Skocz do zawartości
axl2000

"Pochwalcie" się swoimi zestawami :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
tak zasłonki też planuję, ale moja luba musi znaleźć odpowiedni kolorek :)

bardzo duzo w kwestii dźwięku dało wstawienie wypoczynku i dywan, dźwięk nie lata po pokoju

Nie wiem jak gra ten pioneer ale wydaje mi się że przy tym metrażu te Jamo dają dużo basu :) mam podobny metraż onkyo 607 i słabsze od twoich Jamo s 426 i basu mam tyle że z suba nie korzystam mimo iż mam ,może będzie to niepotrzebny wydatek :) .

Edytowane przez predator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Nie wiem jak gra ten pioneer ale wydaje mi się że przy tym metrażu te Jamo dają dużo basu :) mam podobny metraż onkyo 607 i słabsze od twoich Jamo s 426 i basu mam tyle że z suba nie korzystam mimo iż mam ,może będzie to niepotrzebny wydatek :) .

Powiem tak: One mają sporo basu tyle że w ampli trybie ALC, wtedy bas idzie na fronty i wtedy faktycznie ale tylnie nie działają...., natomiast przy Dolby D lub DTS basu jest mało, wiec sub da mi to że w 5.1 będe miał odpowiednie uderzenie. Tak działa to na tym pionku jakos.

Jednym słowem przy Dolby basu jest malo, w ustawieniach tez zrobiłem fronty na LARGE i mimo to bas nie idzie ( dopiero ten tryb ALC daje kopa ) w stereo jest sporo też to fakt

Edytowane przez adamo_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolejna mala modernizacja mojego systemu. Najprawdopodobniej przednie pojda na tyl a na przod Tannoy TD12 aby pasowal do centralnego. Rowniez onkyo 905 bedzie wymienione na inny preamp bo aktualnie jest to najslabsze ogniowo. Planuje zakup Arcam AV888 . Prace w toku wiec powinno jeszcz elepiej wygladac :)

eee22f1b702ddbfcm.jpg

Amplituner onkyo 905

Wzmacniacz stereo - Gamut D200

Wzmacniacz 5.1 ( do zasilenia centralnego i tylow ) PARASOUND 5.1

Kolumny przednie JM LAB Utopia

Centralny Tannoy TDC

subwoofer B&W PV1

pozdr. dawmac

Fajny sprzecik :) Tu myslisz dac ekran? przed Kuro?,czy inne pomieszczenie wchodzi w gre?

ProjectorJVC juz jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zobaczcie gdzie ustawiliście głośniki centralne.

Podstawowa zasada to:

Głośnik centralny powinien być ustawiony na tej samej wysokości co głośniki średniotonowe kolumn głównych.

Głośnik centralny czyli dialogowy obsługuje głosy aktorów. Ustawienie go nisko na podłodze lub za wysoko powoduje zejście z osi głośników głównych co wpływa na charakterystykę a to skutkuje brakiem synchronizacji z filmem. W takich położeniach jesteśmy zmuszeni do unoszenia lub opuszczania głowy w poszukiwaniu źródła dźwięku.

AndrzejS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie zobaczcie gdzie ustawiliście głośniki centralne.

Podstawowa zasada to:

Głośnik centralny powinien być ustawiony na tej samej wysokości co głośniki średniotonowe kolumn głównych.

Głośnik centralny czyli dialogowy obsługuje głosy aktorów. Ustawienie go nisko na podłodze lub za wysoko powoduje zejście z osi głośników głównych co wpływa na charakterystykę a to skutkuje brakiem synchronizacji z filmem. W takich położeniach jesteśmy zmuszeni do unoszenia lub opuszczania głowy w poszukiwaniu źródła dźwięku.

AndrzejS.

u mnie jest ok. Naprawde. Kusi mnei umiescic wyzej ale nic nie wytrzymuje jego wagi ( ponad 30kg ) :) Sam juz uwazam ze troche za duzo tyhc klamotow al enei ma jak sie z tym podziac. Jeszcze kilka dni temu bylo wszytsko na duzym stoliku z boku ale doszly kolejne klocki i zaczela sie przygoda z okablowaniem i musialem kupic stoliki i wtsawic to za TV. Jak znajde fajny pomysl na centralny to dam go wyzej ze wzgledow estetycznych :)

O projektorze mysle i ma byc przed TV. Niestety obiecanego JVC nie doslali a ja w miedzy czasie postanowilem poczekac na rozwoj technologo 3D. Moze pojawia sie projektory za normalne pieniadze.

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

tak,ja też to wiem, w praktyce wcale nie skutkuje brakiem synchronizacji , jednak nie mam możliwości teraz wiercić na siłe dziur w ścianie by centrala nad tv umieścić, szukam odpowiedniej półki którą będę mógł zamontować nad TV aby to wygladalo estetycznie . Bezośrednio pod TV tez nie mogę dać bo TV nie moze stac na głosniku, a półki dodatkowej nie chce robic specjalnie pod TV. Najlepiej by było stawiając centrala przed TV na komodzie wtedy wychodzi mniej więcej tak jak radzisza...ale wtedy central zasłania mi sensor podczerwieni do pilota... i TV nie włączę . Nie zawsze mozna zrobić tak jak w instrukcji :) . Ostatnim spoosbem jest powieszenie TV na scianie ,zdemontowanie podstawki od TV i w to miejsce umieszczenie centrala...ale akurat moja toshiba regza zbyt pięknie na scianie nie wygląda bo nie jest taka cienka jak LEDy :) w starym mieszkaniu wisiała i średnio mi się to podobało

Edytowane przez adamo_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@adamo_ Przede wszystkim gratuluję urokliwych zdjęć. Rzadko kto się tak do nich przykłada. Salonik też bardzo gustowny. Przyjemne oświetlenie. ;)

Gratuluję udanego pokoiku. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adamo_

bardzo ladny pokoj

zdjecie ostatnie the best, az sam bym u siebie tak zrobil

duzy +

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz kolej na mój studencki pokój , sprzęt również studencki - czyt. budżetowy ... Pokój w porównaniu do poprzedniego ma okropną akustykę , niskie tony są nie odczuwalne za to w innych pokojach wszystko się trzęsie łącznie ze szklankami sąsiadki 2 piętra niżej. Może ktoś mi poradzi co mam źle ustawione ? Może czego mi brak ? Dodam że w poprzednim lokum były 2 ściany kartonowo-gipsowe. Tu są takie jak w blokach - z pustaków ? Plus szafa typu komandor ... Z jednymi drzwiami lustrzanymi (szklana duża tafla od ziemi do sufitu)

dsc01120t.th.jpg

dsc01122l.th.jpg

dsc01123zf.th.jpg

dsc01121jw.th.jpg

dsc01125qk.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez biedronka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem gdzie stoi prawy front, bo na zdjęciach tego nie ma. Ale po lewej kolumnie wnioskuję, że wszelkiego rodzaju wibracje, czy też dudnienie może być spowodowane tym, że kolumna stoi zbyt blisko ściany. Podobnie jest z głośnikami surround. Jeśli masz taką możliwość, to zakup jakieś uchwyty do nich i zawieś nieco wyżej i skieruj w dół. O ile pamiętam to te głośniczki Yamahy nie należą do bardzo ciężkich, więc zapewne uchwyty do 5 kg za ok. 50 zł świetnie się tutaj sprawdzą. Kolejną rzeczą jaką bym proponował, to dać trochę "oddechu" centralowi. Zawieś jakąś półeczkę nad nim na te płyty, albo przynajmniej zdejmij te, które na nim leżą. To tyle co ja mogę doradzić.

Ale może znajdzie się ktoś jeszcze, kto zna lepsze rozwiązanie. A ogólnie jak na studenckie klimaty to OK ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt kolumna prawa stoi przy samej ścianie ... Nie wiem czy tych wszystkich efektów nie powoduje duża ilość szkła tj. duża powierzchnia okien , lustro szerokości 60 cm i wysokości 2,34 plus plakat w szkle nad łóżkiem ... Brak firanek, duża szafa Komandor itp. Czytałem że ma to znaczenie ... Ale sam już nie wiem dlatego podpytuję odnośnie tego tematu :)

A tak stoi front prawy

dsc01130x.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Dzięki samir za udzielone rady i zainteresowanie :) Postaram się coś zrobić mimo małej powierzchni użytkowej ;)

Edytowane przez biedronka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@biedronka pomieszczenie malutkie, a sprzętu natłok prawie. :)

Faktycznie te kolumny trzeba by jakoś bardziej po ludzku rozmieścić - wg mnie symetrycznie przede wszystkim.

TV to jakiś PDP panasa? PV8 (czy może 80)? Bardzo dobry wybór. :) (sam mam nowszy model i jest bardziej niż ok)

Poza tym wytłumienie w postaci dywanu, zasłon i/lub firan sporo daje.

Powodzenia w dalszej zabawie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak TV ro plazma Panasa 37PV80 ;)

Sugerujesz że fronty najlepiej będzie ustawić na przeciwko TV ? A gdzie SUB ? Hmmm ... Dywan jest :) mały ale jest ... W firany zainwestuje , i może jakieś zasłony do tego ? Wydaje mi się że chyba przesadziłem z łóżkiem , może je zwinę i wstawię jakąś kanapę z funkcją spania ? hmmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kanapa sprawdzi się o wiele lepiej, nie mówiąc już o wygodzie oglądania, ale z pewnością poprawi się akustyka. Jeśli dasz radę zrób małe przemeblowanie i postaraj się, aby sprzęt, może bardziej głośniki, zostały równo rozmieszczone w pokoju względem telewizora no i rzecz jasna miejsca, z którego oglądasz. Póki co wygląda to dość asymetrycznie i stąd kiepskie efekty. Proponuję również skalibrować odpowiednio ustawienia amplitunera względem pomieszczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@biedronka "symetrycznie" - TV na środku ściany i po jego bokach fronty "lustrzanie"... nie wiem czy to dość jasno napisałem? xD

Sub może być w dowolnym miejscu, tak żeby nie przeszkadzał, był bardziej odczuwalny niż słyszalny, może być na jednej linii z frontami (np. między TV i którymś frontem).

Co do łóżka... Na zdjęciach wygląda jakby zajmowało 3/4 pokoju. Kanapa rozkładana (ja to nazwę roboczo "wersalka" :P) zdecydowanie poprawi funkcjonalność pomieszczenia. Na noc można będzie rozłożyć i spać, a na dzień/wieczór - do oglądania - siedzieć wygodnie lub w pozycji pół leżącej się "rozgościć". :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony KDL-55EX500 nie widać, a jednak.

Onkyo TX-SR577 + DV-BD507

BenQ W600

Wii

PS3

Dekodery od cyfry i n-ki

Pilot LOGITECH HARMONY 1100

Pilot PHILIPS SRU8015

http://img706.imageshack.us/f/014sw.jpg/

Trochę rozmazane.

http://img291.imageshack.us/f/015ene.jpg/

Centralny

http://img684.imageshack.us/i/079qtv.jpg/

robione rok temu, nie ma już kabli. Na szkanej podstawie stoi dekoder Philipsa PVR HD 250 GB, wyzej jest centralny. Na dole są teraz konsole Wii i PS3 Slim , dekoder od n-ki i bluray.

http://img840.imageshack.us/f/104g.jpg/

Stanowisko komputerowe. Monitor HD.

http://img840.imageshack.us/f/106.jpg/

Stolik z podświetleniem z allegro z 1200zł. Widać już zarys centralnego.

http://img88.imageshack.us/i/192s.jpg/

Nowa zabawka w pokoju. Projektor HD

Zdjęcia robione iPhonem 3G, dlatego tak wyglądają. Teraz by wyglądały lepiej z 3GS'a:)

Edytowane przez maciek49

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Samsung 37` Sony DAVDZ680 PS3 250GB Slim, PC

http://zapodaj.net/b34efbc3b3a0.jpg.html

tu troszke lepsza fotka

http://zapodaj.net/fc00977192ce.jpg.html

Pozdro

Zmień szafkę pod TV, bo wygląda jak stół do maszyny do szycia, poza tym kompletnie nie pasuje do tych skórzanych foteli, pochowaj kable i jak możesz to daj parę innych zdjęć, bo odnoszę wrażenie jakbyś miał pokój 2x2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zmień szafkę pod TV, bo wygląda jak stół do maszyny do szycia, poza tym kompletnie nie pasuje do tych skórzanych foteli, pochowaj kable i jak możesz to daj parę innych zdjęć, bo odnoszę wrażenie jakbyś miał pokój 2x2.

no i troche wypadało by się przyłożyć do zdjęć, zadbać o to aby fotka jakoś wyglądała... bo tym aparatem i taki kadr to tragedia wyszła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze to mogą grać normalne kolumny, a nie pierdziawki.

Ja bym rozstawił dalej, ale sam możesz to sprawdzić, będziesz słyszał różnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dobrze to mogą grać normalne kolumny, a nie pierdziawki.

Ja bym rozstawił dalej, ale sam możesz to sprawdzić, będziesz słyszał różnice.

Oj zdziwilbys sie jak potrafia dobrze grac.Mysle ze spokojnie przebijaja kino domowe za 4000zl wem bo wujek ma taki zestaw i wcale lepiej nie gra.Ja dalem 800zl za uzywane i jestem bardzo zadowolony nic w tej cenie lepszego nie bede mial. ;)

Edytowane przez Pawel150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oj zdziwilbys sie jak potrafia dobrze grac.Mysle ze spokojnie przebijaja kino domowe za 4000zl wem bo wujek ma taki zestaw i wcale lepiej nie gra.Ja dalem 800zl za uzywane i jestem bardzo zadowolony nic w tej cenie lepszego nie bede mial. ;)

No offence :) ale...

Weź nas nie rozśmieszaj nawet :) Dobrze skalibrowany zestaw głośników za 4.000 zdmuchnie tego Logitecha. Może Twój wujek zoaszczędził na amplitunerze, albo z Twoim uchem coś nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat jest nasze "kina domowe", a nie komputerowe.

Też mam od ponad dwóch lat zestaw Z-5500 przy komputerze i tam jest jego miejsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam.Niedawno kupilem logitechy z-5500 i chcialem sie zapytac czy w miare je dobrze rozstawilem najbardziej chodzi mi o tyl czy nie sa za blisko siebie:

http://img812.imageshack.us/f/img2836j.jpg/

http://img210.imageshack.us/f/img2837q.jpg/

A glosniki sprawuja sie naprawde bardzo dobrze polecam wszystkim za ta cene.

Jak się pojawiły na rynku też byłem nimi zafascynowany , uważam że za te pieniądze nic lepszego nie kupisz.

Teraz mam klasyczne kino z amplitunerem i kolumnami stacjonarnymi żadna wysoka polka , i uważam jak przed mówca miejce logitecha jest przy komputerze.

Ale twój zestaw jest ok wszystko na tym samy niskim poziomie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi