Skocz do zawartości
  • 0
pauldim

Telewizor czy monitor?

Pytanie

Witam. Mam ciekawy problem, na który nie mogę uzyskać od nikogo odpowiedzi.

Kupiłem monitor Samsung 2330HD z tunerem Tv, który ma 2 wejścia HDMI (jako DVI) ale nie ma złącza DVI.

Jego natywna rozdzielczość to 1920 na 1080 (czyli 1080p). Po podłączeniu do komputera poprzez kabel DVI do HDMI, obraz na monitorze jest zniekształcony i wychodzi poza ramkę wyświetlacza. Po ustawieniu opcji: dopasuj do ekranu, obraz mieści się w ramce, ale dalej jest zniekształcony (złe kolory, nieczytelny tekst, odbicia - paskudny obraz). Przecież to jego natywna rozdzielczość!

Bardzo mnie to zdziwiło i zacząłem kombinować. Wgrałem najnowsze sterowniki do karty graficznej 5750 i monitora; Zmieniłem sposób podłączenia na HDMI do HDMI; zmieniłem wejście HDMI z 1 na 2. Dalej ten sam zniekształcony obraz. Myślałem, że to wina karty graficznej, ale podłączyłem inny komputer z kartą 6850. Dalej to samo.

Zdesperowany wymieniłem monitor z Samsunga na LG ale z wejściem DVI i tu bingo, wszystko działa pięknie i cudownie w tej rozdzielczości.

Moje pytania brzmią,

1. Jaka jest różnica między DVI a HDMI? Skoro nie ma, jak piszą wszyscy to dlaczego jest taki słaby obraz w 1080p?

2. Dlaczego Samsung wypuszcza takie monitory, skoro one nie wyświetlają prawidłowo rozdzielczości natywnej?

3. Dlaczego wprowadza się HDMI w komputerach, skoro obraz nie jest wyświetlany 1 piksel do 1 na telewizorach i monitorach?

4. Po jaką cholerę telewizory zmieniają sobie sygnał cyfrowy ze złącza hdmi? Powinien on być wyświetlany 1:1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na monitorze wyłącz opcję dopasowania do rozmiarów ekranu. A w karcie graficznej wyłącz overscan. W sterownikach karty wymuś 1920x1080 w 60Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

w tym LG co masz jak podłączysz przez HDMI przypisz wejściu nazwę PC i będziesz miał sygnał który się mieści w ramce po hdmi i będziesz miał dźwięk na jednym kablu z obrazem , ustaw powielenie ekranów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam

Mam Sama P 2470 HD

Nie wiem co po.....ś ale nigdy nie miałem tego typu problemów.

Mało tego mam podłączone DVI>DVI wer D i też mam na jednym kablu dzwiek.

W Kompach to normalka.

Pozdrawiam :D

Edytowane przez Osama.B.L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam

Mam Sama P 2470 HD

Nie wiem co po.....ś ale nigdy nie miałem tego typu problemów.

Mało tego mam podłączone DVI>DVI wer D i też mam na jednym kablu dzwiek.

W Kompach to normalka.

Przecież nie chodzi mi o podłączenie DVI do DVI, bo ono chodzi dobrze. Przypadek dotyczy samsunga który nie ma DVI wejścia. Po HDMI jest żle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Na monitorze wyłącz opcję dopasowania do rozmiarów ekranu. A w karcie graficznej wyłącz overscan. W sterownikach karty wymuś 1920x1080 w 60Hz.

Sprawdzę to wyłączenie overscan. wydaje mi się, że nie było takiej opcji. A kartę wymusiłem na tej rozdzielczości i obraz jest zły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Zadałem 4 pytania i jak do tej pory nie uzyskałem odpowiedzi.

Chcę uzyskać odpowiedź dlaczego firmy zastępują dvi na hdmi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

.....

Chcę uzyskać odpowiedź dlaczego firmy zastępują dvi na hdmi.

Ponieważ HDMI jest nowszym standardem.

Ponieważ HDMI jest mniejsze, zajmuje mniej miejsca, a jest tendencja do miniaturyzacji. Niebawem zresztą, zostanie zastąpione przez mini display port.

Ponieważ po HDMI przesyłany jest dźwięk do monitorów/telewizorów z obsługą dźwięku. Tak samo jak w Twoim przypadku.

A może Twój problem jest bardziej trywialny. Samsung już od lat konstruuje telewizory/monitory tak, że tylko jedno z gniazd HDMI potrafi pracować w trybie monitorowym DVI. Napisałeś, że Twój monitor ma 2 gniazda HDMI. Próbowałeś na drugim? W Samsungach zawsze działa to tylko na jednym, wybranym, gnieździe. Na innych nie ma szans, one pracują trybie "telewizor wysokiej rozdzielczości", a nie w trybie monitorowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Zmieniłem wejście HDMI z 1 na 2. Nie było różnicy. Zresztą na wejściach hdmi były podpisane oba: HDMI (DVI).

Poprosiłem kolegów, aby podłączyli komputery do telewizorów poprzez hdmi i taki sam efekt mają. Słaby obraz. Oczywiście rozmawiamy o rozdzielczości 1080p czyli 1920 x 1080.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam

Zobacz tu masz wersje styków DVI

http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface

Ja mam na pewno DVI- D dual link.

Sprawdź jak to wygląda na twojej przejściówce.

Jak być powinno w przypadku przejścia na HDMI to ja za głupi niestety jestem, pewno kol Sławek R będzie wiedział.

Może tu jest jakiś bąbel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Zmieniłem wejście HDMI z 1 na 2. Nie było różnicy. Zresztą na wejściach hdmi były podpisane oba: HDMI (DVI).

Poprosiłem kolegów, aby podłączyli komputery do telewizorów poprzez hdmi i taki sam efekt mają. Słaby obraz. Oczywiście rozmawiamy o rozdzielczości 1080p czyli 1920 x 1080.

Skoro wejścia są opisane jako hdmi/dvi, to muszą działać w trybie monitorowym DVI. Po to producent zaznaczył, żeby ten fakt podkreślić. Coś, gdzieś robisz nie tak, ale nie mam pojęcia co i gdzie, za mało danych "środowiskowych" całego systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam

Zobacz tu masz wersje styków DVI

http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface

Ja mam na pewno DVI- D dual link.

Sprawdź jak to wygląda na twojej przejściówce.

Jak być powinno w przypadku przejścia na HDMI to ja za głupi niestety jestem, pewno kol Sławek R będzie wiedział.

Może tu jest jakiś bąbel.

Kabel tu nie ma znaczenia, bo przy podłączeniu hdmi do hdmi było tak samo. Kabel mam pełny Dvi - D.

Robiłem eksperymenty u kolegi i wygląda na to, że winne są karty graficzne w komputerach. Podłączyliśmy komputer do monitora przez dvi do dvi, następnie odpięliśmy ten kabel i podłączyliśmy kabel dvi do hdmi. Obraz był ok. Zmartwiłem się bo myślałem, że tylko u mnie jest źle. Na szczęście zresetowaliśmy komputer i po restarcie okazało się, że obraz jest tak samo zły jak u mnie na tym samsungu. Komputer wykrył, że karta jest podłączona do hdmi i zamiast polepszyć to zepsuł obraz (wykrywa monitor ja hdtv). Przepięliśmy na kabel dvi ustawiliśmy w profilach karty aby wymusić 1920 x 1080 przy 60 Hz i znowu zamieniliśmy kable. Po restarcie to samo zły obraz i karta wykrywa hdtv zamiast monitora i daje 1080p zamiast 1920 x 1080. Ewidentnie daje obraz jak na telewizor, ale dlaczego go zniekształca? Po jaką cholerę? Wygłąda na to, że karty graficzne usilnie po podłączeniu hdmi wyświetlają jakiś dziwny obraz. On ma kartę nVidię gtx220 a ja mam AMD (Ati) 5750 i 6850 - dosyć nowe karty. Profil, który stworzyliśmy wcześniej po przełączeniu na niego, wypisał komunikat, że nie można go użyć dla tego urządzenia.

Wniosek z tego jest taki, że wygląda na to że hdmi od dvi nie różnią się budową ale karty graficzne interpretują hdmi jako telewizor a nie monitor i pierdzielą sprawę, psują obraz.

Do sprawdzenia wniosek! Jak możecie to sprawdźcie to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi