Skocz do zawartości
unadarek

Samsung BD-c5300 problem z dźwiękiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - niedawno zakupiłem odtwarzacz Samsunga BD-C5300 i mam problem : kiedy podłączam kablem optycznym z amplitunerem Yamahy (stary amplituner RX-V496RDS -z dekoderem dts )to nie ma dźwięku przy odtwarzaniu płytek DVD, MKV, Cd z dźwiękiem - jeden raz załapał dźwięk i działał bez problemu - dopóki nie wyłączyłem go - jak znowu włączyłem to znowu nie ma dźwięku - ustawiłem w tym Samsungu wyjście cyfrowe na opcję do amplitunerów Bitstraming (Re-encode) - jest jeszcze opcja PCM oraz Bitstreaming (Audiophile) - może mi ktoś doradzić czy właściwą opcję wybrałem ( w opisie instrukcji jest mało opisane ale w podpowiedzi pisze że to jest dla wyjścia optycznego ) oraz co możne być powodem braku dźwięku, a co ciekawsze raz był a potem znikł - czy możne odtwarzacz Samsunga ma zepsute gniazdo optyczne lub jakiś układ - czy możne za stary amplituner jest (chodź jak raz uruchomił się dźwięk to ładnie i czysto - z płytka dvd) - czy może coś z kablem optycznym ( kabel optyczny Thompsona - kupiony z 10 lat temu)- czy możliwe że zabrudziła się końcówka tego światłowodu ? - (chodź jeszcze mam nagrywarkę dvd philipsa i podłączałem ten kabel optyczny do niej i amplitunera i działał bez problemu ) - jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak ten dźwięk uruchomić to z góry dziękuje !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam - niedawno zakupiłem odtwarzacz Samsunga BD-C5300 i mam problem : kiedy podłączam kablem optycznym z amplitunerem Yamahy (stary amplituner RX-V496RDS -z dekoderem dts )to nie ma dźwięku przy odtwarzaniu płytek DVD, MKV, Cd z dźwiękiem - jeden raz załapał dźwięk i działał bez problemu - dopóki nie wyłączyłem go - jak znowu włączyłem to znowu nie ma dźwięku - ustawiłem w tym Samsungu wyjście cyfrowe na opcję do amplitunerów Bitstraming (Re-encode) - jest jeszcze opcja PCM oraz Bitstreaming (Audiophile) - może mi ktoś doradzić czy właściwą opcję wybrałem ( w opisie instrukcji jest mało opisane ale w podpowiedzi pisze że to jest dla wyjścia optycznego ) oraz co możne być powodem braku dźwięku, a co ciekawsze raz był a potem znikł - czy możne odtwarzacz Samsunga ma zepsute gniazdo optyczne lub jakiś układ - czy możne za stary amplituner jest (chodź jak raz uruchomił się dźwięk to ładnie i czysto - z płytka dvd) - czy może coś z kablem optycznym ( kabel optyczny Thompsona - kupiony z 10 lat temu)- czy możliwe że zabrudziła się końcówka tego światłowodu ? - (chodź jeszcze mam nagrywarkę dvd philipsa i podłączałem ten kabel optyczny do niej i amplitunera i działał bez problemu ) - jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak ten dźwięk uruchomić to z góry dziękuje !

Najpierw w yamasze wybierz selektolem źródło dźwięku do którego masz podłączony kabel cyfrowy.

Potem uruchom przycisk na panelu przednim input mode i ustaw na AUTO.

http://translate.google.pl/translate_t?hl=&ie=UTF-8&text=Input+Mode+%28for+the+DVD%2FLD+and+TV%2F%0D%0Adigital+TV+and+satellite+tuner%0D%0Asources%29%0D%0AThis+unit+allows+you+to+switch+the+input+mode+for+sources%0D%0Athat+send+both+digital+and+analog+signals+to+this+unit.+The%0D%0AAUTO%2C+DTS+and+ANALOG+input+modes+are+provided.%0D%0AWhen+you+turn+on+the+power+of+this+unit%2C+the+input+mode+for%0D%0Athe+DVD%2FLD+source+is+always+set+to+AUTO+and+for+TV%2F%0D%0Adigital+TV+or+satellite+tuner+source+is+set+according+to+%E2%80%9CSAT%0D%0AINPUT%E2%80%9D+in+the+SET+MENU.+%28Refer+to+page+39+for+details.%29%0D%0An+AUTO%0D%0AIn+this+mode%2C+the+input+signal+is+selected+in+the+following%0D%0Aorder+of+priority%3A%0D%0A1.+Digital+signal+encoded+with+Dolby+Digital+or+DTS%0D%0A2.+Normal+digital+signal+%28PCM%29%0D%0A3.+Analog+signal+%28ANALOG%29%0D%0ANote%0D%0A%E2%80%A2+If+digital+signals+are+input+from+both+the+OPTICAL+and%0D%0ACOAXIAL+terminals%2C+the+digital+signal+from+the+COAXIAL%0D%0Aterminal+is+selected.%0D%0An+DTS%0D%0AIn+this+mode%2C+only+a+digital+signal+encoded+with+DTS+is%0D%0Aselected%2C+even+if+other+signals+are+being+input+at+the+same%0D%0Atime.%0D%0An+ANALOG%0D%0AIn+this+mode%2C+only+an+analog+signal+is+selected%2C+even+if+a%0D%0Adigital+signal+is+being+input+at+the+same+time.+Select+this%0D%0Amode+when+you+want+to+use+an+analog+signal+instead+of+a%0D%0Adigital+signal.&sl=en&tl=pl#

W odtwarzaczu BR zmieniaj wyprowadzanie sygnału metodą prób i błędów.

Najlepiej sprawdź na orginalnej płycie DVD . w trakcie oglądania filmu zmieniaj ścieżki audio , przyciskając przycisk Audio pilota samsunga. ( można to robić z ustawień na płycie )

Raz jest dźwięk , raz nie ma może to być wina zapisu na płycie.

Dla fachowców od odtwarzaczy BR przesyłam link do ściągnięcia z instrukcją użytkownika .

Najpierw jest jest w języku polskim później w innych.

Strona 32 i 33 ( tabela )

Może oni pomogą .

http://diplodocs.pl/instrukcja-obslugi-uzytkowania/SAMSUNG/BD-C5300-_O

Edytowane przez czester15.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi