Skocz do zawartości
kwas26

dlna w samsungu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak mam skonfigurować to ustrojstwo?

Telewizor b650 podłączony kablem do d-linka d-524 (internet działa). Z drugiej strony Laptop samsung R590 połączony z d-linkiem po wi-fi. Jak puszczę pinga to telewizor odpowiada lecz telewizor nie widzi laptopa na którym jest zainstalowany Easy Content Share. Jak to skonfigurować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek warto by sprawdzić ustawienia i zachowanie firewalla na laptopie. Musisz dodać w ustawieniach firewalla

uprawnienia dla programu Samsunga, a w zasadzie dopisać go do listy programów które mogą komunikować się z z pozostałymi elementami Twojej sieci domowej. Jest to operacja banalnie prosta, choć nie zawsze skutkuje powodzeniem. Dlatego jeśli po wykonaniu tej czynności ciągle nie możesz nawiązać komunikacji, sprawdź jak sytuacja wygląda przy całkowicie wyłączonym firewallu. Zanim go jednak wylaczysz, dla spokoju ducha, na czas testu, możesz odłączyć również internet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już po pierwszych próbach połączenia tych dwóch urządzeń wyłączyłem firewall'a całkowicie, i nic :(

Była nawet próba bezpośredniego połączenia laptopa z telewizorem z ominięciem routera.

Edytowane przez kwas26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby połączyć komputer z telewizorem bezpośrednio to raczej cross-owany kabel potrzebny.

A nie przyszło Ci do głowy, żeby support Samsunga zapytać. Przeciez maja support w Polsce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem od opini "fachowców" w supportach jak to nazwałeś cenię sobie bardziej opinie ludzi na różnych forach. Często są dokładniejsze i bliższe prawdy. Pisząc te słowa "Żeby połączyć komputer z telewizorem bezpośrednio to raczej cross-owany kabel potrzebny." myślałeś że jakim kabelkiem chcę go połączyć Chin-Chin czy może Jeckiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślałeś że jakim kabelkiem chcę go połączyć Chin-Chin czy może Jeckiem?

Ciężko przecenić Twoje poczucie humoru. Mimo wszystko sie uśmiałem. Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam Samsung PC Share Manager i działa bezbłędnie

Wild Media Server także

Edytowane przez WitekG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok wiem że taka konfiguracja powinna działać i u wielu działa. Pytam gdzie jewszcze może leżeć problem że te dwa urządzenia się nie komunikują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem od opini "fachowców" w supportach jak to nazwałeś cenię sobie bardziej opinie ludzi na różnych forach. Często są dokładniejsze i bliższe prawdy. Pisząc te słowa "Żeby połączyć komputer z telewizorem bezpośrednio to raczej cross-owany kabel potrzebny." myślałeś że jakim kabelkiem chcę go połączyć Chin-Chin czy może Jeckiem?

Zdajesz sobie sprawę że zwykły kabel sieciowy nie jest zcrossowany? Ty pewnie tak, ale ktoś mógł nie wiedzieć więc lepiej pytać. Poza tym zwykłe połączenie raczej nie ma sensu dopóki nie skonfigurujesz wszystkiego manualnie, bo wtedy dhcp nie działa.

Wracając do opcji przez router - sprawdzałeś czy cokolwiek widzi twoje DLNA? Np inne urządzenie albo komputer? Albo od biedy - inny program na tym samym komputerze? Prawdopodobnie winą jest właśnie konfiguracja programu, choć tego akurat nie znam więc nie pomogę. Możesz spróbować użyć coś innego, sporo tych programów jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem na dobrej drodze do wygrania wojny (tak myślę). Komp widzi telewizor WOW!!!! Ale w programie, który używam "Easy content Share" Nie mogę dodać żadnej listy odtwarzania. No to zostaje Samsung Pc Shared Manager, kó....a komunikat "Nie można uruchomić serwera". No dobra nic straconego mamy jeszcze nie zastąpionego Windows Media Playera i co? Łączy mi się z telewizorem, ale samo odtworzenie np. filmu pozostaje na wyświetlonym komunikacie "Próba nawiązania połączenia" i tak do usra... śmierci. Przez WMP mogę nawet głośnością telwizora sterować ale odtworzyć film już nie. Ma ktoś jakiś pomysł??? POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. temat można uznać za zamknięty. Rozwiązanie w sumie proste choć trochę nie logiczne, no ale wkońcu to informatyka.

Dla osób, które mają podobny problem i mają zainstalowanego eset'a, a w wersji 64bit to już kompletnie. Pomimo dodania reguł do firewall'a ba pomimo wyłączenia firewall'a dalej nie było efektu. Rozwiązaniem jest przełączenie firewall'a z automatycznego filtrowania ruchu w manualny. Dopiero dodanie reguł w taki sposób zaczyna działać. Po dodaniu reguły można powrócić do automatycznego filtrowania ruchu, ponieważ manualny może być delikatnie mówiąc irytujący. Dzięki za pomoc temat uważam za zamnkięty!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie mocno nielogiczne.

Skoro wyłączenie Firewalla nie pomogło, zaś pomogła edycja reguł, w takim, a nie innym trybie.

No ale jak powszechnie wiadomo

Rozwiązanie w sumie proste choć trochę nie logiczne, no ale wkońcu to informatyka.
informatyka to dziedzina nic nie mająca wspólnego z logiką ;). A winny był głupi firewall, a nie operator ignorant.

upsss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi