Skocz do zawartości
Choco

Telewizor LCD LED 37 cali - 2500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Stoję przed wyborem telewizora LCD z podświetleniem LED.

Odbiornik będzie "oglądany" z około 2-2,5 metra.

Wstępnie wybrałem TV Samsunga, a mianowicie model UE37C6500, jednak ma jedną dla mnie wadę, błyszczącą matrycę, co może utrudniać oglądanie...

Ponieważ odbiornik będzie stał blisko okna, co prawda oglądany głównie, a raczej tylko wieczorem (wtedy rolety i git), dlatego nie wiem czy brać to pod uwagę.

Proszę o pomoc. Jeśli chodzi i o inne "parametry", to fullhd byłoby miło mimo faktu, że mało ludzi rozróżnia HD a FullHD...

Na chwilę obecną TV byłby podłączony do kablówki analogowej... Za jakiś czas cyfrowej, a być może HD z n.

Ah i na koniec. Spotkałem się z takim zjawiskiem rozciągania nienaturalnego obrazu. Na pewno ma na to wpływ jakość sygnału, ale także z tego co widzę wymiary TV, np. taki 37 cali ma 90 cm szerokości, a 55 wysokości a 40" już 95 szerokości, ale z kolei 65 wysokości (zresztą te parametry się zmieniają nawet w obrębie jednego producenta). Wolałbym coś wchodzącego bardziej w kwadrat aniżeli prostokąt...

Doradźcie coś, bo już się człowiek zmęczył, a to ma być przyjemność...

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

37 cali z 2,5 metra to mało. Duża za mało...

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tymi wymiarami, a już kwadratowy telewizor to czysta abstrakcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy, że 37 cali to za mało na 2,5 metra?

Chodzi o to, że niektóre telewizory są proporcjonalnie szersze i niższe niż podobne większe jeśli chodzi o cale.

Kurka. Pomożecie jeszcze doradzicie z tymi matowymi, bo forum tylko po rejestracji, a posucha jakaś :D...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to, że niektóre telewizory są proporcjonalnie szersze i niższe niż podobne większe jeśli chodzi o cale.

Dalej nie wiem o co Ci chodzi. O wielość obudowy? Bo przecież ekrany są takie same, wszystkie mają proporcje 16:9.

Tak jak napisałem 37 cali to zdecydowanie mało z takiej odległości. Ja mam 46 z 2 metrów i jest ok.

Edytowane przez blue_voyager

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja oglądam z 3,5 m 50". Potwierdzam, 37" to stanowczo za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ale zostańmy przy 37, góra 40 do 3000 zł. Co polecacie. Znajdzie się jakiś LED z bravia engine 3 od sony z matem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co się tak uparłeś na LED ? Kup sobie SONY 40EX500 - jest to bardzo dobry model CCFL z matrycą półmatową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ja się uparłem, Rodzice, co prawda mam już parę lat na karku, ale poprosili mnie o opinie, a raczej sam ich powstrzymałem, bo po wizycie w markecie byli gotów kupować jakiś nie wiadomo co za 5000 zł i okulary 3d do tego... Puścić do sklepu... Więc im wytłumaczyłem, że nie warto... Budżet 3000 zł, a LED, bo już sobie wbili, że LED to lepsze i mniejszy pobór, takim nie przetłumaczysz :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten LG ma straszny design...

Pozostaje ten sony, ale to nie led, zużycie prądu 2 x większe jak przy samsungu :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zdecydują się na samsunga ue37c6500...

Jeśli ktoś miał z nim do czynienia niech coś skrobnie, mimo błyszczącej matrycy, fajnie się prezentował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten LG ma straszny design...

Pozostaje ten sony, ale to nie led, zużycie prądu 2 x większe jak przy samsungu :(.

Faktycznie ten samsung to taki super-hiper LED że ho ho ! Prawdziwe LEDy to tylko i wyłącznie RGB ledy (kosztują 2x więcej), a nie marketingowe chwyty Edge Led jak model, który wymieniasz... Widać reklama czyni cuda :D

Gdzie Ty widzisz 2x większe zużycie ?

Jak już porównujesz to bierz pod uwagę takie same wymiary czyli 37 cali:

Samsung: max 77W

http://www.skapiec.pl/site/cat/99/comp/962402_techniczne

Sony: max 92W

http://www.skapiec.pl/site/cat/22/comp/889162_techniczne

Zużycie wychodzi więc nie 50% ale 20%, co przy różnicy cenowej (500zł), podczas normalnego czasu oglądania pewnie zwróci Ci się po 10 latach ;)

Pamiętaj że TV rzadko kiedy pobiera max tego co podaje producent, chyba że wyświetlisz biały ekran.

--------------------

Porównując 40 calowe pewnie różnica poboru mocy wyjdzie też około 20% (nie chce mi się sprawdzać).

Edytowane przez moonfall84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hah, wydrukowałem Twojego posta i być może wybór padnie na sony ex500, choć już ten samsung miał być zamawiany, bo w sklepie go widzieli i nieźle się ponoć prezentował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, po dzisiejszej wizycie w sklepie EX500 mnie zawiódł, całe szczęście, że go nie zamówili, obraz wyraźnie odstawał od tych telewizorów, które stały obok... Nie wiem czym to spowodowane, możliwe, że złym ustawieniem TV, ale w każdym bądź razie wszystkie na ścianie miały ten sam kanał i z przykrością stwierdzam, że ten sony wg mnie był najgorszy, mydlany, poszarpany, rozmazany obraz... "Naciągany" led samsunga po prostu go zmiażdżył i chyba mimo glare zwycięży w tym pojedynku...

Dziwne, bo w Internecie miał naprawdę mnóstwo pozytywnych opinii, tym samym rozczarowanie jest większe.

Jeszcze pytanie odnośnie odtwarzania materiału wideo z dysku zewnętrznego (taki np. z lustrzanki nagrany mający 10 Gb materiał). Trzeba dysk przerobić na NTFS nie będzie problem z odczytywaniem po kablu usb??

Edytowane przez Choco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a oglądałeś ten brzydki le5500?

jak ci w nim obraz się widział? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego LG nie miałem okazji niestety.

to jak będziesz miał okazję to rzuć okiem,naprawdę warto :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurdę teraz czytam o samsungu c6500 i ponoć są jakieś problemy z nierównym podświetleniem matrycy. To jakiś dramat. Już nie wiadomo co doradzić do 3000 zł. Poratujcie ludzie, bo masakra... Teraz przeczytałem o PANASONIC TX L 37 E 30, co o nim myślicie?

Edytowane przez Choco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jestem na kupnie TV i właśnie zastanawiam się nad tym Panasoniciem. Osoby które już go mają bardzo go sobie chwalą a i w testach wypada bardzo dobrze. Obraz HD wiadomo, że rewelacja. Skalowanie SD też super. Kąty ponoć jak na tąklase też super, 200hz no i ma podświetlenie LED więc pewnie rodzice się ucieszą. Cenowo też dobrze dla Ciebie bo 42 cale kosztuje na necie okol 2800-2900zl. Sam jeszcze zastanawiam się nad TV Sharp le320e (LED), Samsungiem C650 (tyle że to nie mat) i Toshiba vx733.

@AR-kadius - a ten LG w porównaniu do tych modeli co wymieniłem jest wart zainteresowania? Jak ten model radzi sobie z obrazem SD i analogiem?

Pozdrawiam

Edytowane przez Feniks1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest naprawdę godny uwagi :)

Edytowane przez AR-kadius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AR-kadius - A jakieś jeszcze inne modele z LG lub Philipsa jesteś w stanie polecić? Potrzebuje TV w przedziale 37-42 cale, minimum 100hz, i żeby dobrze odbierał kanały SD i HD. Czy te propozycje które podałem są optymalne?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają już tego Panasonica 37 cal z serii e30e.

Wygląda ładnie, materiał hd odbiera nieźle. Menu Viera zarąbiście intuicyjne, brak problemów z czytaniem zdjęć czy filmów z zewnętrznego dysku.

Niestety kanały z kablówki analogowej zostawiają wiele do życzenia (a pisząc po ludzku, materiał jest gorszy od tego wyświetlanego na starym kineskopie sony). Podobnie jest z DVD. LCD to jednak natywna rozdzielczość i telewizja HD/materiał HD. Niedługo będzie zmiana na cyfrową kablówkę i być może wykupi się jakieś kanały HD to się oceni. Na razie są zadowoleni, z tego co widziałem telewizor bardzo fajny (design, opcje, radzenie sobie z zewnętrznymi dyskami, odtwarzanie materiału HD).

Nie widziałem żeby było jakieś nierówne podświetlenie od dołu.

Kilka fot:

panas3.jpg

panas1.jpg

panas2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi