Skocz do zawartości
  • 0
biedronka

Amplituner RX-V361

Pytanie

Witam wszystkich serdecznie.

Posiadam Amplituner Yamaha RX-V361 oraz Blu ray LG i Oryginalne DVD z zestawu kina domowego s661 ...

Mam problem , ponieważ DVD i blu - ray posiadają wyjścia dźwięku COAXIAL , amplituner natomiast posiada tylko jedno wejście Coaxial a także 2 wejścia s/pdif . Do wejścia Coaxial mam podłączony blu-ray, a do jednego z dwóch s/pdif TNK HD . W czym problem ? A no w tym że nie mam podłączonego DVD , szkoda żeby się marnowało ... słucham dużo muzyki z CD , a do tego chętnie bym wykorzystywał DVD ... Możecie mi doradzić jak to wszystko podpiąć ?? Może jakaś przejściówka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

Witam wszystkich serdecznie.

Posiadam Amplituner Yamaha RX-V361 oraz Blu ray LG i Oryginalne DVD z zestawu kina domowego s661 ...

Mam problem , ponieważ DVD i blu - ray posiadają wyjścia dźwięku COAXIAL , amplituner natomiast posiada tylko jedno wejście Coaxial a także 2 wejścia s/pdif . Do wejścia Coaxial mam podłączony blu-ray, a do jednego z dwóch s/pdif TNK HD . W czym problem ? A no w tym że nie mam podłączonego DVD , szkoda żeby się marnowało ... słucham dużo muzyki z CD , a do tego chętnie bym wykorzystywał DVD ... Możecie mi doradzić jak to wszystko podpiąć ?? Może jakaś przejściówka ?

Możesz zastosować taką przejściówkę z zasilaczem ( nie wiem czy to nie degraduje dźwięku ) :

http://www.kabelek.pl/c,pl,18_23_78,1,1,0,long,optyczne+toslink+i+podobne---.html

Co Ci to da ? Zakładam że odtwarzacz DVD Yamahy lepiej odtwarza płyty CD , więc podłącz analogiem i wykorzystuj go do odtwarzania stereo muzyki .

Jak chcesz poeksperymentować to zakup taki produkt , podłącz i napisz proszę czy działa .

Edytuję : czy działa i nie ma różnicy w jakości dźwięku w porównaniu z bezpośrednim połączeniem cyfrowym .

Edytowane przez czester15.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

A może wystarczą jakieś sensowne kable analogowe do stereo ?? BO 5.1 chyba mój amplituner nie przyjmie po analogu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Napisano (edytowane)

fajnie by było gdybyś napisał/sała jaki model dvd,bd itp - mało który z nas jest jasnowidzem lub wróżką :)

niżej masz foto swojego ampli polecam zerknąć na wejścia opisane MULTI CH INPUT :P

DBP_RX-V361.jpg

Edytowane przez AR-kadius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

fajnie by było gdybyś napisał/sała jaki model dvd,bd itp - mało który z nas jest jasnowidzem lub wróżką :)

niżej masz foto swojego ampli polecam zerknąć na wejścia opisane MULTI CH INPUT :P

DBP_RX-V361.jpg

Jaki amplituner posiadam wiadomo, co do Dekodera Sat, DVD i Blu - ray to:

ITI 2850st w ofercie TNK HD - podpięty do amplitunera -> s/pdif

Blu - ray LG BD 550 - podpięty do amplitunera -> COAXIAL

DVD Yamaha S661 - posaiada wyjście coaxial , aktualnie w ogóle nie podpięte do amplitunera -> brak wolnego wejścia coaxial w amplitunerze które jest zajęte przez blu - ray. W amplitunerze pozostaje wolne wejście s/pdif. Dvd ma służyć do odtwarzania CD / MP3 ... Przez coaxial brzmiało bardzo fajnie, teraz nie brzmi bo nie jest podpięte ...

Pytam co radzicie ? Jak wykorzystać to DVD do odtwarzania muzyki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Napisano (edytowane)

podłącz analogowo 5.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

podłącz analogowo 5.1

DVD nie posiada analogowego wyprowadzenia sygnału 5.1 co najwyżej stereo ... Trzeba kupić jakieś wypasione kable do tego stereo ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Napisano (edytowane)
BO 5.1 chyba mój amplituner nie przyjmie po analogu ??

DVD nie posiada analogowego wyprowadzenia sygnału 5.1 co najwyżej stereo ... Trzeba kupić jakieś wypasione kable do tego stereo ??

to po co wyżej pytasz o analog 5.1 w ampli,podłącz w stereo cinchami i po problemie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Bo okazało się w trakcie że Aplituner ma wejście analogowe 5.1 ale DVD nie ma wyjścia ...

Dźwięk CD lepszy będzie po coaxialu czy na to samo wyjdzie jak podepnę analogowo stereo ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Napisano (edytowane)

Bo okazało się w trakcie że Aplituner ma wejście analogowe 5.1 ale DVD nie ma wyjścia ...

Dźwięk CD lepszy będzie po coaxialu czy na to samo wyjdzie jak podepnę analogowo stereo ??

Zrób próbę i sam zdecydujesz jak jest lepiej .

Edytuję : według mnie stereo po analogu ze źródła DVD płyta CD jest nie to że lepsze , ale inne . Kiedyś gdy miałem tylko amplituner wielokanałowy , DVD podłączone był na dwa sposoby : cyfrowym i analogiem .

Słuchając muzyki stereo korzystałem z analogu ( różnica była bardzo niewielka , w zasadzie tak i tak dobrze )

Edytowane przez czester15.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Dzień dobry . Posiadam amplituner yamaha rx v361 jestem z niego bardzo zadowolony . Teraz rozważam zakup gramofonu z wbudowanym przedwzmacniaczem w jaki sposób połączyć taki gramofon do mojej yamahy?  Bardzo proszę o wskazówki . Dziękuję i pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi