukaj na pilocie trybu PC i zamień kabel na dvi-hdmi lub podłącz ten co masz przez przejściówkę hdmi/dvi do grafiki.

Edytowane przez Jax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Mam w TV możliwość wyboru źródła sygnału o nazwie "PC" jednak przyjmuje ono obraz tylko ze złącza D-Sub. Nie ma zdaje się opcji zmiany tego.

Sugerujecie, żebym sprawdził jaki obraz będzie po D-Sub ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

przy trybie 1080p sprawdź na w kompie różne tryby odświerzania ekranu jakie wypuszcza karta, nie zawsze najwyższy oznacza najlepszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Podmień kabel na DVi-HDMI i sprawdź różnice.

PS: Tryb PC w telewizorach stosowany jest do wyłączania wszystkich ulepszaczy obrazu z TV, tak żeby został tylko czysty sygnał z PC niezależnie od źródła.

PS2: Czy Tv jest wykrywany jako TV czy monitor?

Edytowane przez Jax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Po użyciu przejściówki DVI->HDMI obraz pozostał bez zmian.

Jego jakości nie zmieniają także różne rozdzielczości (50Hz, 60Hz - poniżej automatycznie rozdzielczość zmienia się na 1080i).

Telewizor wykrywany jest jako TV Beko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

źle robisz - wszystko co masz do ustawienia to overscan na 0%(zawsze!!!) i obraz o jakości 1920x1080 i 60Hz....wtedy będzie idealnie wysyłany z pc - jak będzie źle na tv to pokombinuj w ustawieniach tv - czyli ustaw piksel na piksel i wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

problem właśnie w tym, że w ustawieniach tv nigdzie tego nie ma...

czy coś takiego może być ukryte w menu serwisowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi