Skocz do zawartości
czarek99

Połączenie MBoxa z komputerem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, może na kinie domowym trochę się znam ale na routerach i serwerach ftp czy samba juz nie. Chciałbym połączyć mojego mboxa TP01 z komputerem z W7, żeby szybko przesyłać pliki w obydwu kierunkach. Urządzenia są w odległości 2m. Czy mógłby ktoś z was powiedzieć mi jaki jest najlepszy czy może najtańszy sposób na połączenie tych urządzeń? Może być na stałe lub poprzez podłączanie kabla. Czy to ma być poprzez serwer Samba, FTP, czy w inny sposób? Prosiłbym także o instrukcje jak to zrobić? W tej chwili przegrywam dane z kompa na zewnętrzny USB i z niego na HDD MBOXa.

I druga sprawa, jaki router mma kupić najlepiej do kompa i Mboxa aby mieć internet w obydwu urządzeniach. Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej to dokładnie wg instrukcji obsługi (str.14) - czyli kablem: USB (komp) do host USB (nbox). Mbox się włączy, wyłączy i stanie się dla Ciebie dostępny jako następny dysk w systemie. Jest to zdecydowanie najszybszy sposób kopiowania. Inne opcje połączenia również masz ładnie w instrukcji opisane.

Router... każdy będzie działał prawidłowo bo jakby nie działał to znaczy, że jest uszkodzony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisał piotr'ek jeżeli ci zależy na szybkości transferów to tylko USB a jeśli chcesz mieć dostęp do plików w momencie oglądania filmów na odtwarzaczu to pozostaje ci samba lub ftp. Co do routera to zależy on od łącza które posiadasz czy to jest ADSL czy DSL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Kabel dołączony do mboxa jest za krótki a sprzętu nie będę przenosił bliżej kompa bo jest do dla mnie niewygodne. Wobec tego, jeżeli kupię sobie taką przedłużkę do USB (np. 5m) to będzie śmigało?

2. Internet mam z kablówki więc chyba DSL. Czy za pomocą routera będę mógł przesyłać również pliki z kompa do mboxa? Przeczytałem, że prędkość przesyłu danych jest do 54Mbit/s.

Dzięki za wskazówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinno śmigać.

Router możesz kupić dowolny, ważne, żeby do kablówki było dostosowany. Najlepiej sprawdź na stronie kablówki jakie routery proponują.

Router łączysz z nboxem i komputerem i masz go dostępnego albo przez FTP, albo po Sambie (w instrukcji mboxa znajdziesz ładnie opisany sposób konfiguracji). Możesz wysyłać plik z kompa do mboxa, przeglądać w mboxie zasoby kompa (po udostępnieniu i dodaniu konta użytkownika w mboxie), kopiować je i odtwarzać, a nawet nazwy im zmieniać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi