Skocz do zawartości
a_k_o

LCD, LED a czas reakcji matrycy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawia mnie jedna rzecz. Wezmy np dwa modele UE46C6500 i LE46C650. W sklepie sprzedawca zapewnial mnie ze te telewizory maja identyczna matryce a roznia sie jedynie sposobem podswietlania (diody/swietlowki). Gdzies na iternecie czytalem ze ten pierwszy ma lepszy czas reakcji matrycy. Czy rodzaj podswietlania ma na to wpływ? Druga sprawa ktora mnie zastanawia to to czy na czas reakcji matrycy ma wplyw jej wielkosc?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacznijmy od tego że jakie identyczne matryce?

jak już tak czytasz w internecie to poczytaj jaka jest loteria z matrycami w samsungach

krótko mówiąc sprzedawca miał takie pojęcie o tv jak ty

jedyne z czym miał pojęcie to z rodzajem podświetlenia bo na kartce miał pewnie wypisane z podstawowymi parametrami i ceną tv :) i tylko to by ci jakiś pchnąć :)

czy to był sklep rtv euro agd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rodzaj podświetlenia ma wpływ na rodzaj podświetlenia i wyłącznie na rodzaj podswietlenia :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze powiedziane :lol: :lol: :lol: no bo na co innego? :)

Chociaż...jak bardzo nierównomierne to może mieć wpływ na stres ;)

Edytowane przez qwerty1973

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już tak czytasz w internecie to poczytaj jaka jest loteria z matrycami w samsungach

Wiem dobrze jaka jest loteria. Chodzi mi o przypadek kiedy dwa modele sa zaopatrzone w matryce SAMSUNGA np:

UE46C6500 - BN07-00860A,SAMSUNG,LTF460HJ03,SSEZJT,8bit,46,16.7

LE46C650 - BN07-00816A,SAMSUNG,LTF460HJ01,SSEZJS,8bit,46,16.7

SAMSUNG niestety na swojej oficjalnej stronie nie podaje czasu reakcji matrycy swoich telewizorow. Szukalem na roznych stronach z testami. Raz czytam ze UE46C6500 ma czas reakcji 2ms a raz ze 5ms. Z kolei na temat LE46C650 udalo mi sie znalezc jedynie ze ma czas reakcji 5-6ms. Chodzi mi tylko o to zeby kstos mi wytlumaczyl skad to sie bierze i ewntualnie podal prawdziwe czasy reakcji dla tych modeli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu jest zagadka z czasem reakcji,ale jedno co wiesz to jaki tv ma kontrast dynamiczny :) a ma ( Mega Contrast ) jedno czego będziesz mógł się spodziewać jak kupisz taki tv że może będziesz miał ( Mega TV z mega obrazem,mega dźwiękiem i mega bajerami ) :lol:

ale patrząc na dwa modele innej firmy LD650 i LE5500 z tymi samymi matrycami(IPS) LED i CCFL mają taki sam czas reakcji 2,4 ms

tak więc możesz się też spodziewać że czas reakcji w/w samsungach będzie taki sam,a jaki?

Pewnie MEGA THE BEST bardzo,ale to bardzo szybki :)

Edytowane przez AR-kadius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem dobrze jaka jest loteria. Chodzi mi o przypadek kiedy dwa modele sa zaopatrzone w matryce SAMSUNGA np:

UE46C6500 - BN07-00860A,SAMSUNG,LTF460HJ03,SSEZJT,8bit,46,16.7

LE46C650 - BN07-00816A,SAMSUNG,LTF460HJ01,SSEZJS,8bit,46,16.7

To, że dwa urządzenia są wyprodukowane przez jednego producenta, nie daje nam podstaw do wysnuwania wniosków na temat ich właściwości użytkowych.

Posłużę się przykładem samochodowym. Informacja: "Dwa samochody marki Volkswagen, jeden benzynowy, drugi Diesel", to nadal zbyt mało, aby określić, który z nich będzie lepszy. Marka i rodzaj silnika to za mało. Diabeł tkwi w szczegółowych rozwiązaniach technicznych i sprzęcie towarzyszącym.

W telewizorach jest tak samo, matryca nie istnieje bez elektroniki, a na obecnym poziomie zaawansowania i jakości samych matryc, to głównie elektronika i procesory syngałowe, kształtują efekt końcowy.

SAMSUNG niestety na swojej oficjalnej stronie nie podaje czasu reakcji matrycy swoich telewizorow. Szukalem na roznych stronach z testami.

I dobrze, że nie podaje. Musieliby już zejść do wartości ujemnych w swoim marketingowym pędzie ku cyferkom. A wartość informacyjna tego "parametru" już od dawna stała się zerowa.

Raz czytam ze UE46C6500 ma czas reakcji 2ms a raz ze 5ms. Z kolei na temat LE46C650 udalo mi sie znalezc jedynie ze ma czas reakcji 5-6ms. Chodzi mi tylko o to zeby kstos mi wytlumaczyl skad to sie bierze i ewntualnie podal prawdziwe czasy reakcji dla tych modeli :)

Znam jednego gościa, co już tę kwestię objaśniał. Czytałem o tym gdzieś w internecie, czekaj, czekaj, może sobie przypomnę.... O przypomniałem sobie gdzie o tym czytałem ;):

http://hdtvpolska.com/topic/13669-kupujemy-telewizor-czyli-poradnik-co-kupowac-i-jak-kupowac/

A tak poważnie, to czasem warto użyć wyszukiwarki forumowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dobrze, że nie podaje. Musieliby już zejść do wartości ujemnych w swoim marketingowym pędzie ku cyferkom. A wartość informacyjna tego "parametru" już od dawna stała się zerowa.

i pewnie tak jest,już jest pewnie z -10,a_k_o jeszcze trochę to będzie pewnie tak szybka że jeszcze nie zdąży się podłączyć do gniazdka,a na matrycy już będzie obraz - sprawdź w sklepie może już tak jest :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
skad to sie bierze

Istotna wartość czasu reakcji matrycy bierze się z ilorazu czasu i częstotliwości wyświetlanych klatek.

Matryca 2D wyświetla 60 klatek w ciągu sekundy, czas reakcji black-to-black nie może zatem przekraczać 16 milisekund, inaczej obraz w szybkim ruchu będzie smużyć. Matryca 3D wyświetla 120 klatek w ciągu sekundy,czas reakcji black-to-black nie może więc przekraczać 8 milisekund. Taki czas reakcji osiągnęły dopiero matryce LCD ostatniej generacji, stąd stał się możliwy niedawny wysyp telewizorów LCD 3D.

Producenci dziś na ogół nie chwalą się wartością black-to-black tylko gray-to-gray, dlatego w materiałach reklamowych podawane czasy reakcji to 1-2 milisekundy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jest niestety taki w tym wszystkim, że mało kto ogląda wyłącznie obrazy czarno-białe i w odcieniach szarości. Teoretyczne BTB (Black to Black) na poziomie 8 czy 16ms, nie gwarantuje jeszcze sukcesu, bo czas reakcji w matrycach PVA silnie zależy od wyświetlanego koloru i już brązowy do brązowego może mieć i 50ms.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale ja nie od tej strony ;) a_k_o pytał "skąd to się bierze" więc chciałem jak najprościej -> że ze zwykłej matematyki, więc nie ma co patrzeć na marketingowe wartości w folderach. A jak jest w praktyce to już zupełnie inny temat... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za oswiecenie :)

Moje pytanie wzielo sie z niewiedzy. Powiem o co mi chodzilo. Przymierzalem sie do UE40C65000. Postanowilem poczekac na nowe modele (seria D) ale jak widac nie zapowiada sie ze pojawia sie szybko. Poprzez znajomego trafilem do goscia pracujacego w serwisie i ten powiedzial ze samsung ma spory poslizg w tym roku i mowil ze raczej nie ma co liczyc na to ze modele wyjda w pierwszej polowie tego roku :( W zwiazku z powyzszym ponownie zainteresowalem sie modelem UE40C6500. Facet z serwisu odradzil mi ten model miedzy innymi ze wzgledu na clouding ktory wg niego w LED-ach z serii 6### jest wyjatkowo mocno zauwazalny. Doradzil kupno modelu z serii 7#### albo poczekac na nowe SAMSUNGI. Poniewaz mam juz dosc czekania, a tak naprawde nie wiadomo do konca czy jest na co czekac, postanowilem blizej przyjrzec sie telwwizorom LCD a dokladnie modelowi LE46C650. Wiem ze LED-y lepiej odzwzorowuja kolory ale jak porownywalem obraz na LED i LCD (UE40C6500 i LE40C650) to nie widzialem jakiejs gigantycznej przepasci miedzy nimi a nawet na LCD kolory wydawaly mi sie bardziej "naturanle" (kwestia gustu). Za cene 40" LED moge mies 46" LCD i na dodatek bez cloudingu. Moj telewizor nie musi byc ultra cienki (nie bede go wieszal na scianie) a roznice w rachunkach za prad ;) jestem w stanie przebolec. Nie wiedzialem tylko czy rezygnujac z LED na rzecz LCD narazam sie na utrate jakosci obrazu. Widzialem kiedyc u znalomego LCD-ka i przerazilo mnie w nim smuzenie. Wydawalo mi sie ze jest ono scisle zwiazane z czsem reakcji dlatego postanowilem to sprawdzic. Moje glupie pytanie wiazalo sie z tym ze w roznych specyfikacjach napotykalem rozne wartosci tego parametru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za cene 40" LED moge mies 46" LCD i na dodatek bez cloudingu.

a tu to nie bądź taki pewien że będzie bez cloudingu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Clouding moze lekki bedzie ale nie taki jak w LED-ach krawedziowych, a do marki LG to mnie kolega na pewno nie przekona (bez urazy) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiedzialem tylko czy rezygnujac z LED na rzecz LCD narazam sie na utrate jakosci obrazu.
Niektórzy twierdzą, że telewizory z podświetleniem LED mają mniej naturalną barwę niż te z CCFL bo diodki mają temperaturę bieli przesuniętą w zimny błękit. Możliwe, ale widziałem już trochę tych telewizorów, również CCFL i LED obok siebie i sam jakoś nie widzę znaczącej różnicy w temperaturze barw.

Telewizory z podświetleniem Edge LED są znacznie cieńsze niż CCFL dzięki czemu mogą mieć piękny design "żyletki". Przeważnie pobierają również nieco mniej prądu. Jednak pod względem jakości obrazu według mnie nie mają żadnej przewagi nad CCFL.

Edytowane przez Ghrom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czerń wcale nie jest głębsza

tu bym się nie zgodził-zapomniałeś o LED-ach z lokalnym wygaszaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, w końcu najlepszą czerń ma na dziś LCD RGB Local Dimming a nie plazma (B&O BeoVision 7-55, zmierzone 0.0 kandeli). Ale to modele z najwyższej półki w absurdalnych cenach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi