Skocz do zawartości
  • 0
Mielii

Dzwiek 5.1 z laptopa przez hdmi do...

Pytanie

Witam!

Mam problem, poniewaz zastanawiam sie co potrzebuje kupic aby uzyskac dzwiek 5.1 z laptopa.

Laptopa podlaczam przez hdmi 1.3a do TV - w TV mam 1xhdmi oraz S/PDIF. W opisie karty graf przez ktora przesylam obraz i dzwiek jest napisane: "Obsługa interfejsu HDMI 1.3a. W pełni zintegrowana obsługa interfejsu HDMI 1.3a, w tym przestrzeni kolorów xvYCC i większej głębi barw (Deep Color), a także dźwięku surround w formacie 7.1. ". Teraz chciałbym wyciągnąć dzwięk 5.1 ale nie wiem jak.

W instrukcji TV czytalem, że aby uzyskać dźwiek przestrzenny potrzebuje dekodera Dolby Digital. W tym momencie sie gubie, powiedzcie co jak i gdzie po kolei podlaczyc i co kupic (najlepiej konkretne przyklady(nie za drogie ;P), kabel hdmi mam, glosniki sie skombinuje, tego dekodera tez nie mam) Jestem w tym zielony, pomozcie. Z góry dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam!

Mam problem, poniewaz zastanawiam sie co potrzebuje kupic aby uzyskac dzwiek 5.1 z laptopa.

Laptopa podlaczam przez hdmi 1.3a do TV - w TV mam 1xhdmi oraz S/PDIF. W opisie karty graf przez ktora przesylam obraz i dzwiek jest napisane: "Obsługa interfejsu HDMI 1.3a. W pełni zintegrowana obsługa interfejsu HDMI 1.3a, w tym przestrzeni kolorów xvYCC i większej głębi barw (Deep Color), a także dźwięku surround w formacie 7.1. ". Teraz chciałbym wyciągnąć dzwięk 5.1 ale nie wiem jak.

W instrukcji TV czytalem, że aby uzyskać dźwiek przestrzenny potrzebuje dekodera Dolby Digital. W tym momencie sie gubie, powiedzcie co jak i gdzie po kolei podlaczyc i co kupic (najlepiej konkretne przyklady(nie za drogie ;P), kabel hdmi mam, glosniki sie skombinuje, tego dekodera tez nie mam) Jestem w tym zielony, pomozcie. Z góry dzięki za pomoc!

Najlepiej by było żebyś miał dekoder DOLBY DIGITAL ( pozostałe też ) wbudowane w wzmacniaczu wielokanałowym lub amplitunerze i system głośników 5.1.

Podaj model TV . Te głośniki chcesz podłączać do TV ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Najlepiej by było żebyś miał dekoder DOLBY DIGITAL ( pozostałe też ) wbudowane w wzmacniaczu wielokanałowym lub amplitunerze i system głośników 5.1.

Podaj model TV . Te głośniki chcesz podłączać do TV ?

Tu masz wszystko o TV:

http://www.megamedia.pl/telewizor-lcd-grundig-32-lxw-82-8600-dl.php

Tak chciałbym podłączyć głośniki do TV, bo w laptopie mam tylko 1 wyjście na słuchawki. Podaj jakieś niedrogie wzmacniacze czy amplitunery z tym dekoderem, nie jestem audiofillem, chciałbym po prostu mieć dźwięk 5.1 przy filmach z laptopa.

Edytowane przez Mielii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Mielii, chyba nie wiesz w co się pakujesz w takim razie... :D

Najlepsze, ale niestety nie najtańsze rozwiązanie to amplituner i kolumny. Ceny podstawowych amplitunerów startują od około 1000 zł, zestaw kolumn strzelam, że od około 1,5 tys. zł wzwyż - to taka budżetowa wersja.

W instrukcji TV czytalem, że aby uzyskać dźwiek przestrzenny potrzebuje dekodera Dolby Digital.

Możesz potrzebować też Dolby True HD, DTS, DTS HD Master itp., itd. zależy co będziesz chciał odtworzyć... I sam dekoder bez kolumn nie zagra. ;)

Tak chciałbym podłączyć głośniki do TV, bo w laptopie mam tylko 1 wyjście na słuchawki.

Nigdy nie słyszałem, żeby jakiekolwiek głośniki dało się podłączyć do telewizora (w sensie bezpośrednio TV -> kabel (+/-) -> kolumny). Z wyjścia słuchawkowego uzyskasz co najwyżej stereo.

Kolumny potrzebują wzmacniacza (amplituner ma wzmacniacz). Dekodery dźwięku może mieć wzmacniacz albo komputer (czy inne źródło audio/video). Pewnie będzie też potrzeba jakiś dodatkowy kabel HDMI (komputer z amplitunerem połączysz jednym, a amplituner z TV drugim kablem).

Więc to tak się wydaje, ale praktyka wskazuje, że bez około 2,5-3 tys. zł (mówimy o nowym sprzęcie) to szkoda sobie głowę zawracać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Dlatego sie pytam czego potrzebuje zeby podlaczyc glosniki 5.1 do TV. Z laptopa wysyłam dźwięk 7.1 do TV tylko teraz chce z niego wyciagnac dzwiek 5.1. Czyli musiałbym mieć amplituner i teraz tak: z laptopa do amplitunera i z amplitunera do TV(obraz wtedy tez poleci?)? Czyli jak mam juz to zrodlo (moj laptop) ktory wysyla dzwiek 7.1 to wystarczy amplituner, jesli tak to jaki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

HDMI jest po to, żeby przesyłać jednym kablem obraz i dźwięk jednocześnie.

Mając za źródło lapka z HDMI i kartą graficzną zdolną wysyłać nim dźwięk podłączasz się do amplitunera (do wejścia). W amplitunerze zostaje dźwięk, a obraz jest prowadzony wyjściem HDMI do telewizora.

Dobór amplitunera to już indywidualna kwestia (również finansowa). Wiec najpierw określ jakiś budżet, opisz pomieszczenie, gdzie będzie grał sprzęt (mniej więcej powierzchnia, jakiś prosty rysunek, jak planujesz rozmieścić głośniki itp.), chcesz sprzęt nowy czy używany... Drobiazgi a pomogą w ewentualnym dobrze sprzętu. :)

PS Na forum pojawia się mnóstwo pytań o dobranie amplitunera i głośników w różnych kwotach, wiec poczytaj. ;)

Edytowane przez misiaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Aha każdy amplituner ma hdmi?

Z nowszych wszystkie albo zdecydowana większość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
  • 0

Co do yamahy to przed chwila przeczytalem ze: maly minusik mala liczbe wyjsc hdmi (2) i brak mozliwosci przesylania dzwieku przez hdmi, ale z tego co sie zorientowalem w drozszych modelach rowniez nie ma takiej mozliwosci. Tak teraz patrze i najlepiej chyba jakbym kino domowe kupil. Tylko i tak bym mysial wydac troche zeby pliki mkv czytalo.

Edytowane przez Mielii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Najlepiej , żebyś kupił amplituner z najnowszymi dekoderami Audio HD i automatyczną kalibracją (taki będzie miał na pewno wejścia HDMI odpowiednie ).

Jeżeli nie możesz wydać więcej kasy to ten denon jest najlepszy. Ma on HDMI 1.3a , można przesyłać dźwięk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Patrząc na podane przez Ciebie propozycje to chyba ten Denon 1508 wydaje się najbezpieczniejszym wyborem. 2 wejścia HDMI chyba Ci wystarczą skoro chcesz podłączyć tylko lapka... ;)

Jednak doradzałbym coś nowszego, bardziej na wyrost. Nowsze konstrukcje mają więcej złącz HDMI i w nowszych wersjach (1.4), dekodery dźwięku HD i obrazu 3D... Wiem, że może to nie być dla Ciebie teraz potrzebne, ale może warto się zainteresować i kupić coś trochę na przyszłość?

Przykłady (kryterium wyboru - cena do 1000 zł):

Denon AVR 1311: http://allegro.pl/denon-avr-1311-3d-super-cena-dostawa-lub-wroclaw-i1506591590.html

Onkyo TX-SR 308: http://allegro.pl/onkyo-tx-sr308-308-dekodery-hd-gwar-3-lat-2-kolory-i1506571598.html

Yamaha RX-V 367: http://allegro.pl/yamaha-rx-v367-rxv-367-gwar-3lata-dealer-2kolory-i1520739611.html

Pioneer VSX 520: http://allegro.pl/pioneer-vsx-520-vsx-520-3d-full-hd-2kol-raty-0-i1505461935.html

Wymienione wyżej modele to świeże serie. Nie będzie problemu z obrazem 1080p i dekodowaniem dźwięku.

Plastikowe kino domowe to nie jest dobry pomysł. Z pewnością tańsze, ale bardzo ogranicza możliwości podłączenia źródeł dźwięku i obrazu, nie wspominając o jakości dźwięku.

Edytowane przez misiaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Spoko, dzieki za rady, bede sie musial w takim razie wstrzymac z zakupem ale jak tylko uzbieram taka kwote sprezentuje sobie cos z podanych przez Ciebie propozycji. Pozdro i dzięki za wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Patrząc na podane przez Ciebie propozycje to chyba ten Denon 1508 wydaje się najbezpieczniejszym wyborem. 2 wejścia HDMI chyba Ci wystarczą skoro chcesz podłączyć tylko lapka... ;)

Jednak doradzałbym coś nowszego, bardziej na wyrost. Nowsze konstrukcje mają więcej złącz HDMI i w nowszych wersjach (1.4), dekodery dźwięku HD i obrazu 3D... Wiem, że może to nie być dla Ciebie teraz potrzebne, ale może warto się zainteresować i kupić coś trochę na przyszłość?

Przykłady (kryterium wyboru - cena do 1000 zł):

Denon AVR 1311: http://allegro.pl/denon-avr-1311-3d-super-cena-dostawa-lub-wroclaw-i1506591590.html

Onkyo TX-SR 308: http://allegro.pl/onkyo-tx-sr308-308-dekodery-hd-gwar-3-lat-2-kolory-i1506571598.html

Yamaha RX-V 367: http://allegro.pl/yamaha-rx-v367-rxv-367-gwar-3lata-dealer-2kolory-i1520739611.html

Pioneer VSX 520: http://allegro.pl/pioneer-vsx-520-vsx-520-3d-full-hd-2kol-raty-0-i1505461935.html

Wymienione wyżej modele to świeże serie. Nie będzie problemu z obrazem 1080p i dekodowaniem dźwięku.

Plastikowe kino domowe to nie jest dobry pomysł. Z pewnością tańsze, ale bardzo ogranicza możliwości podłączenia źródeł dźwięku i obrazu, nie wspominając o jakości dźwięku.

Ta najtańsza yamaha odpada , dopiero chyba następny model ma dekodery Audio HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ta najtańsza yamaha odpada , dopiero chyba następny model ma dekodery Audio HD.

Faktycznie... :blink: Ale zonk. Niby nowy model, a tak zaoszczędzili...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi