Skocz do zawartości
MefistoFX

Samsung LE37C530 jako monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

moge okazyjnie zakupic tego samsunga. Glownie sluzylby jako monitor, podlaczylbym go rowniez do konsoli oraz glosnikow. W zwiazku z tym mam kilka pytan, poniewaz nie mam za bardzo jak przetestowac tego sprzetu. Dzis wieczorem dopiero dowiem sie jaka siedzi w nim matryca i tutaj chcialbym sie dowiedziec czy CMO jest naprawde taka slaba jak wyczytalem? Ogolnie jako monitor, ktora bylaby lepsza auo, spva czy cmo? Chcialbym rowniez zapytac sie czy jak na 37" oraz rozdzielczosc fhd czytanie tekstu bardzo by przeszkadzalo? Ogolnie malo co moge sie dowiedziec o tym monitorze i chcialbym sie dowiedziec jak najwiecej przed zakupem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AUO i CMO to nazwy firm, SPVA to jedna z odmian matryc VA. Trudno jest porównywać firmy z typem matrycy, szczególnie, że obie firmy i ich matryce, które chcesz porównywać, również są typu "VA".

Do pracy monitorowej nie powinieneś się przejmować co za matryca tam siedzi, akurat SPVA Samsunga z całej grupy będą najwolniejsze. A i panuje opinia, że matryce AUO i CMO w tym konkretnym 37 calowym przypadku, będą dawać bardziej ostry obraz. Lepiej będą odcinać kontury czcionek.

Matryca SPVA Samsunga będzie mieć lepszy bezwzględny poziom czerni, ale to Cię chyba niespecjalnie powinno martwić w przypadku pracy monitorowej.

Prędzej bym się martwił tym, że jest praktycznie 98% prawdopodobieństwa, że inwertery w 37 calowym Samsungu będą brzęczeć zauważalnie przy niższym podświetleniu, co przy pracy jako monitor bliskiego pola, może być uciążliwe.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, czyli tak to jest z tymi martycami. Czyli wychodzi na to, ze w tym 37" bedzie albo matryca od auo, cmo badz od samsunga. Jezeli chodzi o matryce samsunga a dokladniej to, ze jest najwolniejsza bedzie mialo wplyw na wiekszy input lag? Chodzi o to, ze bede na tym telewizorze rowniez gral na konsoli jak i pc. Komputer jest mocny, tak wiec chcialbym miec zagwarantowany komfort podczas grania i duze opoznienia wyswietlanego obrazy beda przeszkadzac. O brzeczeniu akurat wiem i mysle, ze nie bedzie to problem o ile brzeczenie naprawde nie jest glosne. Akurat moj samsung t260hd rowniez wydobywa z siebie dzwieki podczas pracy na komputerze kiedy regulator glosnosci jest ustawiony na wysokim poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam C650 jako monitor i jestem zadowolony,nic nie brzeczy a gry w opcji obrazu-dynamiczny-jest naprawde spoko.Mam karted HD5770,filmy tez spoko...rozdziałke normalnie mam ustawiona na 1440X900.W innych to albo sa paski na górze i dole (jakby16:9)A w wiekszych np 1600X1200 to poprostu literki za małe.jak dlamnie.Wydaje mi sie ze smiało moze brac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, ze C650 to seria wyzsza :) Jezeli masz paski a ich nie chcesz to mussiz pobawic w autoskalowanie. Do grania preferuje 1920x1200 lecz teraz po zmianie bedzie to tylko fhd. Lecz wlasnie chodzi mi o matryce, jezeli samsunga jest wolniejsza to komfort gry moze byc slaby a na tym rowniez mi zalezy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1920X1200 to kompa mam za słabego..dwie gry ida mi płynnie w tej rozdzielczosci.Ale koncerty,filmy sciagam w 1080p i biore opcje w karcie na HDTV na 1080p i jest oki.Chociaz jak zrzuce na pena i podepne do Tv to wydaje mi sie ze obraz jest jeszcze lepszy ale to tak na marginesie.Jestem laikiem w tych sprawach i te atoskalowanie to nawet nie wiem gdzie szukac ale jak dla przecietnego odbiorce to mi odpowiada ten telewizor jako monitor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, czyli tak to jest z tymi martycami. Czyli wychodzi na to, ze w tym 37" bedzie albo matryca od auo, cmo badz od samsunga. Jezeli chodzi o matryce samsunga a dokladniej to, ze jest najwolniejsza bedzie mialo wplyw na wiekszy input lag? ...

W 37 calach nie ma szans na matrycę Samsunga, Samsung nie produkuje matryc w tym rozmiarze.

Najwolniejsza matryca w sensie czasu reakcji, dla specyficznych przejść tonalnych będzie smużyć. Ale jak wyżej napisałem, 37 cali te dywagacje nie dotyczą, bo nie ma takich matryc Samsunga.

Problem masz zatem z głowy :).

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam C650 jako monitor i jestem zadowolony,nic nie brzeczy a gry w opcji obrazu-dynamiczny-jest naprawde spoko.Mam karted HD5770,filmy tez spoko...rozdziałke normalnie mam ustawiona na 1440X900.W innych to albo sa paski na górze i dole (jakby16:9)A w wiekszych np 1600X1200 to poprostu literki za małe.jak dlamnie.Wydaje mi sie ze smiało moze brac.

Wszystko zależy od przekątnej. W 37 calach praktycznie zawsze brzęczą, w 40 praktycznie nigdy. Ot taka dziwna zależność.

i Należy rozróżnić pracę monitorową jako typowy monitor do pracy z tekstem i grafiką, a monitor w sensie telewizyjnym do gier i konsoli. Bo 2 różne sprawy. Do zwykłej pracy w nienatywnej rozdzielczości i w trybie dynamicznym, to przecież za przeproszeniem pawia można puścić.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, w sumie nie rozumiem. Telewizor w 5% bedzie sluzyl do pracy z tekstem, reszta to przegladanie internetu, filmy, gry. Czyli wychodzi na to, ze wg. Ciebie do zwyklej pracy sie nie nadaje lecz do filmow i gier tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich!

Od jakiegoś czasu przeglądam wątki dotyczące TV samsunga, ponieważ chcę kupić Samsung LE32C550 jako monitor do kompa, wiec się trochę podepnę.

W samsungach są matryce AUO, CMO, SPVA(od samsunga).

Tak jak napisał SlawekR w 37" nie ma matryc od samsunga (na którą jestem jak na razie zdecydowany), które cieszą się najbardziej pozytywnymi opiniami. Z powodu braku SPVA w 37" niektórzy rezygnowali z tej wielkości i brali 40". Ogólnie same pozytywy były pod katem SPVA: lepsze kąty, lepsza czerń, mały input lag (lepiej do gier).

Teraz pytanie: Czy do 32" samsung wstawiał swoje SPVA i jaki input lag jest w TV LE32C550?

Czy ktoś może się orientuje czy i gdzie w Szczecinie mają ten model TV, oszczędziło by mi to szukania, bo i tak muszę 50 km dojechać :P

Edytowane przez pigula630

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz sie dowiedzialem, ze w tej mojej sztuce jest AUO. Znajomy ma 32" c530 z ta matryca i bardzo sobie ja chwali. Inny ma w 40" c550 CMO i tez mowi, ze nie narzeka jak podlaczy pod niego laptopa. Chcialbym sie wiecej o tym AUO dowiedziec nt. input laga oraz samych informacji dot. kolorow. Wyczytalem, ze srednio taka matryca wypala sie po okresie 2lat - powstaja czarne smugi(?)

Edytowane przez MefistoFX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Youtube (2min 29sek) samsung z matryca AUO input lag co prawda w 32" ale zawsze:

Opinie o AUO nie są złe, porównywalna do samsungowej SPVA najgorzej wypada CMO i piszą żeby jej unikać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie siedze sobie na tym telewizorze oraz po kupnie kabla dvi->hdmi wystepuje cos dziwnego - podczas siedzenia na tym kablu i na tym zlaczu glosniki po prostu pierdza. Jak podlaczylem tam konsole - wszystko bylo ok. Wychodzi na to, ze wina jest kabel czy jakies przepiecia badz cos innego? Jak wyciszam - jest ok. Po prostu nie chce miec juz jakiegos wiekszego problemu na wstepie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi