Skocz do zawartości
Basek

JAKIE KABLE DO SUBA. RCA-RCA czy typ Y

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW.

Mam takie szybkie pytanko. Mianowicie jak w temacie chodzi o kable RCA. Czy kubić normalne RCA-RCA, czy może tak zwane typu Y.

Proszę mi podpowiedzieć czy jest jakaś różnica w tych RCA typu Y, czy kupić normalne RCA-RCA. (dodam że mam już upatrzone rca-rca, ale chce się upewnić żeby nie zrobie gafy.

Dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW.

Mam takie szybkie pytanko. Mianowicie jak w temacie chodzi o kable RCA. Czy kubić normalne RCA-RCA, czy może tak zwane typu Y.

Proszę mi podpowiedzieć czy jest jakaś różnica w tych RCA typu Y, czy kupić normalne RCA-RCA. (dodam że mam już upatrzone rca-rca, ale chce się upewnić żeby nie zrobie gafy.

Dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Kabel do suba typu Y ------- masz na myśli z jednej strony pojedyncze RCA , a z drugiej 2 x RCA ?

Taki kabel typu Y powoduje to że gdy sub jest w stanie czuwania , zostanie szybciej uaktywniony niż tradycyjnym kablem.

Znaczy to że nie trzeba trochę więcej pokręcać pokrętło głośności AMPLITUNERA do uaktywnienia suba ze stanu czuwania.

Gdy włączasz sub za każdym razem głównym włącznikiem to nie ma znaczenia .

Edytowane przez czester15.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, ale bardziej zależy mi na odpowiedzi co do jakości dzwieku. Kiedyś gdzieś słyszałem że jeśli jest podłączone kablem typu Y, to sub lepiej pracuje (gra), i dlatego chce sie dowiedzieć czy to prawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam że suba mam ACOUSTIC ENERGY AEGIS EVO SUB.

Przy okazji, można podpowiedzieć jakąś dobrą firmę kabla RCA.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam że suba mam ACOUSTIC ENERGY AEGIS EVO SUB.

Przy okazji, można podpowiedzieć jakąś dobrą firmę kabla RCA.

Pozdrawiam

Zwykły kabel , czy typu Y ,sub będzie tak samo grał .

Takie rzeczy jak opowiadanie że Y czyściej i lepiej będzie grał to zwykłe banialuki .

Jeżeli chcesz kupić lepszy kabel , to kup najtańszy specjalizującego się w kablach producenta.

Napisz jaki masz amplituner i głośniki .

Edytuję ; jeżeli masz AE to ciekawi mnie jak grają.

Edytuję : co Ty masz system stereo czy 5.1 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedz.

Zgodnie ze wskazówkami kupiłem RCA-RCA ACOUSTIQUE QUALITY.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykły kabel , czy typu Y ,sub będzie tak samo grał .

Takie rzeczy jak opowiadanie że Y czyściej i lepiej będzie grał to zwykłe banialuki .

Jeżeli chcesz kupić lepszy kabel , to kup najtańszy specjalizującego się w kablach producenta.

Napisz jaki masz amplituner i głośniki .

Edytuję ; jeżeli masz AE to ciekawi mnie jak grają.

Edytuję : co Ty masz system stereo czy 5.1 ?

Nic podobnego! przewód sygnałowy ma ogromne znaczenie i jeśli się nie ma pojęcia jak działa używany przez nas model głośnika sub niskotonowego a zarazem posiada on wejście stereofoniczne to należy koniecznie stosować przewody typu "Y".Niektóre głośniki sub niskotonowe są stereofoniczne TAK! STEREOFONICZNE.Istnieją dwa podstawowe rozwiązania konstrukcyjne pierwsze to dwa niezależne przetworniki sub niskotonowe w jednej obudowie (stosowane w starszych konstrukcjach Yamaha) oraz nieco nowsze powszechnie stosowane u kilku firm w których to głośnik sub niskotonowy jest tylko jeden za to posiada dwie cewki na rdzeniu np: Wharfedale z serii Power Cube który zasilany jest wzmacniaczem stereofonicznym i posiada przetwornik dwu cewkowy . To rozwiązanie można spotkać również u naszych rodzimych producentów np TONSIL 250 również jest zasilany wzmacniaczem stereofonicznym na jakimś scalaku TDA i również posiada przetwornik z dwojgiem cewek i co ciekawe jest to sub bas samochodowy.Jaki jest sens stosowania takich rozwiązań? ,a no jest ,przede wszystkim w muzyce. Istnieją konstrukcje wzmacniaczy (np Sony) które posiadają stereofoniczne wyjście dla głośnika basowego i to nie w celu lokalizacji kierunku sygnału tylko dla balansowania nasycenia basem kanału lewego i prawego przy muzyce stereofonicznej.Dla przykładu, wyobraźmy sobie dźwięk uderzenia bębna który jest na obu kanałach o tym samym natężeniu oraz równocześnie grający kontrabas tylko z prawej strony ,na subwooferze kina domowego kontrabas zabrzmi jak stodoła ze strunami bo zagra pełną mocą głośnika choć nagrany jest tylko na prawym kanale ,wiec zostanie zakłócona równowaga głośności i nasycenia basem tych dwóch wspólnie grających instrumentów.Jeśli Twój sub bas posiada dwa wejścia RCA i nie masz pewności czy jest mono lub stereo to koniecznie należy podłączyć go do kina przewodem typu "Y" .Jeśli okaże się że jest to konstrukcja stereofoniczna to poprzez podłączenie jednym RCA głośnik sub niskotonowy zagra tylko połową mocy a w dodatku dźwięk z przetwornika w ekstremalnych sytuacjach w trakcie burzliwych scen zagra jak pierdziawka bo jedna cewka nie będzie w stanie nadać ciężkiej membranie prawdziwego kopa, przez co cały dźwięk straci na ekspresji.Kolega czester15.30 dobrze chciał ale niestety mu nie wyszło (mi również czasami nie wychodzi :)) bo jego rada była zapewne oparta na wiedzy z internetu która niestety nasiąknięta jest właśnie takimi "banialukami". A jeśli chodzi o przewód to radzę kupić dobrze ekranowany "Y" ,ekranowany by uniknąć indukowania się ładunków z innych przewodów np:zasilających aby nie powstało wzbudzenie układu objawiające się przykrym buczeniem. Życzę owocnej zabawy a co złego to nie ja.

Edytuję ponieważ autor wątku pytał o "jakąś dobrą firmę" .Przewody do posiadanego sprzętu należy dobierać rozsądnie i z rozwagą, wśród fachowców przyjmuje się zasadę ,że przyzwoity przewód analogowy powinien kosztować 10% wartości podpiętego przezeń urządzenia, czyli jeśli kupisz sub bas w cenie 1000zł to słusznym wyborem będzie zakup przewodu w okolicach 100zł. Oczywiście zasada ta dotyczy TYLKO przewodów analogowych i jak najbardziej znajduje uzasadnienie w praktyce. Pozdrawiam

Edytowane przez fitarkus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurcze , wprowadziłem w błąd pytającego .Sorki Pytający.

Fitarkus dobrze się czego nowego dowiedzieć , do tej pory myślałem , że jest jeden wzmacniacz , sygnał mono itp.

Ta moja wiedza pochodzi z ze sklepu audiofilskiego , gdy kupowałem dawno temu sub i kabel.

W moim subie pewnie obojętne jest jakim kablem się podłączy . Tak mi tłumaczył sprzedawca ( pytałem się do czego te wejścia kanał R i L )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nezle :/

Teraz trzeba kupić drugi kabel afff typu Y.

Na subie mam dwa wejscia rca lewy i prawy i do tego L/R IN, L/R OUT.

PS:Upatrzyłem sobie RCA Y "Oehlbach NF1 Y. No chyba bedzie dobry. Szkoda tylko że sie wykosztowałem na tego ACOUSTIQUE QUALITY. (może sie kiedyś przyda).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde własnie sobie oglądałem kable na allegro i wypatrzyłem rozdzielacz RCA-Y. Czy bedzie to dobre rozwiązanie? (oczywiscie rozdzielacz bym kupił jakiś markowyn a nie jakiś szajsik).

Czy nie kombinować i kupić nowy Y ?. Zależy mi żeby nie stracić jakości na tym rozdzielaczu.

Z góry dziękuje za odpowiedzi i przepraszam za marudzenie hihi.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde własnie sobie oglądałem kable na allegro i wypatrzyłem rozdzielacz RCA-Y. Czy bedzie to dobre rozwiązanie? (oczywiscie rozdzielacz bym kupił jakiś markowyn a nie jakiś szajsik).

Czy nie kombinować i kupić nowy Y ?. Zależy mi żeby nie stracić jakości na tym rozdzielaczu.

Pozdrawiam.

Basek jak będziesz mia okazję tanio kupić w jakimś sklepie ( w elektroniku można spotkać takie wyroby do 10 zł. ), taki adapter :

http://xarchiwum.pl/rozdzielacz-rca-cinch-2-wtyk-gniazda-i1405916523.html

Mógłbyś sprawdzić czy basy się poprawią ? ( jeżeli sub jest tej konstrukcji co fitarkus pisał , to powinieneś jednak na tym słabym rozdzielaczu wyczuć różnicę ),

Jeżeli nie jest u Ciebie krucho z kasą to dla świętego spokoju kup od razu lepszy kabel Y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam.

Witam. Dokładnie jak napisał czester15.30, kup jakikolwiek tani rozdzielacz do testu, (10 zł to niewielka cena za wiedzę)zapodaj muzykę i w trakcie grania podłącz lub odłącz przewód drugiego kanału (nie obawiaj się nic się nie stanie) pamiętaj tylko by nie przesadzać z potencjometrem głośności sub basu ,jeśli w trakcie podłączania i odłączania przewodu do jednego z wejść suba wyczujesz różnicę głośności to gratuluję bo dopiero teraz przekonasz się jak gra Twój nowy sub bas. Oczywiście w wypadku powodzenia eksperymentu zalecam zakup jakiegoś przyzwoitego przewodu (nie przyzwoitego rozdzielacza tylko przyzwoitego przewodu ,w całości).Oehlbach to dobra firma ,sam używam bo ma niesamowicie dobrze ekranowane przewody.Jeszcze raz powtórzę na koniec, jeśli eksperyment się uda to kup przewód nie przejściówkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie kupiłem kabel OEHLBACH NF1 Y. (jak dojdzie podziele sie wrażeniami).

DZIĘKUJE za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden kabel nie zamieni magicznie sygnału mono (z gniazda sub pre-out) na sygnał stereo. Jedyne co robi kabel typu "Y" to rozdziela sygnał na dwa kanały (czyli mamy 2x mono). Chyba, że fitarkus pisze o amplitunerach, które mają wyjścia stereofoniczne dla suba, ale wtedy kupujemy tradycyjny kabel dwukanałowy.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za info.

Kabelek Oehlbach gra bardzo fajnie i oczywiście macie racje że nie zrobi cudów, ale dobry kabel to zawsze o niebo lepszy od prostego kabla za pare zł. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,
Posiadam subwoofer od zestawu kina domowego wharfedale dx1 hcp 5.1 i kupilem przewod do subwoofera melodika Y i zastanawiam się czy dobrze zrobiłem bo gra bardzo glosno po skalibrowaniu przez amplituner denon x4000 niz w stosunku do pojedynczego kabla jaki miałem wcześniej... glosnosc mam na jakieś 20% pytanie czy jak posiada subwoofer wejście R LFE i lewy czincz pojedynczy juz bez LFE to podlaczenie kablem Y jest prawidlowe?. Odcięcie na subwooferze ustawilem na maxa czyli crossover 150hz i chyba po podłączeniu tego dodatkowego kanału odcięcie jest na 150hz a tylko kanal R LFE kontroluje amplituner odcięcie crossover na 120hz czy się mylę...?.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest głośniej bo do sub idzie więcej prądu, i tyle.

Amplituner steruje całym sygnałem jaki nim idzie, niezależnie jaki to kabel.

Równie dobrze możesz jednej wtyczki do sub nie podłączać i wyjdzie na to samo jak byś miał kabel pojedynczy.

Po co ten kabel kupiłeś skoro miałeś wcześniej normalny? po to masz w instrukcjach praktycznie każdego suba i amplitunera nakaz stosowania pojedynczy kabel aby go stosować.

Edytowane przez D4r3KS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem bo miałem za krotki i potrzebowałem dłuższego przewodu. Po powrocie do domu odłączę to dodatkowe złącze i z kalibruje jeszcze raz cale kino.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana kabla nie wymaga kalibracji, możesz zostawić podłączone dwa po co ma latać jeden cinch luzem. Tak jak mówię zyskujesz na tym głośność bo idzie na sub więcej prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. Pytam tylko z tego powodu żeby wzmacniacz w glosniku się nie spalił albo uszkodził. Ale jak moze byc tak jak jest to dobrze. Zostawię podlaczone 2 czincze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi