- 0
Zaloguj się, aby obserwować tę zawartość
Obserwujący
0
Telewizor czy monitor?
Pytanie zadane przez
pauldim
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zaloguj się, aby obserwować tę zawartość
Obserwujący
0
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
Witam. Mam ciekawy problem, na który nie mogę uzyskać od nikogo odpowiedzi.
Kupiłem monitor Samsung 2330HD z tunerem Tv, który ma 2 wejścia HDMI (jako DVI) ale nie ma złącza DVI.
Jego natywna rozdzielczość to 1920 na 1080 (czyli 1080p). Po podłączeniu do komputera poprzez kabel DVI do HDMI, obraz na monitorze jest zniekształcony i wychodzi poza ramkę wyświetlacza. Po ustawieniu opcji: dopasuj do ekranu, obraz mieści się w ramce, ale dalej jest zniekształcony (złe kolory, nieczytelny tekst, odbicia - paskudny obraz). Przecież to jego natywna rozdzielczość!
Bardzo mnie to zdziwiło i zacząłem kombinować. Wgrałem najnowsze sterowniki do karty graficznej 5750 i monitora; Zmieniłem sposób podłączenia na HDMI do HDMI; zmieniłem wejście HDMI z 1 na 2. Dalej ten sam zniekształcony obraz. Myślałem, że to wina karty graficznej, ale podłączyłem inny komputer z kartą 6850. Dalej to samo.
Zdesperowany wymieniłem monitor z Samsunga na LG ale z wejściem DVI i tu bingo, wszystko działa pięknie i cudownie w tej rozdzielczości.
Moje pytania brzmią,
1. Jaka jest różnica między DVI a HDMI? Skoro nie ma, jak piszą wszyscy to dlaczego jest taki słaby obraz w 1080p?
2. Dlaczego Samsung wypuszcza takie monitory, skoro one nie wyświetlają prawidłowo rozdzielczości natywnej?
3. Dlaczego wprowadza się HDMI w komputerach, skoro obraz nie jest wyświetlany 1 piksel do 1 na telewizorach i monitorach?
4. Po jaką cholerę telewizory zmieniają sobie sygnał cyfrowy ze złącza hdmi? Powinien on być wyświetlany 1:1.
Udostępnij tę odpowiedź
Odnośnik do odpowiedzi